Czy opiera Pan swoje ustalenia na konkretnych zapisach prawa, ustawach, komunikatach publicznych, czy też na swojej wiedzy lub też na własnej interperetacji prawnej ? W swoim poście podałem konkretne ustawy na których się opieram oraz to czego dowiedziałem się osobiście w KNF. Proszę wybaczyć ale nie mogę brać na poważnie tego co ktoś twierdzi jeżeli nie jest w stanie przedstawić przekonywujących dowodów.s_zadora pisze:Ustalenia nr 1 i 2 są oczywiście prawdziwe w odniesieniu do rynku Forex, rozumianego jako międzybankowy rynek walutowy. To moim zdaniem miał na myśli reprezentant KNF, jeśli rzeczywiście taką opinię Pan od niego uzyskał (proponuję doprecyzować zapytanie).
Ponieważ żaden z uczestników tego forum nie handluje na tym rynku na własny rachunek, niezależnie od brokera z usług którego korzystamy, jak również modelu świadczonej usługi, w praktyce wnioski te należy uznać za błędne. Na detalicznym rynku Forex regulacje i nadzór jak najbardziej obowiązują.
Zachęcam wszystkich czytelników aby zweryfikowali prawdziwość przedstawionych przeze mnie informacji i osobiście zadzwonili do KNF (a najlepiej napisali do nich list) i zapytali konkretnie - czy KNF uważa kontrakty SPOT (czyli kontrakty będące przedmiotem obrotu na rynku forex) za instrumenty finansowe i czy w związku z tym brokerzy świadczący usługi pośrednictwa w zakresie oboru tymi kontraktami muszą być przez nich regulowani lub np. posiadać licencje maklerską. Prosze zaznaczyć że chodzi wyłącznie o kontrakty SPOT a nie np. o akcje albo kontrakty CFD które to są instrumentami finansowymi.
trader305
Dodano po 20 minutach:
Bardzo proszę spróbować się w jakiś sposób ustosunkować do oficjalnego komunikatu jednego z brokerów:
ArmadaMarkets pisze:Zgodnie z prawem obowiązującym w Estonii transakcje spot forex oraz metale nie są uważane za usługi inwestycyjne. Usługi te to futures, akcje, kontrakty CFD itd.reptile pisze:
To jaka prowadzicie?Jaki zakres obejmuje regulacja?I jaki defakto biznes jest robiony. Czy to oznacza,że coś się zmieniło po notce?Od czasu rejestracji?
Wraz z ich wprowadzeniem będziemy musieli posiadać takową licencję.
Na chwilę obecną potrzebujemy tego typu licencję jaką wymienialiśmy już wyżej, a którą również można sprawdzić na stronach rządowych.
Nic się nie zmieniło od czasu publikacji notki. Notka ta zawierała informacje, że nie posiadamy licencji na wyżej wymienione usługi inwestycyjne - czyli CFD, futures itd. Co jest zgodne z prawdą , bo takich usług w swojej ofercie nie posiadaliśmy i nie posiadamy.