klonmarcin pisze:Co do wejścia - to tak jak rano pisałem - doszli tam gdzie mieli dojść (zl h1 i h4) - w ściśle określonym czasie było to dojście - tzn. idealnie przed końcem świecy o 10 - tym samym robiąc mocną pełną h1 UP a tym samym dając do zrozumienia, że nie będą tak łatwo kontynuować UP. Gdyby na tej h1 wzrostowej przed końcem odbili w dół o jakieś 10-15p - to poważnie bym się zastanowił nad tym czy wchodzić - a raczej bym nie wchodził.
To jest bardzo istotne zagadnienie, o którym napisałeś. Mam wątpliwości co do założenia, że pełna świeca wykończona tuż przed zamknięciem H1 jest oznaką słabości tych "wykończających".

Czyli oznacza raczej odwrót niż kontynuację. Oczywiście trzeba to rozważać w kontekście miejsca, w jakim zamknęła się ta świeca. Strefy S/R, LT itp. na co kto gra. Sam mam z takim zamknięciem zawsze największy problem. Na ogół staram się w chodzić w ekstremach ruchu w kierunku do niego przeciwnym, licząc że cena cofnie się przed zamknięciem świecy na tyle żebym mógł wyjść z pozycji przynajmniej na BE. Dosyć agresywna metoda, ale mi odpowiada.