SmartQuant

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
tulator
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: tulator »

LesioS pisze:Nie zająłem się testami: szkoda mi czasu na miesięczne testy, których wynik będę mógł wykorzystać za dość spory czas.
Dzieki, chyba jednak bede musial przysiasc i przetrzec szlak samemu.
Pozdr.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

tulator pisze: jednak nie jestem biegly w c# i wiem ze rozgryzienie tego softu i w miare plynne kodowanie zajmie mi co najmniej z 2 tyg. czasu. Czy zachywt nad tym programem jest nadal akutalny ? Jak z szybkoscia dzialania i testowania np. strategi na danych 1 min, z okresu 4-5 letnego (wiem ze to ekstremlny przypadek ale dobrze poazuje szybkosc silnika) ?
Z góry dziekuje za opinie, czy warto inwestowac w to czas.
Pozdr. Tulator
Języki programowania wysokiego poziomu są kilkakrotnie szybsze niż jezyki interpretowane. Można więc w ciemno powiedzieć że będzie o wiele większy speed.

2 tyg na rozpracowanie C# to może być trochę za mało, chyba że już jesteś biegły w jakimś innym języku programowania co może ułatwić Ci naukę.

EDIT: Poprawiono cytowanie ;)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, 21:16 przez Tig3r, łącznie zmieniany 2 razy.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

Wydaje mi się, że Tulator mówiąc o 2 tyg. miał na myśli środowisko, a nie język. Zrobiłem milczące założenie, że zna C#. Ale na rozgryzienie środowiska i API 2 tyg. może być mało.

Dodano po 1 minutach:
Tig3r pisze:
tulator pisze:
LesioS pisze: jednak nie jestem biegly w c# i wiem ze rozgryzienie tego softu i w miare plynne kodowanie zajmie mi co najmniej z 2 tyg. czasu. Czy zachywt nad tym programem jest nadal akutalny ? Jak z szybkoscia dzialania i testowania np. strategi na danych 1 min, z okresu 4-5 letnego (wiem ze to ekstremlny przypadek ale dobrze poazuje szybkosc silnika) ?
Z góry dziekuje za opinie, czy warto inwestowac w to czas.
Pozdr. Tulator
Języki programowania wysokiego poziomu są kilkakrotnie szybsze niż jezyki interpretowane. Można więc w ciemno powiedzieć że będzie o wiele większy speed.

2 tyg na rozpracowanie C# to może być trochę za mało, chyba że już jesteś biegły w jakimś innym języku programowania co może ułatwić Ci naukę.
Dziwnie to wygląda... Jakbym to ja nie był biegły w C# :lol:

Już wiem dlaczego i to jest info dla naszego admina: cytowanie daje o 1-en zamykający [/quote] za mało.
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

tulator
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: tulator »

Witam,
pierwsze wrazenia co do OpenQuant'a sa bardzo pozytywne wrecz rewelacyjne.
Subiektywnie rzecz ujmujac :
1. Bardzo intuicyjny program, swietnie pomyslany, napisanie EA to wkoncu przyjemna i prosta sprawa. Dla osob cos programujacych a nie znajacych C# nie powinien raczej sprawiac problemu . Api dostepne troche slabo opisane , ale forum i przyklady na razie wytarczylo mi kompletnie do poznania programu i wyjasnienia pytan.
2. Akcja podejmowana na zasadzie zdarzen (dla mnie sprawa rewelacyjna ), przez to kod staje sie bardzo czytelny , napisanie tego samego np. w Amibrokerze to horror. Teroretycznie ma to zapewnic duza zgodnosc pisanego testera z rzeczywistym tradingiem.
3. Zlecenia - rozroznienie zlecen na PKC, PKC z limitem aktywacj etc. Tego bardzo brakowało mi w Metatraderze (chyba ze co nie wiem).
4. Testowalem 5 minutowki od 2000 - 2007 roku, kombinacja z timeframem 30min , system zajmowal srednio jedna dwie pozycje dziennie ,jakies obrotki, na kompie Athlon 4200+ 2.21Ghz , RAM 2GB , zajmuje to około 15 -20 sek.
5. Duzo smaczkowo, jak rysowanie we/wy na roznych timeframach, statystyki opisowe - mozna wybrac interwal etc.

Wniosek: po przekopaniu sie przez Amibrokera, Omege, Metatredera i pare innych softow, na razie to moj faworyt do testowania na sucho.
Pozdr. Tulator

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

tulator: Bardzo zaciekawił mnie Twój post. Czy możesz odpowiedzieć jeszcze na parę pytań odnośnie OpenQuanta ?
- jak z prędkością backtestów (wiem że na stronie chwalą się że jest niezła) w porównaniu do MT ?
- to sama kwestia (szybkość) ale jeśli chodzi o optymalizacje. (Ogólnie moim zdaniem MT jest tragiczny pod względem prędkości i większe optymalizacje w nim trwają dni)
- czy optymalizator ma wbudowaną genetykę ?
- jak się ma sprawa ze wkaźnikami i ich kodami źródłowym ? Dla mnie zaletą MT jest masa wskaźników, i EA wraz ze źródłami, którymi mogę się w razie potrzeby posłużyć
- próbowałeś może opcji testowania portfolio ?
- jak z funkcjonalnością wykresów i ewentualnym po nich "mazianiu" poprzez własny kod ?
- brokerzy - czy suportuje jakiegoś brokera forexowego gdzie można łatwo założyć konto demo ?

Z góry dzięki za odpowiedź szukam powoli czegoś czym zastąpić by można MT. Testowałeś może NeoTicker'a ? - ciekawy jest pod tym względem że również obsługuje języki .NET i jest mocne forum użytkowników.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

green7 pisze: - brokerzy - czy suportuje jakiegoś brokera forexowego gdzie można łatwo założyć konto demo ?
MB Trading:

http://www.mbtrading.com/
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Tig3r pisze:MB Trading:

http://www.mbtrading.com/
A czy komuś udało się skonfigurować OQ tak by dało się korzystać z konta demo MBT? Mam z tym pewien kłopot - w trybie Live wszelkie próby transakcji kończą się komunikatem "Rejected - invalid account"

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

SmartQuant (demo) i Virtual PC

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.

Osobom, które chciały by potestować wersję demo OpenQuant dłużej niż jeden miesiąc, a nie są jeszcze zdecydowane płacić za ten produkt polecam zainstalować Virtual PC. Jak demo wygaśnie, kasujemy system virtualny i instalujemy OpenQuant od nowa. Mamy praktycznie nieograniczoną wersję demo, a wszystkie strategie przed skasowaniem mozna przegrac na komputer glowny dzieki udostępnionej sieci ;)

Są dwa minusy tego rozwiązania:
1. Trzeba mieć mocny sprzęt.
2. Raz w miesiącu trzeba poświęcić ok. godzinki na zainstalowanie wszystkiego od nowa.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

MaRCHeW pisze:2. Raz w miesiącu trzeba poświęcić ok. godzinki na zainstalowanie wszystkiego od nowa.
Ale obraz maszyny wirtualnej można chyba zapisać w stanie czystym? Wtedy zostaje tylko instalacja OQ na vm.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Pablo90 pisze:
MaRCHeW pisze:2. Raz w miesiącu trzeba poświęcić ok. godzinki na zainstalowanie wszystkiego od nowa.
Ale obraz maszyny wirtualnej można chyba zapisać w stanie czystym? Wtedy zostaje tylko instalacja OQ na vm.
Witam.

Chyba tak, jeszcze nie próbowałem.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 24 minutach:

Witam.

Jeśli ktoś będzie miał problemy z instalacją Virtual PC + SmartQuant to zapraszam na IRC'a. Postaram się pomóc.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ