80 tys zl

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ziom_szybkiego_lopeza
Gaduła
Gaduła

Re: 80 tys zl

Nieprzeczytany post autor: ziom_szybkiego_lopeza »

Tym bardziej takich jak xtb :)
Obrazek

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

green7 pisze:
ForexTig3r pisze:Chodzi o XTB.

Jeśli tak, to nie sposób w pełni zgodzić się z kolegą który pisze:
klif pisze:I właśnie palnąłeś kolejną bzdurę. Nie mam nic przeciwko XTB, od pewnego czasu są coraz lepsi i większość dawniej krążących o nich legend traci rację bytu. Tym niemniej SL _nie są_ gwarantowane, ani w teorii, ani w praktyce. Po prostu nie trafiłeś jeszcze na odpowiednio dużą lukę, która ślicznie zweryfikowałaby twoją teorię.
Cóż można dodać ... Klif ma 100% racji .....

ForexTig3r dam Ci prostą zagadkę apropo XTB i "gwarancji" SL. Załóżmy że w piątek otwierasz pozycje powiedzmy EURUSD na 1 lota (choć w sumie to bez znaczenia jaką). Tuż przed zamknięciem rynku pozycja zarabia 10 pipsów. Stawiasz jej SL na 20 pipsów. W niedzielę wieczorem rynek otwiera się jednak z luką 100 pipsów w kierunku przeciwnym do Twojej pozycji.
Jak sądzisz jaka będzie strata na tej pozycji ?

Dla upewnienia się, polecam zadzwonić do XTB.

Co więcej z praktyki mogę Ci powiedzieć, że znam przypadki, że mimo SLa po weekendzie delikwent nie tylko obudził się ze stratą - ale jeszcze ze stanem konta parę tys. poniżej 0. Którą to sumę zgodnie z umową należało dopłacić ....

XTB obecnie ma szeroką ofertę, możesz wybrać czy używasz konta STP (wtedy płacisz prowizję) czy nie - w takim wypadku XTB jest MM.
W wypadku MM broker zachowuje się poprawnie (pomijając takie niedogodności jak np. spore - (tak z 10x) zwiększanie poziomów minimalnych SL na danych) dopóki ..... no właśnie dopóki klient nie zacznie zarabiać zbyt dużo :)
Wtedy Twoje konto dostaje się do Dealing Desku: każda pozycja nie jest jak do tej pory zatwierdzana automatycznie - ale potwierdzana jest przez operatora. Co oczywiście raz że trochę trwa, a dwa, że operator może działać na Twoją niekorzyść (w zasadzie właściwie po to on jest).
Witamy w świecie MM.
Dzięki.
Więc mam MM.
O takich lukach o jakich piszesz, iż rynek detaliczny otwiera się później i może być luka to jest chyba dość oczywiste (jest jakikolwiek broker detaliczny, który pomimo innej godziny otwarcia bierze to na siebie!?). Piszę o każdej innej sytuacji niż wspominania przez Ciebie tutaj.

Na S/L i zmianie spreadu na danych, już pisałem wcześniej tu, więc o tym wiem, i jestem na to przygotowany. Otwierając pozycję wcześniej nie ulega nic zmianie i jest pewny S/L, dlatego tutaj wiedzę przewagę tego brokera do ECN. Poślizgi przy ECN i luki w kwotowaniach na danych bardzo często wyjdą więcej niż nawet ten powiększony S/L.

Co do reszty to bardzo możliwe., ale czy sam się przejechałeś tak osobiście, iż tak piszesz?
Ja u nich już nie gram, ale cenię sobie ich, gdyż był to mój pierwszy broker i ze względów subiektywnych takie jak wykresy, dostępność/ podgląd instrumentów (o dziwo wygląda na to iż nikt nie ma wszystkiego jak oni), nie tylko MT4, analizy i dużo wiedzy jaką mi dali.

@Płoć
Dokładnie wszystko zależy od strategii, wydaje mi się iż XTB jest naprawdę dobre, grając na większe trendy i nie mają możliwości grać przy takiej strategii przeciwko graczowi.
Przy zmiennym spreadzie na EURUSD jest często poniżej pipsa i dostępność rynku, bo przecież transfer pieniędzy to nie jest 5sek pomiędzy brokerami PL, a przy zagranicznych co najmniej 1 dzień - co jest astronomiczną ilością czasu na FOREX i kompletnie dyskwalifikuje aby zająć ładnie pozycję.

Taki przykład:
Obrazek
Nikt by się nie spodziewał tego, a u brokera ECN rachunek byłby już wyzerowany albo ujemny.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ForexTig3r pisze:O takich lukach o jakich piszesz, iż rynek detaliczny otwiera się później i może być luka to jest chyba dość oczywiste (jest jakikolwiek broker detaliczny, który pomimo innej godziny otwarcia bierze to na siebie!?). Piszę o każdej innej sytuacji niż wspominania przez Ciebie tutaj.
To nie ma nic wspólnego "z detalem" (BTW jakiś nowy rodzaj brokera mamy? detaliczny ?)
Przykład z luką miał Ci tylko przybliżyć sytuację w której cena przeskakuje pewien poziom, i w której broker nie zrealizuje Twojego "gwarantowanego" SL.
Trochę do Ciebie dotarło bo widzę, że akceptujesz już, że broker nie zawsze zrealizuje SL po Twojej cenie.

Pewnie Cię to zdziwi ale taka sytuacja nie dotyczy jedynie weekendów. Dotyczy wszystkich przypadków kiedy cena zmieni się nagle. Czyli np. ogłoszenia danych, trzęsień ziemi, kryzysów, i co tam się jeszcze nawinie.
Również wtedy XTB czy też inny MM nie zagwarantuje Ci SL.
Owszem: w takim wypadku ECN postąpi dokładnie tak samo. Jednak to co piszesz, że MM jest lepszy od ECN bo gwarantuje SL to bzdura.

Idąc dalej: w wypadku gdy taka sama sytuacja dotyczyć będzie TP, który zostanie przez cenę "przeskoczony", to broker MM zrealizuje go po cenie Twojego TP. Czyli z korzyścią dla siebie a niekorzyścią dla Ciebie. ECN natomiast w obu wypadkach (i SL i TP) zrealizuje zlecenia po cenie rynkowej.
I ta nierówność w traktowaniu SL/TP to właśnie jeden ze sposobów na "dymanie" klienta MM.

ForexTig3r pisze:Co do reszty to bardzo możliwe., ale czy sam się przejechałeś tak osobiście, iż tak piszesz?
Owszem i nie raz. O DD nie będę wspominał.
ForexTig3r pisze:Ja u nich już nie gram
No ale jak nie grasz ? Przecież pisałeś o tym, że znalazłeś świetnego brokera, który Ci pasuje i nie szukasz już dalej. Pytałem jaki to broker, podałeś XTB. Jak więc mam to rozumieć ....
ForexTig3r pisze:Poślizgi przy ECN i luki w kwotowaniach na danych bardzo często wyjdą więcej niż nawet ten powiększony S/L.
Poślizgi na danych to będziesz miał niezależnie od MM czy ECN.

ForexTig3r pisze:Nikt by się nie spodziewał tego, a u brokera ECN rachunek byłby już wyzerowany albo ujemny.
Śliczny obrazek, ale dokumentuje jedynie fakt, że broker ma spierniczony datafeed. Na ECNie rachunek nie byłby wyzerowany bo po prostu nie byłoby takich cen.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nie, nie czytałeś moich wcześniejszych postów.
Nie uparłem się na fakty które nie mają miejsca. Ja po prostu korzystałem z brokera i nigdy S/L nie zamknął mi się po innej niż ustawiona.
Grałem na danych nie raz i to np.: 02.08. gdzie były bardzo duże wahania na DT.
Zdarzało się iż przy bezpośrednim momencie zamknięcia było widać przeskoczenie ceny S/L (luka), ale oczywiście w historii i saldo się zgadzało.
Wiesz, ja nie wiem co było kiedyś, może było tak jak mówisz, ale od mniej więcej roku tak już nie jest.

Zmieniłem strategię, ale jeszcze miesiąc temu u nich grałem.
Nie ma co dalej pisać, bo jest to słowo przeciwko słowu, z tą różnicą, iż Ty kiedyś tam u nich grałeś.
Albo to ze mną jest coś nie tegez i widzę coś co nie ma miejsca i to by się zgadzało.
Nie poruszam więcej wątku na tym forum, bo wszyscy myślą, iż jestem z XTB, albo mi płacą za pisanie pochlebnych dla nich postów..
Choć może nie jest ze mną tak źle, bo jest jeszcze jeden forumowicz, który twierdzi tak jak i ja (Wirus), więc może należałoby przed wypowiadaniem się sprawdzić aktualny stan, zamiast bazować na danych archiwalnych?

A z tym zdjęciem to pierwszy raz takie coś ma miejsce odkąd u nich jestem (choć zmienili serwer nie dawno i to pewnie to), choć na DT wiele razy inni wstawiali podobne przypadki to tutaj tego nigdy nie widziałem.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ForexTig3r pisze: Grałem na danych nie raz i to np.: 02.08. gdzie były bardzo duże wahania na DT.
Zdarzało się iż przy bezpośrednim momencie zamknięcia było widać przeskoczenie ceny S/L (luka), ale oczywiście w historii i saldo się zgadzało.
Wiesz, ja nie wiem co było kiedyś, może było tak jak mówisz, ale od mniej więcej roku tak już nie jest.

Nie raz grałeś na danych to znaczy ile razy ? W tym Ile na NFP ?
Gdzie miałeś te duże wahania 02.08 .... Chodzi Ci o 2gi sierpień ? Ja tam widzę "na oko" max ze 30 pispów w ciągu minuty. To jest to "duże" ?
ForexTig3r pisze:Nie ma co dalej pisać, bo jest to słowo przeciwko słowu, z tą różnicą, iż Ty kiedyś tam u nich grałeś.
A skąd taki wniosek, że kiedyś? Z czego to wnioskujesz bo nigdzie nic takiego nie napisałem o ile mnie pamięć nie myli ....
ForexTig3r pisze:Zmieniłem strategię, ale jeszcze miesiąc temu u nich grałem.
Strasznie mataczysz. Pytam o tego Twojego dobrego brokera, którego tak chwalisz podajesz mi XTB. Potem się okazuje, że nie grasz u nich od miesiąca. Skoro tak dobrze było to czemu nie ? I kto jest tym lepszym u którego grasz teraz i dlaczego porzuciłeś XTB?
Sam tam nie grasz a równocześnie deprecjonujesz to co ja mówię, pisząc, że to ja mam nieaktualne informacje bo to ja nie mam z nimi do czynienia obecnie. O czym oczywiście nie masz pojęcia bo i skąd.
No soory i jak mamy Cię traktować poważnie ?
ForexTig3r pisze:wszyscy myślą, iż jestem z XTB, albo mi płacą za pisanie pochlebnych dla nich postów
Ale co się dziwisz, jak tak mieszasz ?
Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że ten sam zarzut spotkał kiedyś i mnie hehh ....
ForexTig3r pisze:A z tym zdjęciem to pierwszy raz takie coś ma miejsce odkąd u nich jestem (choć zmienili serwer nie dawno i to pewnie to), choć na DT wiele razy inni wstawiali podobne przypadki to tutaj tego nigdy nie widziałem.
Heh .... no tak. Wrzucasz screen mający udowodnić wyższość XTB nad ECN. Gdy się okazuje, że to nie wyższość tylko badticki w XTB to jedziesz tekstem j/w usprawiedliwiającym broka, że to zmiana serwera, nigdy tego nie było wcześniej i w ogóle to jest świetnie a takie "kwiatki" to tylko u innych broków ......

Według mnie to sam sobie solidnie zapracowujesz na opinię pracownika XTB. Choć prawdę powiedziawszy robisz to tak nieudolnie, że gdybyś rzeczywiście pracował w XTB to na miejscu Twojego szefa wylałbym Cię czym prędzej :)

Nie widzę sensu dalej ciągnąć tej komedii :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Moim zdaniem dużo zależy od strategii. MM podobnie jak gracz nie wie nigdyjak zachowa się rynek. Przeciągając czas transakcji może więc dać możliwość zarobku graczowi, jak i sobie. To broń obusieczna. W inym przypadku oznaczałoby to, że MM umie przewidzieć zachowanie się rynku.
MM działa jak "sklep kubłowy" z lat 20. XX w. Przetrzymuje zlecenie i jeśli cena będzie gorsza dla klienta (lepsza dla "kubła"), to realizuje cenę z przesunięciem czasowym. Jeśli będzie odwrotnie, to egzekucję dostaniesz po "klikniętej" cenie. "Kubeł" nic nie ryzykuje. Albo będzie miał cenę, którą sam kwotował, albo lepszą.

kupowałem po rażąco niskich cenach i sprzedawałem po rażąco wysokich
Grałeś po prostu pod prąd. A na szkoleniach, przecież tłuką, że trzeba grać z trendem! :)

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

kazdy broker bedzie chcial wyrabac gracza za wszelka cene... niech tylko gracz zacznie zarabiac...
dlatego gracz powinien miec zakodowane , ze musi pierwszy wyrabac broka...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

andy11 pisze:kazdy broker bedzie chcial wyrabac gracza za wszelka cene... niech tylko gracz zacznie zarabiac...
To prawda, zauważyłem to, ale od czego ma się głowę...
Na ostatnim webinarium w którym uczestniczyłem co zrobić gdy ma się problem z przetrzymaniem pozycji, gdy widzi się iż kurs może spadać.
Doradzili aby otworzyć 2 konta. To na długie pozycje z małym kapitałem (2-5%), a to na DT z większym.
Geniusz!
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

ForexTig3r pisze:
andy11 pisze:kazdy broker bedzie chcial wyrabac gracza za wszelka cene... niech tylko gracz zacznie zarabiac...
Na ostatnim webinarium w którym uczestniczyłem co zrobić gdy ma się problem z przetrzymaniem pozycji, gdy widzi się iż kurs może spadać.
Doradzili aby otworzyć 2 konta. To na długie pozycje z małym kapitałem (2-5%), a to na DT z większym.
Geniusz!
tylko jak to sie ma do brokow, ktorzy chachmeca na wszystkim czym sie da...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

green7 pisze:Nie raz grałeś na danych to znaczy ile razy ? W tym Ile na NFP ?
Gdzie miałeś te duże wahania 02.08 .... Chodzi Ci o 2gi sierpień ? Ja tam widzę "na oko" max ze 30 pispów w ciągu minuty. To jest to "duże"?

Nie będę liczył, ale na pewno nie raz nie 2, tylko co najmniej 10 razy. Z początku grałem tylko na danych.
Chodzi o te największe ruchy z danymi, po 1 fali na EURUSD, sam sobie zobacz kiedy to było.
green7 pisze:A skąd taki wniosek, że kiedyś? Z czego to wnioskujesz bo nigdzie nic takiego nie napisałem o ile mnie pamięć nie myli ....
Po tym co piszesz, bo S/L realizuje się zawsze według ustawienia. Tak w ogóle to można by podejrzewać, iż jedyne co zrobiłeś to poczytałeś sobie o nich.
green7r pisze:Strasznie mataczysz. Pytam o tego Twojego dobrego brokera, którego tak chwalisz podajesz mi XTB. Potem się okazuje, że nie grasz u nich od miesiąca. Skoro tak dobrze było to czemu nie ? I kto jest tym lepszym u którego grasz teraz i dlaczego porzuciłeś XTB?
Sam tam nie grasz a równocześnie deprecjonujesz to co ja mówię, pisząc, że to ja mam nieaktualne informacje bo to ja nie mam z nimi do czynienia obecnie. O czym oczywiście nie masz pojęcia bo i skąd.
No soory i jak mamy Cię traktować poważnie ?
Wręcz przeciwnie to Ty męczysz cały czas OT.
Nie chwalę, nie modlę się do niego co ranek, co noc. Nie uważam go za najlepszego i niezastąpionego.
W związku z tym nie czuję się przymuszony, aby u niego grać, ani u żadnego innego brokera, nawet lepszego. Tak w ogóle to co piszesz zakrawa o obłęd, iż trzeba u kogoś grać, bo inaczej jestem niepoważny.
Nie muszę grać, może mam przerwę. Piszę iż zmieniłem strategię i pod to mam lepszego brokera, ale nic za darmo (bardziej ryzykowny).
Piszę tylko o sprzecznościach jakie wynikają z Waszych wypowiedzi do praktyki i to nie ja żwawo temat kontynuuję, bo nie raz chciałem go zakończyć.
green7 pisze:Heh .... no tak. Wrzucasz screen mający udowodnić wyższość XTB nad ECN. Gdy się okazuje, że to nie wyższość tylko badticki w XTB to jedziesz tekstem j/w usprawiedliwiającym broka, że to zmiana serwera, nigdy tego nie było wcześniej i w ogóle to jest świetnie a takie "kwiatki" to tylko u innych broków .....
Nie twierdzę, iż XTB jest lepszy od ECN i na odwrót też ciężko by tak pisać. Nie można jednoznacznie określić, który jest lepszy, bo to zależy od predyspozycji gracza, strategii, stylu gry. Chcesz mi przypisać zachwala-cza XTB.
Tak, zmiana serwera. Teraz jestem na:
https://wtc.xtb.com/BlazeServer/WebTrad ... lient.html
wcześniej na:
https://wta.xtb.com/BlazeServer/WebTrad ... lient.html
Ale to i tak kłamstwo nie czytaj.
Ogólnie teraz nie tylko z tym jest syf bo np.: PLATYNA znikła, niektóre instrumenty się dublują.
Na MT4 to też nie jest za dobrze.
Tak reklamowali xStation2, teraz jakoś znikło z ich strony. Żeby było śmieszniej teraz jest xStation3 i zachęcają do testowania, a większy syf od 2.
green7 pisze:Według mnie to sam sobie solidnie zapracowujesz na opinię pracownika XTB. Choć prawdę powiedziawszy robisz to tak nieudolnie, że gdybyś rzeczywiście pracował w XTB to na miejscu Twojego szefa wylałbym Cię czym prędzej :)

Nie widzę sensu dalej ciągnąć tej komedii :)
No, więc właśnie. To nie ja wychwalam brokera, tylko Wy na siłę go z ziemią besztacie jak ktoś powie o nim cokolwiek dobrego.

-- Dodano: 09 paź 2012, 15:13 --
andy11 pisze:
ForexTig3r pisze:
Geniusz!
tylko jak to sie ma do brokow, ktorzy chachmeca na wszystkim czym sie da...
Zachęta do nabijania profitów dla brokera.

-- Dodano: 09 paź 2012, 15:16 --
Stforex pisze:
Moim zdaniem dużo zależy od strategii. MM podobnie jak gracz nie wie nigdyjak zachowa się rynek. Przeciągając czas transakcji może więc dać możliwość zarobku graczowi, jak i sobie. To broń obusieczna. W inym przypadku oznaczałoby to, że MM umie przewidzieć zachowanie się rynku.
MM działa jak "sklep kubłowy" z lat 20. XX w. Przetrzymuje zlecenie i jeśli cena będzie gorsza dla klienta (lepsza dla "kubła"), to realizuje cenę z przesunięciem czasowym. Jeśli będzie odwrotnie, to egzekucję dostaniesz po "klikniętej" cenie. "Kubeł" nic nie ryzykuje. Albo będzie miał cenę, którą sam kwotował, albo lepszą.
To ciekawa teoria, bo jak kurs by się nie zgadzał z kwotowaniem to wyskakuję okno z potwierdzeniem zawarcia transakcji po innej cenie, nawet jeśli wyłączyło się potwierdzanie.
subsilver2 趋势线

ODPOWIEDZ