Jak dla mnie wejście całkiem ok, choć ja osobiście czekam na korektę która jeśli nie przebije ekstremum będzie dla mnie sygnałem do wejścia.
Niższy dołek w pomarańczowym kwadracie sugeruje, że trend wzrostowy może się powoli wyczerpywać. Dodatkowo pinbar na ekstremum jak dla mnie jest sygnałem, że rynek w górę nie ma po co iść. Tak jak pisałem, czekam na korektę w górę i zobaczymy, oczywiście to tylko moja opinia proszę się nie sugerować za bardzo.
Dla porównania dorzucam screen z przed miesiąca. Podobna sytuacja - duży zjazd, pinbar na ekstremum w kolorze trendu a jednak odwrócił bieg wydarzeń Oczywiście trzeba obserwować sytuację na niższych interwałach - aczkolwiek osobiście uważam, że kolor pinbara nie ma większego znaczenia.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, 13:14 przez radoslav47, łącznie zmieniany 2 razy.
Dla mnie prawdopodobne jest właśnie dojście do połowy pina na d1 i potem jazda w dół. Zbliżyliśmy się 2 raz do 3 odbicia od lt, mogą już nie mieć siły podciągnąć wyżej, żeby dotknęło, więc w dół, a racji, że lubią wycinąć tych co wchodzą od razu po pinie do pewnie polecą jeszcze trochę do góry. Oczywiście to moje wymysły i się nie sugerujcie tym
Czyli jak gracie metodą PA to czego jeszcze używacie gdy widzicie formację cenową np. Engulfing w obszarze oporu lub wsparcia ? Co jeszcze ?
Radoslav47-
"... ja osobiście czekam na korektę która jeśli nie przebije ekstremum będzie dla mnie sygnałem do wejścia"
- czyli ten pinbar jest sygnałem spadku, ale teraz czekasz na powrót ceny, czyli powtórne dotknięcie oporu i jeżeli cena nie przebije oporu to wtedy dopiero grasz krótko ??
- co to jest pattern ZL ??
- czyli ten pinbar jest sygnałem spadku, ale teraz czekasz na powrót ceny, czyli powtórne dotknięcie oporu i jeżeli cena nie przebije oporu to wtedy dopiero grasz krótko ??
- co to jest pattern ZL ??[/quote]
1 tak, a w zasadzie taki mam plan bo z drugiej strony może tej korekty wcale nie być
2 dział strategie - koncepcja ZL by Mighty One, bądź dział Journal - Droga do zwycięstwa
Co do rysunku nie potrafię odgadnąć o co Ci chodzi
Nie, bo cena nie jest już atrakcyjna. Możesz grać agresywnie, tak jak ty zagrałeś, ale ryzyko jest wtedy większe, albo poczekać na korektę i liczyć się z tym, że możesz się nie doczekać.
Równie dobrze korekty może nie być, wydaje mi się że częściej niż takie korekty to są takie boczniaki tzn na daily ciąg z 6-9 świeczek praktycznie z boku i tak się mieli to.
Na korektę to czekam w sytuacjach gdy cena przebije opór i wtedy wraca odrobinę - tworzy się obszar będący jednocześnie obszarem wsparcia i oporu, czyli bardziej wartościowy... no i cena po korekcie idzie dalej z trendem.
Jest to tzw. RETEST obszaru S/R.
Zobacz na rysunku. Wchodzę po takich korektach "retestach".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obserwowałem tę parę jakiś czas, oczekiwałem spadku to strefy ~1.0434, więc teraz zamknąłem krótką pozycje i czekam na odbicie od wyżej wymienionej strefy, w której umiejscowiła mi się linia wsparcia