Witam
Mam pytanie - w jaki sposób naliczany jest swap?
Jeśli dobrze rozumiem to przykładowo jeśli na jakiejś parze swap wynosi -2 punkty, to oznacza to, że jest on równy wartości dwóch pipsów tak?
Czy swap jest naliczany o godzinie 1:00 w nocy czasu polskiego na u wszystkich brookerow, czy też wyglada to tak tylko u Admiral Markets konto standard?
Czy jest jakiś okres, przez jaki pozycja musi być otwarta aby swap został naliczony? Czy też mogę otworzyć pozycję 10 sekund przed naliczaniem swapa i mimo wszystko zostanie on naliczony?
Zdaję sobie sprawę, że sa to pytania podstawowe, ale chciałbym mieć pewność co do tych kwestii.
Pozdrawiam
Swap
-
- Uczestnik
Re: Swap
Ja sprawdzam na demo u brokera. Na real oczywiście może być inaczej i mogą być.. Poślizgi....
Każdy brok ma swoją wizje swapu...
Każdy brok ma swoją wizje swapu...
Kazdy broker nalicza swapy po swojemu,
U jednego masz o 1 w nocy, u drugiego o 23 musisz poczytac tabele broka albo porozmawiac z supportem.
Nie ma minimalnego czasu otwarcia pozycji, jesli broker nalicza swapy o 1 w nocy a ty otworzysz pozycji o 0:59 to tez zostanie swap policzony.
Sa swapy ujemne i sa swapy dodatnie wiec niekoniecznie swap zje pozycje a pozatym jesli ktos inwestuje dlugoterminowo to liczy na wiekszy zysk niz 30 pips.
Ja nie widzialem zeby na demo naliczali swapy ale moze cos sie zmienilo...
U jednego masz o 1 w nocy, u drugiego o 23 musisz poczytac tabele broka albo porozmawiac z supportem.
Nie ma minimalnego czasu otwarcia pozycji, jesli broker nalicza swapy o 1 w nocy a ty otworzysz pozycji o 0:59 to tez zostanie swap policzony.
Sa swapy ujemne i sa swapy dodatnie wiec niekoniecznie swap zje pozycje a pozatym jesli ktos inwestuje dlugoterminowo to liczy na wiekszy zysk niz 30 pips.
Ja nie widzialem zeby na demo naliczali swapy ale moze cos sie zmienilo...
- MowmiSasiad
- Pasjonat
Z tego co zauważyłem na większości demo są naliczane, a na pewno u mojego brokera czyli Markets.com. Przy czym wspomniany broker ma też dodatni swap na długich pozycjach na eurodolarze, podczas gdy inni mają ujemne swapy niezależnie czy obstawiasz S czy L. Dodatkowo dodatnie swapy są też na EUR/CHF, mówię tu oczywiście o pozycjach długich. Jest to o tyle uczciwe, że inni brokerzy po usztywnieniu kursu tego instrumentu wycwanili się i zmienili swapy na ujemne, bo za dużo osób na tym zaczęło zarabiać.