Regulacje FX w Polsce a MiFID

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
trader405
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: trader405 »

przepraszam czytelnikow ale czasowo będe zmuszony zabrać głos w dyskusji jako trader405 a nie jako trader305. moje konto zostalo czasowo zablokowane w związku ze zmianą e-maila. proszę admina o przywrócenie dostępu do mojego konta "trader305".
s_zadora pisze:Ustalenia nr 1 i 2 są oczywiście prawdziwe w odniesieniu do rynku Forex, rozumianego jako międzybankowy rynek walutowy. To moim zdaniem miał na myśli reprezentant KNF, jeśli rzeczywiście taką opinię Pan od niego uzyskał (proponuję doprecyzować zapytanie).
Ponieważ żaden z uczestników tego forum nie handluje na tym rynku na własny rachunek, niezależnie od brokera z usług którego korzystamy, jak również modelu świadczonej usługi, w praktyce wnioski te należy uznać za błędne. Na detalicznym rynku Forex regulacje i nadzór jak najbardziej obowiązują.
Czy opiera Pan swoje ustalenia na konkretnych zapisach prawa, ustawach, komunikatach publicznych, czy też na swojej wiedzy lub też na własnej interperetacji prawnej ? W swoim poście podałem konkretne ustawy na których się opieram oraz to czego dowiedziałem się osobiście w KNF. Proszę wybaczyć ale nie mogę brać na poważnie tego co ktoś twierdzi jeżeli nie jest w stanie przedstawić przekonywujących dowodów.

Zachęcam wszystkich czytelników aby zweryfikowali prawdziwość przedstawionych przeze mnie informacji i osobiście zadzwonili do KNF (a najlepiej napisali do nich list) i zapytali konkretnie - czy KNF uważa kontrakty SPOT (czyli kontrakty będące przedmiotem obrotu na rynku forex) za instrumenty finansowe i czy w związku z tym brokerzy świadczący usługi pośrednictwa w zakresie oboru tymi kontraktami muszą być przez nich regulowani lub np. posiadać licencje maklerską. Prosze zaznaczyć że chodzi wyłącznie o kontrakty SPOT a nie np. o akcje albo kontrakty CFD które to są instrumentami finansowymi.

trader305

Dodano po 20 minutach:

Bardzo proszę spróbować się w jakiś sposób ustosunkować do oficjalnego komunikatu jednego z brokerów:
ArmadaMarkets pisze:
reptile pisze:
To jaka prowadzicie?Jaki zakres obejmuje regulacja?I jaki defakto biznes jest robiony. Czy to oznacza,że coś się zmieniło po notce?Od czasu rejestracji?
Zgodnie z prawem obowiązującym w Estonii transakcje spot forex oraz metale nie są uważane za usługi inwestycyjne. Usługi te to futures, akcje, kontrakty CFD itd.

Wraz z ich wprowadzeniem będziemy musieli posiadać takową licencję.
Na chwilę obecną potrzebujemy tego typu licencję jaką wymienialiśmy już wyżej, a którą również można sprawdzić na stronach rządowych.

Nic się nie zmieniło od czasu publikacji notki. Notka ta zawierała informacje, że nie posiadamy licencji na wyżej wymienione usługi inwestycyjne - czyli CFD, futures itd. Co jest zgodne z prawdą , bo takich usług w swojej ofercie nie posiadaliśmy i nie posiadamy.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

trader405 pisze:Czy opiera Pan swoje ustalenia na konkretnych zapisach prawa, ustawach, komunikatach publicznych, czy też na swojej wiedzy lub też na własnej interperetacji prawnej ?
To wynika z ustawy o obrocie instrumentami finansowymi, czyli tej samej na którą powoływał się Pan. Problem wziął się stąd, że posłużył się Pan nie do końca precyzyjnym pojęciem
trader305 pisze:Kontrakty forexowe
Jeśli rozumie Pan przez to transakcje spot, typowe dla rynku międzybankowego, to wszystko się zgadza i mówimy o tym samym. Jednak żaden z brokerów o których mowa na tym forum nie zawiera ze swoimi klientami transakcji spot, a jeśli nawet to robi to nie w ramach swojej podstawowej działalności. Przedmiotem tych transakcji jest bowiem wymiana walut a nie spekulacja na różnicach kursowych.
Transakcję zbliżoną do spot może Pan zatem zawrzeć w banku (jeśli posiada Pan tam co najmniej dwa rachunki rozliczeniowe w różnych walutach) lub w formie gotówkowej w kantorze. Nie zrobi Pan tego u brokera FX, choćby dlatego że zawsze Pan wpłaca i wypłaca tę samą walutę - zatem wymiana tu nie zachodzi.
Natomiast spekulacja na różnicach kursowych to działalność inwestycyjna, podlegająca regulacjom, licencjonowaniu i nadzorowi KNF, dodatkowo opodatkowana tak samo jak wszystkie inne formy inwestycji.
trader405 pisze:Bardzo proszę spróbować się w jakiś sposób ustosunkować do oficjalnego komunikatu jednego z brokerów:
Nie mam zamiaru tego robić bo nie wiem nawet kto jest autorem tego komunikatu. Natomiast co do działalności wspomnianej firmy w Estonii odniósł się z tego co wiem ostatnio miejscowy regulator. Nie liczy Pan chyba na to, że na polskim forum internetowym otrzyma Pan bardziej kompetentne stanowisko w tej sprawie, niezależnie od tego kto je wyrazi?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

trader405
Bywalec
Bywalec

Panie Sebastianie, nie wiem (i zapewne nigdy się nie dowiem) jakie dokładnie praktyki w obrębie rozliczania transakcji forexowych są praktykowane w DM BOŚ i jak to się ma do regulacji. Sugerowanie jednak że wszystkie inne podmioty wymienione w tym temacie (FinFX, Armada Markets i brokerzy nowozelandzcy) z definicji nie pośredniczą w obrocie kontraktami SPOT jest delikatnie mówiąc daleko idącym nadużyciem i mam nadzieje że jako osoba będąca uczestnikiem rynku zdaje sobie Pan z tego sprawę. Mówiąc wprost - to co Pan mówi jest nieprawdą, poniżej wyjaśniam dlaczego:

1. Powołuje się Pan na ustawę o obrocie instrumentami finansowymi. Powinien więc Pan rozumieć że ustawa ta w swojej znowelizowanej (czyli obowiązującej) formie jasno określa co jest a co nie jest instrumentem finansowym.

Jeżeli zna Pan treść ustawy na którą się Pan powołuje w stopniu zadowalającym, to wie Pan również że określa ona jasno zakres regulacji oraz kompetencje Komisji Nadzoru Finansowego. Ustawa o obrocie instrumentami finansowymi ogranicza zakres kompetencji KNF (w odniesieniu do zakresu kontroli obrotu instrumentami finansowymi) do sprawowania kontroli nad firmami świadczącymi albo usługi maklerskie albo inwestycyjne. Jeżeli jest Pan zaznajomiony z treścią art.1 oraz art.69 niniejszej ustawy to doskonale Pan sobie zdaje sprawe z tego że kontrakty SPOT (jako kontrakty nie podlegające rozliczeniu ani fizycznej dostawie) nie tylko nie są, ale również nie mogą być traktowane jako instrumenty finansowe. Absurdalne jest zatem twierdzenie, że kontrakt nie będący instrumentem finansowym może być (pod jakimkolwiek założeniem albo w jakimkolwiek celu) przedmiotem usług maklerskich lub inwestycyjnych i na tej podstawie podlegać pod nadzór KNF.

2. W drugiej części swojej wypowiedzi poddaje Pan pod wątpliwość to, czy "brokerzy, o których mowa na tym forum" zawierają ze swoimi klientami transakcje typu SPOT. Niewiem kogo ma Pan na myśli, natomiast moge założyć że chodzi tutaj o brokerów typu "bucketshop" - market maker. W tym przypadku ma Pan racje - detaliczny market maker nie jest w stanie oferować swojemu klientowi kontraktu SPOT, ponieważ sam jest drugą stroną transakcji i sam ponosi zwiazane z tym ryzyko.

Nie podlega natomiast regulacji KNF broker pośredniczacy w przekazywaniu zleceń zawieranych na rynku kontraktów SPOT. Prawdopodobnie najbardziej znanym (choć z całą pewnością nie jedynym) miejscem wymiany kontraktów SPOT, osiągalnym wbrew temu co Pan twierdzi dla klienta detalicznego jest londyńska giełda LMAX.

Zapewniam Pana że ani FinFX ani Armada Markets nie są brokerami market maker i są to informacje zweryfikowane u źródła tj. u ich Prime Brokera. Zapewniam Pana ponadto że nikt handlujący kontrakami SPOT czy to na rynku interbank czy też na rynku detalicznym nie wymienia walut tylko właśnie spekuluje na różnicach kursowych za pośrednictwem tychże kontraktów. Zatem, ktokolwiek korzysta z usług LMAX (lub z usług ich partnera albo czerpie płynność z podobnych źródeł wymiany kontraktów SPOT np. z banków inwestycyjnych i tam rozlicza transakcje) nie handluje instrumetami finansowymi, nie wymienia walut (jak Pan sugeruje) i z całą pewnością nie podpada pod nadzór KNF.

Wymiane walut "w oparciu" o notowania kontraktów SPOT reguluje osobna ustawa NBP (tzw. licencja kantorowa) i nie ma to nic wspólnego z przedmiotem niniejszej dyskusji.

3. Z przykrością musze stwierdzić że w odpowiedzi na moją prośbę o ustosunkowania się do postu Armada Markets - brokera oferującego swoim klientom kontrakty SPOT wykazał się Pan nie tylko niewiedzą ale także ignorancją. Jeżeli przeczyta Pan treść notatki to zobaczy Pan że estoński regulator wskazuje tam na fakt, iż Armada Markets nie jest podmiotem uprawnionym do zawierania transakcji typu CFD, akcji, futures, czyli tych kontraktów które są przedmiotem handlu na rynku regulowanym. Estoński regulator nie wspomina ani słowem o kontraktach SPOT, które to wbrew temu co Pan sugeruje, stanowią oferte Armada Markets (i są rozliczane na giełdzie LMAX).

W myśl obowiązującego prawa kontrakty SPOT nie są w Estonii, w Polsce ani w żadnym innym kraju UE lub strefy Shengen (za wyjątkiem Szwajcarii) traktowane jako instrument finansowy niezależnie od celu przeprowadzania operacji.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Na wstępie przepraszam, jeśli mój post odebrał Pan jako skierowany przeciw Armada Markets lub także Panu osobiście. Podkreślam że nigdzie nie odniosłem się do tej firmy, mimo że Pan do tego prowokował. Moją intencją było natomiast pokazanie zainteresowanym inwestorom obecnego stanu rzeczy związanego z regulacjami obowiązującymi brokerów FX.
Dziękując za obiektywną ocenę moich kwalifikacji
trader405 pisze:wykazał się Pan nie tylko niewiedzą ale także ignorancją
powtórzę to, co napisałem już powyżej:
1) Zgadzam się z Panem że transakcje fx spot nie są instrumentami finansowymi w rozumieniu ustawy o obrocie.
2) Podtrzymuję swoją tezę że dostęp do rynku FX o którym dyskusje trwają na tym forum w kontekście różnych brokerów stanowi usługę o charakterze inwestycyjnym, podlegającą regulacjom, nadzorowi i do świadczenia której wymagane są licencje odpowiedniego FSA - przynajmniej w UE. Tym samym instrumenty notowane na platformach FX są instrumentami finansowymi. I nie są to transakcje spot - o tym dlaczego już napisałem wcześniej.
Nie ma przy tym absolutnie żadnego znaczenia model świadczenia usługi - MM, ECN czy STP. Dlatego wszystkie domy maklerskie świadczące swoje usługi w zakresie FX (podkreślam: w różnych modelach), działające zgodnie z prawem, legitymują się stosowną licencją KNF (lub szerzej w Europie - FSA) a nie licencją NBP na prowadzenie kantoru. Lub tym bardziej - zwykłym wpisem do rejestru działalności gospodarczej, który w kontekście bezpieczeństwa środków klientów nie ma żadnego znaczenia.

Ponieważ jak widzę, ma Pan ugruntowane wyobrażenie o tym jak kwestia regulacji (szczególnie estońskich - choć nie wiem czemu trzymamy się kurczowo tego jednego przypadku), nie będę Pana przekonywał i z mojej strony EOT. Zależało mi tylko na tym aby pozostali czytelnicy forum mieli szansę przeczytać sprostowanie pierwotnej tezy, że usługi brokerów FX nie podlegają nadzorowi KNF / FSA. O ile są oferowane zgodnie z prawem na terenie UE - podlegają. Jeśli są oferowane nie zgodnie z prawem - nie podlegają i stosowny FSA przed tym zwykle ostrzega.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

trader405 pisze: Prawdopodobnie najbardziej znanym (choć z całą pewnością nie jedynym) miejscem wymiany kontraktów SPOT, osiągalnym wbrew temu co Pan twierdzi dla klienta detalicznego jest londyńska giełda LMAX.
jaka znowu giełda? :lol:
MTF nie jest gieła tylko systemem ala ECN ver Europejska. W zakresie FX nie ma spot i MM Bank JPM.Nasze kontrakty są CFD.
trader405 pisze: Zapewniam Pana że ani FinFX ani Armada Markets nie są brokerami market maker i są to informacje zweryfikowane u źródła tj. u ich Prime Brokera.
Bzdury totalne.. bo w przypadku Arm nie dawno było wyjaśniane.
trader405 pisze:Zapewniam Pana ponadto że nikt handlujący kontrakami SPOT czy to na rynku interbank czy też na rynku detalicznym nie wymienia walut tylko właśnie spekuluje na różnicach kursowych za pośrednictwem tychże kontraktów.
Totalne pomieszanie. Spot kasowy a terminowe kontrakty .. rozumiesz różnice?

Wymiane walut "w oparciu" o notowania kontraktów SPOT reguluje osobna ustawa NBP (tzw. licencja kantorowa) i nie ma to nic wspólnego z przedmiotem niniejszej dyskusji.
No to zadzwon jeszce do jakiegos banku i popytaj o forwardy.

Tylko że najbliżej dostepny SPOT jaki przychodzi mi do głowy to EBS,czly interbank poza zasiegiem detala.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

trader405
Bywalec
Bywalec

Panie Sebastianie, czy jest Pan w stanie wyjaśnić na jakim konkretnie zapisie prawnym opiera Pan swoje twierdzenia? Prosze o numer artykułu i nazwe ustawy.

Na jakiej konkretnie definicji spot fx opiera Pan swoje twierdzenie? Czy definicja ta jest zgodna z polskim i europejskim prawem?

Dodano po 13 minutach:

w kwestii tego czy LMAX oferuje spoty:

LMAX (London Multi Asset Exchange) is Europe's first MTF for trading FX and CFD instruments. LMAX enables both private and institutional investors to trade directly on the exchange and benefit from:

Tight institutional prices
Price transparency and market depth
No dealer intervention and never any requotes
Ultra fast anonymous execution
Access to centralised clearing through LMAX Broker services
Reliability and credibility of an MTF authorised by the FSA

Customers can currently trade 70+ rolling spot FX contracts and CFDs in indices, commodities.

In 2011 LMAX trading technology has been recognised for excellence and innovation by the following financial industry’s prestigious awards:

LMAX won ‘Best Trading System’ at the Financial Sector Technology (FST) Awards - more
LMAX won Oracle's "Duke's Choice" Innovative Programming Framework award for its Disruptor technology - more

LMAX was established and is majority owned by Betfair, the world’s leading sports betting exchange, and launched in October 2010 after nearly three years of development. Based in the UK, LMAX is authorised and regulated by the Financial Services Authority as a Multi-Lateral Trading Facility (“MTF”). MTF is defined in the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFID”) as a multilateral system, operated by an investment firm or a market operator, which brings together multiple third-party buying and selling interests in financial instruments - in the system and in accordance with non-discretionary rules - in a way that results in a contract in accordance with the provisions of Title II of MiFID.

http://www.lmax.com/about

Dodano po 6 minutach:

prosze aby użytkownik "reptile" doczytał co to jest MTF.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Szanowny Panie trader405 / trader305,
Nie ukrywam że z chęcią i satysfakcją pomagam inwestorom szukającym rzeczowych informacji o rynku finansowym na tym forum - jeśli tylko określony temat jest mi wystarczająco dobrze znany. Zajmuję się rynkiem FX od wielu lat - i to zarówno rynkiem "detalicznym" przeznaczonym dla inwestorów indywidualnych (pracując obecnie w DM), jak i instytucjonalnym, pracując wcześniej w bankach. Jeśli mogę - pomagam, bo uważam że poszerzanie wiedzy wśród inwestorów jest z pożytkiem dla całego rynku i co dla mnie w tym momencie też jest ważne - pomaga uniknąć niektórych nieporozumień na linii klient - dostawca jego usług (broker).
Dlatego pozwoliłem sobie odnieść do pierwszego Pana posta, bo uznałem że jest Pan właśnie inwestorem indywidualnym poszukującym informacji.
Od pewnego momentu nie mogę jednak oprzeć się wrażeniu, że zamiast wspierać inwestora indywidualnego, nieświadomie świadczę usługę konsultacji prawnej, przeznaczonej raczej dla brokera niż inwestora. Moje wrażenie wynika z niewielkiej liczby napisanych przez Pana postów, skoncentrowanych wyłącznie wokół jednego tematu. Dodatkowo, Pana posty reprezentują specyficzny poziom kultury wypowiedzi, który moim zdaniem narusza regulamin forum. W mojej wieloletniej praktyce nie spotkałem się z sytuacją w której Klient pytając o jakąś informację i uzyskując rzeczową odpowiedź reaguje w ten sposób. Nie zgłosiłem Pana postu do moderatora tylko dlatego, żeby każdy z czytelników mógł sobie wyrobić na ten temat opinię, tak jak zrobiłem to ja sam.
Dlatego Ponieważ jak sam Pan widzi, poza nami dwoma, niniejszym wątkiem nikt (czytaj żaden inwestor indywidualny) się dotąd nie zainteresował - w dalszym ciągu proponuję zakończyć dyskusję.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ja się interesuję. I zapewne wiele innych osób. Tyle że nie posiadam aż tak głębokiej wiedzy z dziedziny MiFID czyy innych przepisów prawa.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Dlaczego zakończyć?

Chętnie dowiem sie więcej. Tylko może sprowadźcie swoją dyskusję na poziom słownikowy i każdą tezę podeprzyjcie źródłem konkretnego zapisu prawnego. Sposób, ja wiem, ale nie powiem dlaczego, powoduje tylko plotki i powielanie wiedzy intuicyjnej, Proponuję trzymać sie tylko czystego forexu (handel oparty tylko i wyłącznie na kwotowaniach par walutowych), bez wtrętów o innych instrumentach. Mieszając różne pojęcia, nie dość, ze dyskusja staje sie idiotyczna, to iskrzenie powoduje wprowadzenie elementu emocji. Merytorycznie, to chyba znaczy bez tych ostatnich?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Multi-Lateral Trading Facility (“MTF”). MTF is defined in the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFID”) as a multilateral system, operated by an investment firm or a market operator, which brings together multiple third-party buying and selling interests in financial instruments - in the system and in accordance with non-discretionary rules - in a way that results in a contract in accordance with the provisions of Title II of MiFID.

ODPOWIEDZ