Jak wykorzystać statystykę?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: Jak wykorzystać statystykę?

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Wirus pisze:Wybacz, że odpowiem pytaniem na pytanie: a czy Ty uważasz, że forex jest niezależny i samorządny?
Uważam że rynek jest tak rozproszony i kapitał wymagany do ruszenia rynkiem jest tak wielki że tzw "zmylki" "FBO" są tylko w naszych głowach, tak jak cała AT i jej działanie, po prostu cena idzie w kierunku w którym zleceń jest więcej

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze:
Uważam że rynek jest tak rozproszony i kapitał wymagany do ruszenia rynkiem jest tak wielki że tzw "zmylki" "FBO" są tylko w naszych głowach, tak jak cała AT i jej działanie, po prostu cena idzie w kierunku w którym zleceń jest więcej
Dokładnie, żadne czary mary tylko relacja podaży i popytu.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Panowie - prosiłem :evil:

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Miszcz »

leszczu pisze:-każde błędne określenie przeze mnie kierunku (czyli pozostałe 30-35% przypadków) wiąże się z podwójną stratą tego co mogę zarobić (to oczywiście tyczy się forexu)
To ja może rozwinę wypowiedź Wirusa: Czemu uważasz, że założenia masz dobre? 65% skuteczność przy RR=0,5 to można pewnie osiągnąć losowymi wejściami.
"Jak wykorzystać statystykę?" - na razie nijak, statystycznie to nie działa :? .

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Dlatego pytam, czy można zrobić, żeby działało :twisted:

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

leszczu pisze:Zakładam, że jestem w stanie w 65-70% przypadków określić w którym kierunku podąży cena, ale oczywiście są pewne przeszkody:

-nie wiem jak to długo potrwa zanim osiągnie dany poziom (może 5 min a może 8h)
-każde błędne określenie przeze mnie kierunku (czyli pozostałe 30-35% przypadków) wiąże się z podwójną stratą tego co mogę zarobić (to oczywiście tyczy się forexu)
-zanim cena osiągnie założony poziom może się wahać ale nigdy nie więcej niż dwukrotność założonego poziomu - np. określam, że cena spadnie 10 pips, ale zanim spadnie te 10 pips może wahać się max 20 pips w drugą stronę

Pytanie do Was - jaka może być potencjalna strategia - pod pojęciem strategii rozumiem MM, dobór instrumentu (np. opcje) itd, itp.
Jakieś pomysły?
Zobacz ja często cena waha się te 20 pipsów, jeśli często to tam szukaj potencjalnego miejsca wejścia. Wtedy i RR wzrośnie i SL się zmniejszy, oczywiście zakładając statystyczną powtarzalność wychylenia o te 20 pips.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

brother pisze: Zobacz ja często cena waha się te 20 pipsów, jeśli często to tam szukaj potencjalnego miejsca wejścia. Wtedy i RR wzrośnie i SL się zmniejszy, oczywiście zakładając statystyczną powtarzalność wychylenia o te 20 pips.

Tak, też o tym myślałem.
Dziękuję za radę :564:

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ink. pisze:Uważam że rynek jest tak rozproszony i kapitał wymagany do ruszenia rynkiem jest tak wielki że tzw "zmylki" "FBO" są tylko w naszych głowach, tak jak cała AT i jej działanie, po prostu cena idzie w kierunku w którym zleceń jest więcej
Według mojej wiedzy, prawdziwy kapitał już się wyniósł z foreksu. Dużo łatwiej jest ruszyć rynkiem; poza tym do tego nie trzeba kapitału, tylko pismaków, a ci łykają teraz każdą, nawet najmniej ważną bzdurę i robią z niej hit dnia. Do tego jest coraz więcej "leszczy", którzy są podatni i na takie informacje, i na "sygnały" dochodzące z wykresu. Stwierdzenie, że "cena idzie w kierunku w którym zleceń jest więcej" potwierdza "teorię spiskową", ponieważ te zlecenia skądś się biorą, są stawiane na jakiejś podstawie. Moim zdaniem właśnie celem załadowania potencjału. Rządzi nastrój, emocje, a reszta jest tylko kosekwencją umiejętnego posługiwania się tymi narzędziami ;)
leszczu pisze:Dlatego pytam, czy można zrobić, żeby działało :twisted:
Wchodzić dopiero jak cena spadnie te 20 pipsów, czyli zmienić system ;)

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

leszczu pisze:Zakładam, że jestem w stanie w 65-70% przypadków określić w którym kierunku podąży cena, ale oczywiście są pewne przeszkody:

-każde błędne określenie przeze mnie kierunku (czyli pozostałe 30-35% przypadków) wiąże się z podwójną stratą tego co mogę zarobić (to oczywiście tyczy się forexu)
-zanim cena osiągnie założony poziom może się wahać ale nigdy nie więcej niż dwukrotność założonego poziomu - np. określam, że cena spadnie 10 pips, ale zanim spadnie te 10 pips może wahać się max 20 pips w drugą stronę

Pytanie do Was - jaka może być potencjalna strategia - pod pojęciem strategii rozumiem MM, dobór instrumentu (np. opcje) itd, itp.
Jakieś pomysły?
Przeglądać wszystkie TF i porównywać je między sobą. Osobiście tak robię stosując dywerygencję, dosyć precyzyjne wejścia i wyjścia.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

krystian74 pisze:

Jakieś pomysły?
Przeglądać wszystkie TF i porównywać je między sobą. Osobiście tak robię stosując dywerygencję, dosyć precyzyjne wejścia i wyjścia.
Nie bardzo - bo taka statystyka wynika już z pewnego zestawienia technicznego.

-- Dodano: śr 24-10-2012, 19:38 --

Mam pytanie z innej paki - w przypadku opcji call to to samo co buy na spocie a put to sell a co oznacza jeśli przy opcji call i put mam do wyboru buy i sell? Jaki to jest wariant sell dla opcji call?

ODPOWIEDZ