Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

USD/CAD

Opór zamienia nam się we wsparcie. Piękny pullback po przebiciu i teraz w górę:

Obrazek
free image hosting
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Na rysunku zaznaczyłem miejsca gdzie zajmowanie pozycji jest mniej ryzykowne.

Określanie swingów jest bardzo ważne. W trendzie wzrostowym powstają nowe HH i LH. W trendzie spadkowym nowe LL i HL.

Gdy następuje przebicie LT, a cena później nie robi nowych HH w trendzie wzrostowym ( LL w spadkowym) to mamy pierwszy sygnał na to, że może to być koniec obecnego trendu.

Najlepiej jest wtedy zaczekać na obranie przez cenę nowego kierunku. Kontynuacja trendu lub zmiana. Do określenia nowego trendu potrzebujemy minimum dwa pełne swingi.

Obrazek
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Fx-Kris pisze:Na rysunku zaznaczyłem miejsca gdzie zajmowanie pozycji jest mniej ryzykowne.

Określanie swingów jest bardzo ważne. W trendzie wzrostowym powstają nowe HH i LH. W trendzie spadkowym nowe LL i HL.
Pomyliłeś oznaczenie wyższych dołków w trendzie wzrostowym i niższych szczytów w trendzie spadkowym.
Poprawnie są one oznaczane nastepująco:
w trendzie wzrostowym mamy HH- higher high (wyższy szczyt) oraz HL-higher low (wyższy dołek)
zaś w trendzie spadkowym LL- lower low (niższy dołek) oraz LH-lower high (niższy szczyt).

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

Fx-Kris pisze:Na rysunku zaznaczyłem miejsca gdzie zajmowanie pozycji jest mniej ryzykowne.

Gdy następuje przebicie LT, a cena później nie robi nowych HH w trendzie wzrostowym ( LL w spadkowym) to mamy pierwszy sygnał na to, że może to być koniec obecnego trendu.

Najlepiej jest wtedy zaczekać na obranie przez cenę nowego kierunku. Kontynuacja trendu lub zmiana. Do określenia nowego trendu potrzebujemy minimum dwa pełne swingi.

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Andy bo w teorii wszystko jest proste, dlatego nie lubię PA jakie zawsze się przedstawia na rysunkach.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

brother pisze:Andy bo w teorii wszystko jest proste, dlatego nie lubię PA jakie zawsze się przedstawia na rysunkach.
hm...
ja gram PA , zaznaczylem jak prawidlowo zakresla sie i przedstawilem to na realnym wykresie D1 ropy to samo....

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

andy11 pisze:
brother pisze:Andy bo w teorii wszystko jest proste, dlatego nie lubię PA jakie zawsze się przedstawia na rysunkach.
hm...
ja gram PA , zaznaczylem jak prawidlowo zakresla sie i przedstawilem to na realnym wykresie D1 ropy to samo....
No nie wiem dla mnie te rysunki i wykres ropy to dwa różne światy. Dlatego PA nie jest takie łatwe jak się to opisuje w idealnie "równy" sposób.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

brother pisze:
andy11 pisze:
hm...
No nie wiem dla mnie te rysunki i wykres ropy to dwa różne światy. Dlatego PA nie jest takie łatwe jak się to opisuje w idealnie "równy" sposób.
1) tylko poprawilem jak poprawnie oznaczac...

2) wykres ropy jest D1 ( przepraszam ze nie namalowalem swieczek moze to by bylo bardziej wyraziste) , oznaczenia na wykresie sa poprawnie zaznaczone...

3) ano nie jest..

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

andy11 zapomniałeś oznaczyć 2 LH na tym wykresie ropy które realnie wprowadziło trochę zamieszania a na pewno niepewność ;) poprzez takie "niedorysowania" PA wygląda wręcz banalnie an historii, niestety gdy weźmiemy wszystko pod uwagę banał znika i rozpoczyna sie myślenie czy aby trend sie nie kończy przypadkiem :D

pozwoliłem sobie poprawić rysunek ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

andy11 pisze:
1) tylko poprawilem jak poprawnie oznaczac...

2) wykres ropy jest D1 ( przepraszam ze nie namalowalem swieczek moze to by bylo bardziej wyraziste) , oznaczenia na wykresie sa poprawnie zaznaczone...

3) ano nie jest..
Nie no spoko tylko odniosłem się ogólnie do PA jaka jest kreowana w różnych ebookach itd, wszystko ładnie pięknie, a twój wykres ropy pokazuje już realny rynek, który nie chodzi taj ładnie i równo. Wiadomo, że zrobią kilka różnych rodzajów "False" i dopiero potem widać, że był trend:)

ODPOWIEDZ