Zrozumieć Forex. Czy można na nim zarobić?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Archanioł
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Archanioł »

Songo89K pisze:Myślę że z fx nie jest jak z Syzyfem,bo tak jak piszesz,Syzyf szedł najpierw do góry,potem wracał,itd.
Na forexie jednak początkowo prawie każdy "spada"
:clap:
Chyba się jednak mylisz. Na początku, prawie każdy zostaje milionerem, ale na demo :d
Potem widząc jakie to proste wchodzi z realnymi pieniędzmi ...

marwin
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marwin »

Siemanko.

Co do rachunków demo to jest dobre na tydzień, grałem wcześniej w pokera, też zaczynałem od gry na wirtualne pieniądze, ale to jest nic nie warte, człowiek uczy się tylko złych nawyków, których później trzeba się oduczać. Myślę że z grą na forexie jest podobnie.

Forexem interesuje sie od niecałego miesiąca, moja wiedza jest zerowa, ale myślę że 100 -200 złotych jestem w stanie poświecić na nowe hobby. Jestem przekonany że ta kwota pójdzie na straty, ale z drugiej strony myślę że przynajmniej łyknę trochę praktyki na rynku, wiadomo że bardziej będę szanował te pieniądze etc etc. Ogólnie chodzi mi o to że naucze sie o wiele wiele więcej niż dzieki grze na wirtualne pieniadze.

I myślę że każdy początkujący gracz tak powinien zaczynać przygode z forexem.

Rejestrator
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rejestrator »

Nie zgodzę się , że rachunki demo powinniśmy pomijać.
Są potrzebne szczególnie na początku. Z własnego doświadczenia wiem, że nauka na demo może być wartościowa i uchronić przed wyzerowaniem realnego rachunku.
Jednym z większych błędów na początku jest traktowanie Demo jak bezwartościowe poletko doświadczalne , "jak się zepsuje to się wymieni na nowe".
Moim zdaniem na demo powinniśmy nauczyć się swojej metody , a co ważniejsze konsekwencji w jej stosowaniu. Nie wygłupiać się , nie stawiać 20% kapitału na pojedyńczy trade pokazując zyski 50% dziennie.
Pół roku na demo to dobry okres. Potem często bywa real na kilka dni, tygodni do wyzerowania rachunku , potem przerwa i kolejne demo ... ale już z powagą i szacunkiem do rynku.
Taki cykl może troszkę potrwać , jedni wymiękną drudzy powrócą mądrzejsi , bogatsi o wiele niezbędnych cech. Chciało by się powiedzieć, że najwytrwalszym się uda... to nie tak , oni na to ciężko zapracują.

Odpowiadając na pytanie czy można ? Tak , można.

Czy ty zarobisz ? Nie dowiesz się jak nie spróbujesz :)

kichol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kichol »

rejestrator coś ważnego wreszcie przeczytałem na tym forum. Traciłem całe depo 7 razy (miesięczne wypłaty).
Uczyłem się i dziś już od kilku miesięcy zarabiam cieszę się, że przebyłem tą drogę chociaż było mega ciężko, bo idąc do pracy w której było niezbyt komfortowo ze świadomością, że tamten miesiąc cały przetraciłem.
Nie da się nauczyć tradować nie stawiając real kasy a demo kiedyś zrobiłem z 10 tyś 1 mln grając bezsensownie. Słyszałem też kiedyś żeby nie uczyć się na błędach bo poco to rozpamiętywać i kiedyś powtórzymy ten sam błąd którego chcemy się oduczyć . Uczmy się na tym co robimy dobrze i starajmy się to właśnie powtórzyć jeśli idzie na jakaś metoda nie zmieniajmy na inną tylko trzymajmy się tej taktyki doskonaląc ją czyt. zamiętujmy metodologię i schemat działa a sukces czai się za rogiem 8) tyle od mnie mojego filozofowania :wink:
<iframe id="large-banner" src="http://zulutrade.com/TradeHistoryIndivi ... 596214〈=pl" width="510" height="400"

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tazi pisze:Temat nudny, powtarzający się, zapewne wielu z Was irytuje,
Odpowiem słowami profesora Belki......

Belka: czasami warto dodrukować pieniądze

Sytuacja stanie się niebezpieczna, jeżeli kolejne kraje pójdą śladem Szwajcarii, która kurs swej waluty usztywniła do euro - mówi Marek Belka w wywiadzie dla Onet Biznes.

Prowadziłoby to do odwrotu od płynnego kursu walutowego. Natomiast czasami warto dodrukować pieniądze, by uzupełnić płynność w gospodarce.
http://waluty.onet.pl/belka-czasami-war ... news-detal

Jeżeli za tymi słowami pójdzie anty debilizm fundamentalny to jest to o co mi chodzi...,czyli przyjazne rozwiązania podatkowe oraz dobra infraktustura finansowa...

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Re:

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Mighty Baz pisze:Nie wierz tez, że forex jest skomplikowanym rynkiem tylko dla zawodowców (czytaj, tych, co pracują jako maklerzy), bo ich posiadana wiedza jest niezwykle ekscytująca, owszem ale w czasie grillowanych imprez, gdzie w dobrym tonie jest slangować hermetycznym językiem.
Songo89K pisze:Jak mowa o pieniadzach,to ten demot nawet tutaj pasuje,taki..kubeł zimnej wody dla tych,którzy myślą tylko o pieniądzach:)
http://demotywatory.pl/3322448/Najpiekn ... le-w-zyciu
TRUE. Zwykłe popisywanie się i dowartościowywanie się wśród towarzystwa - im bardziej ktoś szpanuje tym większe z niego dno. Dobrze, chyba jedyne miejsce gdzie się tego typu mity obnaża.
crescocrevi pisze:Ostatnio też spedzałem niewspólmiernie duzo czasu przy kompie. Ciekawi mnie Czy ci z Was którzy nie zajmują się zawodowo ile spędzają czasu przed komputerem, czy maja jakiejś opracowane godziny, system. Czy tak od rana do wieczora gdzieś ,,to" w tle chodzi?
Proszę o odpowiedzi i podpowiedzi. Bardziej traderów niż brokerów. :roll:
Z góry Serdecznie Dziękuję za wypowiedzi doświadczonych imniej doswiadczonych
Nie ma reguły. Wielu potrzebuje odpoczynku, ale to chyba głownie Ci co mają problem z psychiką. Ważnym jest abyś był zawsze wypoczęty i komfortowo Ci się siedziało przed komputerem. Nie był zdenerwowany, albo w inny sposób "zatruty" przez kogoś lub coś.
Myślę, iż najlepiej jest jeśli siedzi się jak najdłużej, ale ważnym jest aby to nie było w żaden sposób uciążliwe tylko norma.
Najlepiej jak po prostu masz jakieś inne zajęcie przy komputerze i spoglądasz sobie mimo chodem, na luzie.
Jeśli lubisz czytać analizy, newsy, analizować rynek to idealne zajęcie :wink:

Często godziny gry mają znaczenie, jednak nie zawsze (nie ma 200% reguły) i sezonowo mogą ulegać zmianie, gdy w jakimś dniu o danej godzinie nastąpił jakiś znaczący ruch tak następnego dnia musisz zwracać na to uwagę. Ale nie przejmuj się tym wcale i nigdy nie przejmuj się, że mogłeś stracić jakąś okazję jak nie ma Cię przy komputerze.
Na pewno ważnymi godzinami jest rozpoczęcie sesji Europejskiej: godz. 8-9 (często rozpoczęcie mówi nam w jakim kierunku będziemy podążać danego dnia). Jak będziesz ostro grał to sam to dostrzeżesz.
Klucz do sukcesu to wyczucie rynku, a do tego potrzeba jednak wiele pracy i dużo czasu spędzonego przed wykresami.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

marcinpl87
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Zrozumieć Forex. Czy można na nim zarobić?

Nieprzeczytany post autor: marcinpl87 »

Genialny wątek,
co do konta demo i real to zgadzam się że demo uczy tylko złych nawyków choć oczywiście warto sobie kilka tygodni "poinwestować" na demo żeby nauczyć się jak działa metatrader i jak się składa zlecenia. Ale jak już to opanujemy to najlepiej założyć konto z mikrolotami i grać na tych mikrolotach. Na jednej transakcji tracimy wtedy po kilka złotych ale są to realne pieniądze więc podejście do tych transakcji też jest realne :)

moja recepta na sukces to
mikroloty + realny rachnek + czas (duuużo czasu)

moja historia na forexie wygląda mniej więcej tak:
2006 - straty
2007 - straty
2008 - straty
2009 - straty
2010 - straty i zyski, wyszedłem na zero
2011 - straty i zyski, wyszedłem na zero
2012 - nie ma jeszcze końca roku ale na razie jest zysk, jak nie wtopię tego do końca grudnia to będzie +15%

po tych kilku latach wiem że jestem jeszcze noobem i muszę się wieeele nauczyć, ale można zarobić kilkanaście procent rocznie (mam nadzieję że można więcej ale jeszcze mi się nie udało :P ), tylko trzeba być wytrwałym i dopłacać kasę jak się kasa kończy na rachunku (koszt nauki), trzeba robić sobie kilka tygodni przerwy jak człowiek nie radzi sobie z psychiką, trzeba czytać forum, blogi i wszystkie książki jakie tylko wpadną w ręce (na dysk ;) ), trzeba pracować nad swoim własnym systemem i prowadzić dziennik transakcji, trzeba czytać po 1000 razy wszystkie rady na temat psychiki, zarządzania kapitałem, wejść w rynek, systemów transakcyjnych

życzę wytrwałości!

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

O nie, nie zgadzam się że trzeba czytać wszystko co wpadnie w ręce. Wręcz przeciwnie, nadmiar wiedzy jest bardzo szkodliwy, poza tym większość książek czy blogów to mega mity na temat FX. Jak najszybciej konto live do nauki i proste techniki, schematy. Prostota jest sukcesem w tym biznesie a nie doktoraty. FX można nauczyć się w kilka miesięcy , nie trzeba lat, FX to bardziej psychika jak ktoś jej nie ma , nie akceptuje strat to nigdy nie będzie zawierał transakcji od kilku lotów w górę. Niestety wielu wyważa otwarte drzwi, a i tak wraca do tej prostoty. Daro dawał linka o tym jak uczeń szukał mistrza , dobrze się sprawdza co do FX.

marcinpl87
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcinpl87 »

nie mówię żeby czytać wszystko od początku do końca, nieraz wystarczy obejrzeć okładkę lub poczytać opinie o książce i to wystarczy żeby stwierdzić że jest słaba.
Z drugiej strony jeśli ktoś jest początkujący i nie wie jak oddzielić ziarno od plew to najwyżej przeczyta jakieś mity i potem będzie musiał się przekonać na własnej skórze że to są mity :) , ale byłbym bardzo daleki od stwierdzeń że nadmiar wiedzy jest szkodliwy

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Ja nie przeczytałem nawet 1 książki na temat FX. Wystarczy forum + czas i praca z samym sobą, dodatkowo fajnie pogadać z kimś bardziej doświadczonym i poprosić i skorygowanie pewnych rzeczy i tyle.. W końcu każdy (no prawie) zostanie wynagrodzony za poświęcony czas i będzie trzaskał hajs.

Pozdro

ODPOWIEDZ