SmartQuant

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

SmartQuant

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.

Jeśli bardzo Ci zależy na obiektowości i czujesz się w tym dobry to zainteresuj się www.smartquant.com. Będziesz miał dostęp do InteractiveBrokers i MBTrading co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż brokerzy MT.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

Muszę się w tym czuć dobrze: jestem zawodowym programistą i programuję od 14 lat (a wogóle to zacząłem hobbistycznie 20 lat temu, jeszcze w ogólniaku), w językach obiektowych siedzę od 12 lat (najpierw C++, teraz C#). Jednak bardziej brakuje mi dobrego deguggera w MT4 niż obiektów w MQL4. Coż, przyzwyczajenia z pracy :wink:
Znasz z autosji SmartQuanta? Dlaczego twirdzisz, że "dostęp do InteractiveBrokers i MBTrading co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż brokerzy MT"?

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.

Platforma Smartquant jest zaprogramowana w C#. Została stworzona do automatyzacji strategii manualnych. Strategie możesz progamować w C# lub VB.Net, używając do tego aplikacji OpenQuant (która jest bardo podobna do Visual Studio) lub Visual Studio, więc jak Ci się podoba debugger z VS to nie ma problemów. Na forum są przykłady strategii i indicatorów oraz jest dokumentacja dla początkujących. Zapoznaj się ze stroną dobrze.

Nie znam tej platformy z autopsji. Testuję ją dopiero od 2 tygodni (wersja demo jest na jeden misiąc) i muszę przyznać, że przypadła mi do gustu. Pozatym zabrałem się za naukę C# i zamierzam zakupić pełną wersję bo mam zamiar uruchomić robota na platformie MBTrading.

Jeśli nie wiesz dlaczego brokerzy MT są do bani, to poczytaj wątki w dziale "Platformy transakcyjne".

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Od razu wszedłem na podany link i... zakochałem się od 1-szego wejrzenia :oops: Wiem, że to moja docelowa platforma: C# (który uwielbiam i z programowania w nim żyję), możliwość debuggowania przez VS2005 (potęga) oraz wygląd żywcem wyjęty z VS2005 (moje ulubione środowisko). Do tego wszekie błogosławieństwa języka OO oraz dostęp do ton bardzo użytecznego kodu (m. in. sieci neuronowe czy logika rozmyta, ale nie w takie pokrojonej wersji jaką bez .dll można znaleźć w MQL4).
Ze stroną zapoznałem się dość pobierznie (jestem w pracy i nie mam czasu na wczytywanie się), ale załączoną dokumentację ściągnąłem i część już wyszła z drukarki :wink: Będzie co czytać w autobusie.
Jeszcze dziasiaj ściągam demo i zaczynam odkładać $600 na zakup pełnej licencji (chociaż pewnie zacznę od licencji miesięcznych).
Wątek czytałem... Ale "baniowatość" brokerów MT nie oznacza kompletnej "baniowatości" i nie determinuje, że wszyscy inni są lepsi.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.

Cieszę sie, że mogłem pomóc ;) Mi też ona wpadła od razu w oko :) dlatego mam zamiar przepisać EA na tą platformę.

Brokeży MT to MM. Z tego co czytałem to ECN jest znacznie lepszy dlatego wpierw mam zamiar otworzyć konto na MBT (później na IB). Commission 2,6 $ pobierany od 1 mini lota na EURUSD przez MBT przy niskim spreadzie jest i tak lepszy niż 2 pipsy spreadu + skalpowanie mnie przez brokera MM po 1-2 pipsy na zamknięciu zlecenia (pocztyaj wątek o InterbankFX).
Dodatkowe plusy MBT to to, że czesto dają Ci lepszą cenę na otwarciu i zamknięciu pozycji co całkowicie IMHO rekompensuje opłaty pobierane przez tego brokera.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Mam w sumie 4 roboty, nad którymi pracuję właściwie równolegle (faza studialna, ale wyglądają obiecująco). W ramach wprawek do nowej platformy przekoduję je na C# (to powinno być szybsze niż ich napisanie w MQL4 :wink: ).
A jak Twoja znajomość C# (ew. VB.NET)?
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Napisałem Ci 4 posty wyżej ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Faktycznie :wink:
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.

tulator
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: tulator »

LesioS pisze:Od razu wszedłem na podany link i... zakochałem się od 1-szego wejrzenia :oops: Wiem, że to moja docelowa platforma: C# (który uwielbiam i z programowania w nim żyję), możliwość debuggowania przez VS2005 (potęga) oraz wygląd żywcem wyjęty z VS2005 (moje ulubione środowisko).
Witam ,
przeszukiwałem wlasnie softy do tworzenia automatycznych strategii i wpadl mi w oko smartquant,
jednak nie jestem biegly w c# i wiem ze rozgryzienie tego softu i w miare plynne kodowanie zajmie mi co najmniej z 2 tyg. czasu. Czy zachywt nad tym programem jest nadal akutalny ? Jak z szybkoscia dzialania i testowania np. strategi na danych 1 min, z okresu 4-5 letnego (wiem ze to ekstremlny przypadek ale dobrze poazuje szybkosc silnika) ?
Z góry dziekuje za opinie, czy warto inwestowac w to czas.
Pozdr. Tulator

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nie zająłem się testami: szkoda mi czasu na miesięczne testy, których wynik będę mógł wykorzystać za dość spory czas.

ODPOWIEDZ