Opór zamienia nam się we wsparcie. Piękny pullback po przebiciu i teraz w górę:

free image hosting
Pomyliłeś oznaczenie wyższych dołków w trendzie wzrostowym i niższych szczytów w trendzie spadkowym.Fx-Kris pisze:Na rysunku zaznaczyłem miejsca gdzie zajmowanie pozycji jest mniej ryzykowne.
Określanie swingów jest bardzo ważne. W trendzie wzrostowym powstają nowe HH i LH. W trendzie spadkowym nowe LL i HL.
Fx-Kris pisze:Na rysunku zaznaczyłem miejsca gdzie zajmowanie pozycji jest mniej ryzykowne.
Określanie swingów jest bardzo ważne. W trendzie wzrostowym powstają nowe HH i LH. W trendzie spadkowym nowe LL i HL.
Gdy następuje przebicie LT, a cena później nie robi nowych HH w trendzie wzrostowym ( LL w spadkowym) to mamy pierwszy sygnał na to, że może to być koniec obecnego trendu.
Najlepiej jest wtedy zaczekać na obranie przez cenę nowego kierunku. Kontynuacja trendu lub zmiana. Do określenia nowego trendu potrzebujemy minimum dwa pełne swingi.
hm...brother pisze:Andy bo w teorii wszystko jest proste, dlatego nie lubię PA jakie zawsze się przedstawia na rysunkach.
No nie wiem dla mnie te rysunki i wykres ropy to dwa różne światy. Dlatego PA nie jest takie łatwe jak się to opisuje w idealnie "równy" sposób.andy11 pisze:hm...brother pisze:Andy bo w teorii wszystko jest proste, dlatego nie lubię PA jakie zawsze się przedstawia na rysunkach.
ja gram PA , zaznaczylem jak prawidlowo zakresla sie i przedstawilem to na realnym wykresie D1 ropy to samo....
1) tylko poprawilem jak poprawnie oznaczac...brother pisze:No nie wiem dla mnie te rysunki i wykres ropy to dwa różne światy. Dlatego PA nie jest takie łatwe jak się to opisuje w idealnie "równy" sposób.andy11 pisze:hm...brother pisze:Andy bo w teorii wszystko jest proste, dlatego nie lubię PA jakie zawsze się przedstawia na rysunkach.
ja gram PA , zaznaczylem jak prawidlowo zakresla sie i przedstawilem to na realnym wykresie D1 ropy to samo....
Nie no spoko tylko odniosłem się ogólnie do PA jaka jest kreowana w różnych ebookach itd, wszystko ładnie pięknie, a twój wykres ropy pokazuje już realny rynek, który nie chodzi taj ładnie i równo. Wiadomo, że zrobią kilka różnych rodzajów "False" i dopiero potem widać, że był trend:)andy11 pisze:
1) tylko poprawilem jak poprawnie oznaczac...
2) wykres ropy jest D1 ( przepraszam ze nie namalowalem swieczek moze to by bylo bardziej wyraziste) , oznaczenia na wykresie sa poprawnie zaznaczone...
3) ano nie jest..