Swap

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Jakr
Bywalec
Bywalec

Swap

Nieprzeczytany post autor: Jakr »

Witam
Mam pytanie - w jaki sposób naliczany jest swap?
Jeśli dobrze rozumiem to przykładowo jeśli na jakiejś parze swap wynosi -2 punkty, to oznacza to, że jest on równy wartości dwóch pipsów tak?
Czy swap jest naliczany o godzinie 1:00 w nocy czasu polskiego na u wszystkich brookerow, czy też wyglada to tak tylko u Admiral Markets konto standard?
Czy jest jakiś okres, przez jaki pozycja musi być otwarta aby swap został naliczony? Czy też mogę otworzyć pozycję 10 sekund przed naliczaniem swapa i mimo wszystko zostanie on naliczony?
Zdaję sobie sprawę, że sa to pytania podstawowe, ale chciałbym mieć pewność co do tych kwestii.

Pozdrawiam

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Re: Swap

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

Wszystko dobrze fajnie, ale zauważ że jak zostawisz pozycje na 2-3 miesiące to swap Ci ja po prostu "przeje".

MasterBlaster
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: MasterBlaster »

Ja sprawdzam na demo u brokera. Na real oczywiście może być inaczej i mogą być.. Poślizgi....
Każdy brok ma swoją wizje swapu...

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

Kazdy broker nalicza swapy po swojemu,
U jednego masz o 1 w nocy, u drugiego o 23 musisz poczytac tabele broka albo porozmawiac z supportem.

Nie ma minimalnego czasu otwarcia pozycji, jesli broker nalicza swapy o 1 w nocy a ty otworzysz pozycji o 0:59 to tez zostanie swap policzony.

Sa swapy ujemne i sa swapy dodatnie wiec niekoniecznie swap zje pozycje a pozatym jesli ktos inwestuje dlugoterminowo to liczy na wiekszy zysk niz 30 pips.

Ja nie widzialem zeby na demo naliczali swapy ale moze cos sie zmienilo...

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Z tego co zauważyłem na większości demo są naliczane, a na pewno u mojego brokera czyli Markets.com. Przy czym wspomniany broker ma też dodatni swap na długich pozycjach na eurodolarze, podczas gdy inni mają ujemne swapy niezależnie czy obstawiasz S czy L. Dodatkowo dodatnie swapy są też na EUR/CHF, mówię tu oczywiście o pozycjach długich. Jest to o tyle uczciwe, że inni brokerzy po usztywnieniu kursu tego instrumentu wycwanili się i zmienili swapy na ujemne, bo za dużo osób na tym zaczęło zarabiać.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Rozumiem, że chwilę przed naliczeniem SWAPu chcesz otworzyć pozycję za całe depo i zamknąć chwilę po naliczeniu.

Weź pod uwagę nocny spread.

ODPOWIEDZ