Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

259 pisze:Ktoś niedawno wspominał o kupieniu dużego dołka AUDCAD... jak pamiętam miałem cokolwiek obiekcje bo co prawda wyglądało to bardzo apetycznie to nastroje były bardzo mało pozytywne: Chiny, RBA, koniec z barbecue za darmo itd. A jednak... do odważnych świat należy:
http://www.forexlive.com/blog/2012/10/1 ... dcad-long/
:-)
No wlasnie.... nieskromnie dodam ze bylem to ja.... i co? No i wyrabalo mnie na SL przy 99,45 i zamiast ponowic to przerzucilem sie na kombinowanie z innymi parami. I ktory to cholera raz gdy mnie intuicja nie zawodzi a efektow brak :( Pozostaje honorowe zwyciestwo ;) Swoja droga to zle obliczylem poziom wsparcia wiec frycowe sie placi. Ja zapije to jednak herbata z cytryna, na cos mocniejszego nie zasluzylem.

Milego weekendu!

Sorry za ortografie, ale pisze z komory. Moglbym fonetycznie walic ale chyba nie wyszloby za dobrze ;)
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Sildra pisze:Swoja droga to zle obliczylem poziom wsparcia wiec frycowe sie placi. Ja zapije to jednak herbata z cytryna, na cos mocniejszego nie zasluzylem.
Sądzę, że wątpię... tzn. nie wątpię w to co piszesz ale niesłusznie kładziesz na siebie włosiennicę i pokuty... pomysł był dobry choć ryzykowny. Z tego co zaś piszesz wykonanie być może było fatalne - za ciasny SL? Ja nie kpię tylko pytam - zwykła analiza zdarzenia. Jeżeli tak to ta fatalność najprawdopodobniej wynikła ze zwykłego niedopasowania skali - nie da się zbyt długo wiosłować odkrytą łódka powiedzmy nawet długą na 4 metry po morzu - potrzebna jest nieco bardziej dzielna jednostka przystosowana do takiego środowiska. Znaj proporcję Mocium Panie - to nie jest przytyk, ale dobra rada. Trzeba umieć się dostosować. Chodzi o to, żeby pomyłka nie stała się ani tragedią, ani przyczyną do jakiś nadzwyczajnych akcji które mogą spowodować jeszcze więcej zamieszania. Owszem, takie dostosowanie powoduje też zmniejszenie potencjanlych zysków ale może lepiej zarabiać wolniej, a pewniej?

A nawet jeżeli się przesadziło: co robi się ze stratami? Jest wiele sposobów. Ja mam dwa: 1) analiza przyczyn co by uniknąć podobnych przypadków, b) ponieważ a) nie zawsze działa tak jakby się chciało, dostosowanie wielkości handlu do możliwości konta tak, żeby nie tylko wytrzymało, ale dało się jeszcze kontynuować biznesplan :-)
I na koniec: każda strata wcześniej czy później będzie odebrana - "co nam obca przemoc wzięła, szablą odbierzemy!" :kosci:
Z nawiązką :twisted:
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

259 pisze:
Sildra pisze:Swoja droga to zle obliczylem poziom wsparcia wiec frycowe sie placi. Ja zapije to jednak herbata z cytryna, na cos mocniejszego nie zasluzylem.
I na koniec: każda strata wcześniej czy później będzie odebrana - "co nam obca przemoc wzięła, szablą odbierzemy!" :kosci:
Z nawiązką :twisted:
Tak się zachowuję jak mi trejd z rana nie pójdzie :
http://www.youtube.com/watch?v=-eREiQhBDIk

:twisted:

A tak z biurokracją
http://www.youtube.com/watch?v=N8b3963V ... re=related
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Tekst z bloga konkursowego
Pokaż mi analityka, który widząc trend nie prognozuje jego trwania do końca świata. Patrz na oscylatory (dywergencja), odmierz fibo (In-Ret, Ex-Ret, APP), sprawdź Elliotta i będzie miał co trzeba. Potem rysujesz linię trendu, czekasz aż cena przebije i się zamknie (czasem zrobi retest z drugiej strony - uwaga na SL!). Odpal teraz ten gaz i sprawdź to, co napisałem wyżej. Przypadek? Potem przejdź na inne instrumenty (dołki, szczyty) i teraz zobacz jak działa (sprawdź np. dołek EUR/USD 1,2 czy co tam było). Potem użyj jako DODATKOWEGO potwierdzenia/filtra SWOJEJ metody i PO fazie DEMO spróbuj na żywca - najpierw MAŁYM KAPITAŁEM, a jak nabierzesz wprawy, pewności i skuteczności TROCHĘ większym. I nie czytaj newsów, Smart Money wciska kit, bo musi upchnąć swoje pozycje - a analityk ZAWSZE znajdzie wytłumaczenie fundamentalne - "dajcie mi człowieka, a znajdę paragraf"
:mikolaj:
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

_/_/Dariusz_/_/ pisze: Tak się zachowuję jak mi trejd z rana nie pójdzie :
http://www.youtube.com/watch?v=-eREiQhBDIk

:twisted:

A tak z biurokracją
http://www.youtube.com/watch?v=N8b3963V ... re=related
:564: Jeden z lepszych filmów jakie widziałem... czasami żałuję, że nie mam przy sobie tych zabawek co on trafiając kolejny raz na takie sytuacje... szczególnie te bezczelne i jednocześnie durne gęby tych którzy usiłują mi wmówić, że to co jest dla mnie ewidentnie złe jest niby dla mnie dobre...
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Falling down to taki amerykański dzień świra :)

To też jest dobre - "staję w obronie moich praw, jako konsument"
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 2YRMixW9u8
:mrgreen:
Oj, w PL to bym zrobił rozrubę. Najlepsze co spotkałem ostatnimi czasy, to "druga sztuka za 1 gr" i pomiędzy paletami z promocyjnymi produktami, produkty, które promocją objęte nie są. Akurat ja kupowałem tylko "te dwie sztuki", to się zorientowałem. A ludzie z pełnymi wózkami... no cóż, nieświadomość jest błogosławieństwem.

Z cyklu znalezione na pejsbooku

Obrazek

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:HKD od 02.2009 do 12.2009 praktycznie stał w miejscu jak był kryzys w pierwszej fazie teraz może być podobnie.

Wracając do HKD to na bloombergu pojawiła się informacja o interwencji HKMA. Wygląda na to że całoroczna konsolidacja się szykuje. Co prawda w HKMA się za bardzo nie wysilili, ale widać było reakcję na godzinnej płynności pod koniec sesji w usa, także mimo pięknej grafiki na wykresie "longi" nie mają racji bytu, chyba że ktoś chce powalczyć z HKMA :564: :wink: :
Hong Kong’s de facto central bank stepped in for the first time since 2009 to prevent the city’s currency from rising against the U.S. dollar after it touched the upper limit of a range that triggers an intervention.

The Hong Kong Monetary Authority said it bought $603 million at HK$7.75 per dollar, which is the so-called strong side of the permitted convertibility range of HK$7.75 to HK$7.85 that obligates intervention. The move, announced in an e-mailed statement yesterday, was confirmed by spokeswoman Rhonda Lam who said the HKMA acted during New York trading hours.

“Funds continue to flow into Hong Kong given the monetary easing in the U.S. and Europe,” said Kenix Lai, a currency analyst at Bank of East Asia Ltd. in Hong Kong. “That’s evident by the rising stock market and property prices. I expect HKMA will still have to intervene in the near term as capital inflows continue.”
Objective perspective, just businiess...

259
Maniak
Maniak

Co takiego w końcu wydarzyło się na tym ostatnim szczycie oprócz zdjęcia i dwóch obiadków?
Coś tam jednak popchnęli do przodu. Co prawda nic co miałoby się wydarzyć natychmiast czy w najbliższych tygodniach ale:
The timetable remains important, because only when the body (wspólny nadzór bankowy oparty o ECB) is fully operational will the eurozone's new rescue fund, the European Stability Mechanism (ESM), be able to recapitalise struggling banks directly, without adding to a country's sovereign debt pile.

A priority is to rescue weak banks in Spain, where a recent audit put the bailout requirement at 59.3bn euros (£48.3bn; $77.4bn).
(...)
With new supervisory powers the ECB would be able to act early on to prevent a systemically dangerous accumulation of debt on a bank's balance sheets.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20005100
I teraz "wystarczy" jak Hiszpania wytrzyma z pół roku... po co teraz oficjalnie prosić o pomoc, narażać się na następne ograniczenia i inne nieprzyjemności albo brać kredyty pomocowe które jeszcze bardziej obciążą budżet narażą na dalsze problemy skoro można to wszystko załadować do "złego banku" i po prostu pozwolić ECB go dokapitalizować jak już wszystko będzie uruchomione? I to wszystko bez specjalnego wysiłku?
Od strony zdroworozsądkowej jest to oczywiście zrzucanie odpowiedzialności i przerzucanie gorącego kartofla. Ale od strony "rynków" może to być odebrane pozytywnie. Tyle że bez fajerwerków - jako szansa na następny mechanizm stabilizujący zmniejszający zmienność, nie jako natychmiastowy powód do wzmożonych zakupów.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Oct. 20, 2012, 9:01 a.m. EDT
10 nations that control the world’s gold
http://www.marketwatch.com/story/10-nat ... genumber=1
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:

Oct. 20, 2012, 9:01 a.m. EDT
10 nations that control the world’s gold
http://www.marketwatch.com/story/10-nat ... genumber=1
Hehe, te dane są już trochę nieaktualne. Po pierwsze Chiny przegoniły Indie pod względem popytu (choć fakt że głównie dzięki znacznemu ograniczeniu zakupów w Indiach). Po drugie oni mają tego złota znacznie więcej niż pokazują oficjalne dane. Tym bardziej, że te ostatnie są już nieco nieświeże. Co prawda nikt nie jest w stanie powiedzieć ile złota Chiny mają, ale po ilościach jakie idą do Chin przez Hongkong można sądzić, że w przeciągu ostatnich dwóch lat mogli powiększyć rezerwy powyżej znacznie powyżej 2000 ton. W tych ocenach i tak nie ma w tym tego co sami wydobyli, a w końcu kto jak kto ale Chiny są obecnie największym producentem na świecie - 13% światowego wydobycia. A i tak im to nie starcza...

Zablokowany