czerwinek pisze:Ja bym uważał na 3003 tam zrobili BO
Dlatego grałem 2 x 1/4 dzisiaj - tzn. te późniejsze wejścia -
klonmarcin pisze:Weszło 1/4 S po 30379 tp na 29770
Tutaj dołożyłem łącznie na 1/2 S po 30406 i TP na 30030 - obie pozycje zakończone na TP
czerwinek pisze:Ja już właśnie swoje zagranie zakończyłem teraz szukam okazji do longa ale możliwe że może jeszcze spadać najlepiej jakby odbili od przebitej LT robiąc FBO na BO
Bardzo dobre zagranie - dałeś TP na bezpiecznym poziomie - jak najbardziej zrozumiałe - natomiast to moje TP na 29770 wynikało z tego, że w tych okolicach (29718) było zl m15 - przed bardzo silnym momentum - dlatego dla jednej pozycji dałem tp bezpieczne a dla drugiej mniej prawdopodobne to, że zostało by osiągnięte w jednym strzale tzn. tutaj liczyłem się z tym, że poziom (zl M15) zostanie osiągnięty ale po wcześniejszej korekcie od tego wyższego TP (zl H1).
A tutaj miła niespodzianka -

niższe tp weszło bez większych korekt na m15 (niecałe 9p).
W dzienniku nie było podanych zagrań z wtorku - natomiast w poniedziałek nie było żadnego.
up pic
czerwinek pisze:No to Marcin miałeś nosa jeżeli prztrzymałeś, ja to zawsze ograniczam zyski
Dzięki - wytłumaczyłem wyżej dlaczego takie a nie inne TP - zasadę tp na razie nie zamierzam zmieniać.
rabit pisze:Jak ten poziom wyznaczyles jesli mozna wiedziec . Choc spadlo troche nizej to bylo to dla mnie zaskoczenie bo bardziej nastawialem sie na 1.3002 wspomniane przez Czerwinka ?
TP jest zawsze PRZED jakimś poziomem - nigdy na nim samym - i zawsze na poziomie kończącym się na 3 lub 7 - jeśli wyznaczam z dużego TF typu h4 i wyżej daję w drugiej dziesiątce odległości od danego zl lub s/r - tzn. im tp wyznaczane na wyższym tf tym powinno być bardziej "przed" niż na niskim TF - a to z powodu, że mogą zawsze zawrócić - to niższe tp było brane m15 dlatego było tylko nieznacznie przed zl m15.
Co do wejścia - to tak jak rano pisałem - doszli tam gdzie mieli dojść (zl h1 i h4) - w ściśle określonym czasie było to dojście - tzn. idealnie przed końcem świecy o 10 - tym samym robiąc mocną pełną h1 UP a tym samym dając do zrozumienia, że nie będą tak łatwo kontynuować UP. Gdyby na tej h1 wzrostowej przed końcem odbili w dół o jakieś 10-15p - to poważnie bym się zastanowił nad tym czy wchodzić - a raczej bym nie wchodził.