Zlecenie oczekujące niezrealizowane wygląda tak:
Edit: no chyba że zlecenie zostało usunięte zanim dotarła tam cena.
Dziennik S/D, ZL, S/R
- DigitalSmoke
- Pasjonat
Re: Dziennik S/D, ZL, S/R
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Należy Ci się pochwała za ten post.klonmarcin pisze:A wiesz skąd się bierze to, że nas wybija na BE ? ten rysunek wiele wytłumaczy - wielokrotnie się nad nim zastanawiałem i ciągle mnie zaskakuje.
Jeśli można, pójdę dalej. Skąd bierze się zysk pana Nowaka, skoro pan Kowalski w zasadzie nic nie traci? Po BE jego konto nie jest mniejsze. Wiem, że na rynku jest tysiące innych graczy, którzy tracą, jednak jak się ma zysk pana Nowaka do BE pana Kowalskiego w świetle ZL?
ech...
- DigitalSmoke
- Pasjonat
Panowie, to jest spojrzenie na rynek z perspektywy tarderów detalicznych. Ci którzy rysują te wykresy maja zupełnie inną optykę.
- bartek1916
- Pasjonat
Tak, to jest niezrealizowane zlecenie oczekujace. Liczylem na wejscie troche wyzej aby SL byl powyzej maksimow i nie byl zbyt szeroki zarazem. No i sie przeliczylemDigitalSmoke pisze:Co to za cena?

Marcin, dzieki za wpis. Przemysle screen
Fesiek, widze, ze pochwaly zostaly wylaczone. Pewnie chwilowo.
Btw. jakos mi nie przypada do gustu obecna kolorystyka forum

- klonmarcin
- Maniak
Co masz przez to na myśli?Panowie, to jest spojrzenie na rynek z perspektywy tarderów detalicznych. Ci którzy rysują te wykresy maja zupełnie inną optykę.
Dla jasności - to nie jestem autorem tego rysunku także nie wiem o co dokładnie chodziło autorowi - wg mnie na tym co tutaj jest przedstawione polega cała idea zl. Ja widzę to tak - pan kowalski jest w trejdzie i ustawia be - ma duży zysk - ale go nie realizuje - wchodzi pan nowak i "zjada" ten niezrealizowany profit pana kowalskiego - a ma to się tak do zl, że kowalski chce być graczem długoterminowym a nowak krótkoterminowym i jeśli pan nowak nie zrealizuje swojego zysku na be kowalskiego to profit ponownie wróci do innych kowalskich(graczy pro) którzy nie dale be w miejscu kowalskiego - i tak w kółko - a o tym, że cena przebija jakiś poziom pewnie decyduje właśnie ilość błędów takich panów nowaków i kowalskich, którzy stawiają be i sl w najgorszych możliwych miejscach - tzn. tam gdzie mamy ekstrema i FBO lub BO.Należy Ci się pochwała za ten post.
Jeśli można, pójdę dalej. Skąd bierze się zysk pana Nowaka, skoro pan Kowalski w zasadzie nic nie traci? Po BE jego konto nie jest mniejsze. Wiem, że na rynku jest tysiące innych graczy, którzy tracą, jednak jak się ma zysk pana Nowaka do BE pana Kowalskiego w świetle ZL?
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
- bartek1916
- Pasjonat
Screen od Marcina bardzo dobrze obrazuje idee ZL i to, upraszczajac, ze rynek podaza od ZL do ZL. Chocby mialo to miejsce na EUR/USD w piatek. Idealnie chodzili od ZL do ZL wykreslanych tylko na podstawie M15-H1 (a ja sie niepotrzebnie uczepilem USD/CAD
)

1. Przesuwać SL na BE po ruchu wynoszacym x1 lub x2 szeroksoc poczatkowego stopa;
2. Zarzadzac pozycja na nizszych TF przesuwajac SL w oparciu o kolejne HH/LL.
3. Grac bez BE - ustawiamy tylko SL i TP i czekamy.
4. Inne...
Z jednej strony podstawa jest dla mnie ochrona kapitalu ale nie moze tak byc, ze cena dochodzi do TP, a poczatkowy SL by wytrzymal. Najlepiej chyba zrobic obliczenia na swoich transakcjach i zobaczyc ile pipsow by bylo przy kazdym wariancie zarzadzania pozycja.
P.S. Co do screenu warto zwrocic uwage, ze dolne ZL nie byly wykreslane wg zasady swiecy poprzedzajacej momo. Ta nizsza to wybicie z kilku swiec, natomiast ten wyzej o swiece M15 co na H1 nie byloby widoczne. Wystarczyloby przesunac wizualizacje H1 w lewo. Dlatego najlepiej nie trzymac sie sztywno zasad typu ZL jako dwie swiece obok siebie tylko ruch ceny, wybicia/momo i reakcje na te miejsca.

Zgadzam sie, sa to najbardziej oczywiste miejsca ale gdzies ten SL musi przeciez byc. Caly czas staram sie obmyslec w miare efektywna metode zabezpieczania strat na BE:klonmarcin pisze:stawiają be i sl w najgorszych możliwych miejscach - tzn. tam gdzie mamy ekstrema i FBO lub BO.
1. Przesuwać SL na BE po ruchu wynoszacym x1 lub x2 szeroksoc poczatkowego stopa;
2. Zarzadzac pozycja na nizszych TF przesuwajac SL w oparciu o kolejne HH/LL.
3. Grac bez BE - ustawiamy tylko SL i TP i czekamy.
4. Inne...
Z jednej strony podstawa jest dla mnie ochrona kapitalu ale nie moze tak byc, ze cena dochodzi do TP, a poczatkowy SL by wytrzymal. Najlepiej chyba zrobic obliczenia na swoich transakcjach i zobaczyc ile pipsow by bylo przy kazdym wariancie zarzadzania pozycja.
P.S. Co do screenu warto zwrocic uwage, ze dolne ZL nie byly wykreslane wg zasady swiecy poprzedzajacej momo. Ta nizsza to wybicie z kilku swiec, natomiast ten wyzej o swiece M15 co na H1 nie byloby widoczne. Wystarczyloby przesunac wizualizacje H1 w lewo. Dlatego najlepiej nie trzymac sie sztywno zasad typu ZL jako dwie swiece obok siebie tylko ruch ceny, wybicia/momo i reakcje na te miejsca.
- bartek1916
- Pasjonat
- DigitalSmoke
- Pasjonat
To jest najsłabszy element tej strategii i o tym trzeba pamiętać. Natomiast najmocniejszym jest to że działaklonmarcin pisze:Co masz przez to na myśli?Panowie, to jest spojrzenie na rynek z perspektywy tarderów detalicznych. Ci którzy rysują te wykresy maja zupełnie inną optykę.

Marcin gratuluję wyników. Pozdrawiam.
- DonForex:-)
- Gaduła
Przy graniu ZL polecam taką metodę z własnego doświadczenia. Staram się śledzić pozycję na M1 (czasami M5), zależy to też od szybkości ceny.bartek1916 pisze: 2. Zarzadzac pozycja na nizszych TF przesuwajac SL w oparciu o kolejne HH/LL.
Odkąd przestałem traktować ZL jako system to spojrzenie na rynek bardzo się zmieniło. Jeżeli chodzi o ruch ceny to właśnie spójrz na ZL/momo jak na ruch właściwy ceny, nawet nie trend, tylko ruch WŁAŚCIWY ceny.bartek1916 pisze: Dlatego najlepiej nie trzymac sie sztywno zasad typu ZL jako dwie swiece obok siebie tylko ruch ceny, wybicia/momo i reakcje na te miejsca.
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.