Dziennik Price Action - dający sygnały

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Dziennik Price Action - dający sygnały

Nieprzeczytany post autor: kluczyk1234 »

Cześć,

Błądziłem wiele czasu i pieniędzy, aż w końcu dotarłem do metody PA.

Proszę Was o krytykowanie i zwracanie uwagi, co robię źle.
Będę pokazywał sygnały oczekujące na Daily, H4 i H1, może się komuś przydadzą.

Wyjątkiem jest pierwszy wpis, bo tu już zagrałem.

Proszę o komentarze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Coś ucięło, pozostałe 10% początkowej pozycji zostawiam i bardzo ciasno przesuwam SL w kierunku zysków.

Za każdym razem po osiągnięciu targetu przesuwam SL tzn. jak osiągnę Target 1 przesuwam SL kilka pipsów nad Target 1.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Moim zdaniem dziś jeszcze nie były żadnych powodów, żeby cokolwiek grać ;)

Obrazek

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Zależy od TF na jaki się patrzy, ale przyznasz , że patrząc na Daily jest PinBar w okolicach S/R ??

Jaki TF się kierować, czy powinienem robić tak, że po powstaniu Pin Bara w obszarze S/R tak jak na moim rysunku, mam wchodzić na H4 i H1 i tam dokładniej ocenić sytuację ??

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Pinbar jest, ale znałem już paru takich, co grali na pinbary i już w ogóle nie grają ;) Myślę, że można grać wszystko, łącznie z położeniem sedesu, ale trzeba oceniać ryzyko.

Moim zdaniem warto spojrzeć na różne interwały, żeby ocenić mozliwy rozwój sytuacji. Na D1 uformowała się spadająca gwiazda, która naruszyła opór, ale żeby grać, to przydałoby się jeszcze jakieś potwierdzenie, trochę mocniejsze niż niedzielna świeca. Może poczekałbym na zamknięcie dzisiejszej świecy.

A na niższych interwałach sytuacja nie wygląda jednoznacznie. Poza tym mieliśmy silny trend wzrostowy, więc ja bym uważał ze sprzedażą. W górę jest jeszcze miejsce na jakieś 250 pipsów.

Jeśli grasz na wykresach dziennych, to pewno liczysz na dużo większe zyski, niż kilkadziesiąt pipsów. Powinieneś też dawać dużo większy SL, wynikający z AT.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Pinbar był wzrostowy - żadna spadająca gwiazda.
Piątkowy.
Niewiele znaczy. Po prostu ludzie przed weekendem brali zyski z tygodnia.

1- za nisko
2- dobrze, a wziąłbym cały poniedziałek jako strefę.
3- za nisko, wątpię żeby cena tam dotarła. Spójrz na impet z jakim cena poszła do góry.

Kontrujesz trend.

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

1. PinBar - chciałem zapytać bo różnie rożnie ludzie opisują to w necie- wystarczy że w opisanej sytuacji (przy oporze) będzie długi knot w górę , niezależnie od tego czy będzie wzrostowy czy spadkowy, czy jednak musi być świeca spadkowa ?

Tak samo formacja objęcia Engulfing - raz czytam, że musi się cała świeca poprzednia zmieścić w korpusie następnej, a widać w assmodeus-a że On to inaczej robi, wystarczy, że poprzednia jest w całości następnej (korpus+knoty) ??

2. Staram się grać tak dosyć prosto właśnie jak opisuje to na youtube assmodeus , że wystarczy formacje typu pinbar czy objęcia + poziom S/R

3. Na niskich TF zazwyczaj traciłem, zacząłem czytać o PA i generalnie większość poleca grać na wysokich TF, bo tam sygnały są ważniejsze.

4. Rzeczywiście wbrew trendowi. Czyli w metodzie PA należy grać zgodnie z trendem wyższego rzędu, ale przeciwnie do trendu niższego rzędu - odbicie od oporu kończy trend niższego rzędu ??

5. Odnośnie impetu z jakim cena dociera do oporu - lepiej żeby były to krótkie świece, niż takie długie, które świadczą o pewności i przewadze kupujących ??

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Stforex pisze:Pinbar był wzrostowy
Mógłbyś wyłumaczyć dlaczego?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

kluczyk1234 pisze:1. PinBar - chciałem zapytać bo różnie rożnie ludzie opisują to w necie
Widzę, że dostajesz różne opinie. Znajdź gdzieś w necie książkę Nisona Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów i poznaj dobrze te formacje.
Tak samo formacja objęcia Engulfing
Są różne pojęcia:
- objęcie bessy lub zasłona ciemnej chmury - przy odwróceniu wzrostów;
- objęcie hossy lub formacja przenikania - przy odwróceniu spadków.
Warto gruntownie zaznajomić się z formacjami świecowymi, zamiast kierować się "wiedzą" z internetu.
2. Staram się grać tak dosyć prosto właśnie jak opisuje to na youtube assmodeus , że wystarczy formacje typu pinbar czy objęcia + poziom S/R
Niestety, najczęściej nie wystarczy, przydałoby się jeszcze potwierdzenie i zrozumienie ogólnego położenia ceny.

Dużo by jeszcze można o tym gadać; wyobrażam sobie, co będzie się zaraz działo ;)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Close był wyżej niż open ergo byki zachowały niewielką przewagę.
Bardzo wiele znajdziesz przypadków, kiedy w obrębie S/R tworzy się pinbar. To normalna reakcja ceny na poziom. Cena doń dochodzi po czym zostaje odepchnięta pierwszą falą zleceń obronnych. Jednak sam knot w żaden sposób nie świadczy o sile poziomu, a co najwyżej o jego aktualności. Tak jak mówi Wirus, warto szukać potwierdzeń w innych sygnałach.

Kolor świecy to pierwszy podstawowy element.
czy jednak musi być świeca spadkowa ?
Nic nie musi. Na rynku nic nie ma na pewno. Z mojego doświadczenia wynika, że świece o przeciwnym zwrocie znacznie częściej skutecznie sygnalizują zmianę kierunku.

ODPOWIEDZ