Genialny wątek,
co do konta demo i real to zgadzam się że demo uczy tylko złych nawyków choć oczywiście warto sobie kilka tygodni "poinwestować" na demo żeby nauczyć się jak działa metatrader i jak się składa zlecenia. Ale jak już to opanujemy to najlepiej założyć konto z mikrolotami i grać na tych mikrolotach. Na jednej transakcji tracimy wtedy po kilka złotych ale są to realne pieniądze więc podejście do tych transakcji też jest realne
moja recepta na sukces to
mikroloty + realny rachnek + czas (duuużo czasu)
moja historia na forexie wygląda mniej więcej tak:
2006 - straty
2007 - straty
2008 - straty
2009 - straty
2010 - straty i zyski, wyszedłem na zero
2011 - straty i zyski, wyszedłem na zero
2012 - nie ma jeszcze końca roku ale na razie jest zysk, jak nie wtopię tego do końca grudnia to będzie +15%
po tych kilku latach wiem że jestem jeszcze noobem i muszę się wieeele nauczyć, ale można zarobić kilkanaście procent rocznie (mam nadzieję że można więcej ale jeszcze mi się nie udało

), tylko trzeba być wytrwałym i dopłacać kasę jak się kasa kończy na rachunku (koszt nauki), trzeba robić sobie kilka tygodni przerwy jak człowiek nie radzi sobie z psychiką, trzeba czytać forum, blogi i wszystkie książki jakie tylko wpadną w ręce (na dysk

), trzeba pracować nad swoim własnym systemem i prowadzić dziennik transakcji, trzeba czytać po 1000 razy wszystkie rady na temat psychiki, zarządzania kapitałem, wejść w rynek, systemów transakcyjnych
życzę wytrwałości!