rayzeel pisze:Napisałem tak, żeby zwrócić Twoją uwagę na szerszy problem automatów. Tak na dobrą sprawę to większość automatów będzie lokalnie zarabiać zatem żaden okres nie jest miarodajny gdyż automat ulega zmianom wyniku w czasie. Musisz zwrócić uwagę na to, że każdy automat będzie miał swoje perfekcyjne dni. Problemem jest jednak to, żeby nie oddawać potem zysku w gorszych okresach. Trzeba mieć pomysł jak zachowywać zysk z automatu. Na krzywej kolegiEsco widać, że gdyby tak odpalić automat na transakcji nr 450, 700 lub 800 to mamy dobry start więc wydaje się, że teraz trzeba nad tym popracować. Pomysłów może być dużo i temat jest obszerny. Fakt jest taki IMHO, że nie trzeba tysięcy linijek kodu żeby stworzyć zyskowny system. Problem jest jak to zoptymalizować i kiedy włączyć i wyłączyć. I masz rację w 100% że trzeba grać z trendem bo tylko tak zachowamy zasadę, że weźmiemy więcej niż oddamy. Właściwie to już masz świadomość tego jak to mniej więcej zrobić i pomysły typu ograniczenie gry w nocy to są dobre kierunki budowania statystycznej przewagi. Myślę, że nawet tym defaultowym ekspertem można by było coś tam wycisnąć, aczkolwiek istnieją skuteczniejsze.
Zgadzam sie z tym co piszesz. Dla tego automatu gorsze dni, to dni z mala liczba publikacji. Dni kiedy jest konsolidacja wieksza czesc dnia. Plusem jest to, ze konsolidacja nie wystepuje na wszystkich parach walutowych na raz

co daje Ci szanse przenoszenia uwagi na inne pary.
Do pracy w nocy mam przygotowany specjalny skalper, ktory zadowala sie 1 profit pipsem na operacje. Swoja robote zaczyna o 18:30 i ciagnie temat do 6:00. VPS pracuje cala dobe wiec noc tez trzeba bylo zagospodarowac. Jako, ze wole w nocy spac spokojnie robot operuje na 0.01 lota i srednio na 5 nocy 4 sa profitowe(okolo 20-30 operacji na noc). Zawsze cos tam do przodu

. Praca w nocy pokrywa czesc kosztow VPSa - takze chyba jest ok
Napewno sa lepsze metody i roboty. W to nie watpie. Ale w tym wszystkim chyba chodzi o to aby znalezc strategie, ktora mi przynosi zysk w dluzszym okresie czasu, regularnie i ktora co najwazniejsze rozumiem w 100%. Do analizy przeciecia lini sredniej kroczacej nie trzeba zbyt wiele wysilku co mnie bardzo cieszy

Owszem sa dni lepsze i gorsze ale tutaj tez mozna spekulowac. Czasami patrze w kalendarz publikacji na forexfactory i niby nie ma nic na temat okreslonej pary walutowej a mimo to wykres zapierdziela jakby sie cos dzialo naprawde waznego. Sporo rzeczy nam umyka, chocbysmy tego nie wiem jak bardzo uniknac i nie bedziemy mieli na to wplywu. Dlatego z robota chetnie korzystam, daje mu prowadzic moja fure, ale jednak siedze caly czas z boku i pijac kawe bacznie mu sie przygladam, czy aby nie jedzie na czolowke
Dzieki za dobre slowo i szerszy wglad w temat

Kazda konstruktywna opinia jest dla mnie cenna. Wreszczie po 3 latach ktos mi powiedzial, ze "MAM SWIADOMOSC"

na przeciw rodziny i najblizszych ktorzy w to wogole nie wierza

.
Dodano po 4 minutach:
xpep pisze:dlugi pisze:Skoro twoje EA ma kilkanascie tysiecy linijek.... to spoko, Twoj czas Twoje pieniadze... pokaz co Twoje EA potrafi ... jakis link do wynikow ?
tak dokladnie, moj czas moje setki a moze i tysiace godzin i jest ea

a Ty uwazasz ze odpalasz EA ktore dostajesz na starcie i bedziesz zarabial kase zastanow sie?
Zastanowilem sie i zarobilem

+114 pipsow... to mowi samo za siebie
Pokaz wynik swojego automatu bo tak ciagle dogryzasz w tym temacie ale nic konkretnego nie podsuwasz ze swojej strony. Takie puste gadanie... No nie kaz sie prosic

No chybam, ze byl ciezki dzien jakich nei malo w tym zawodzie
Dodano po 44 minutach:
rayzeel pisze:dlugi pisze:Wracajac do tematu, gdyby ktos mogl udostepnic jakies swoje wyniki odnosnie strategi prostej kilkulinijkowej bede zobowiazany.
http://www.myfxbook.com/strategies/bravo-normal/9689
Kiedyś coś takiego miałem. Test wypada dobrze potem chwilę pograł i ostatecznie wyszło tak, że jest straszny rozjazd w wynikach u różnych brokerów + stosunek TP do SL był marny. A jeśli TPdoSL jest słabe to znaczy, że łatwo popsuć wynik. Z moich doświadczeń wynika, że skuteczność gdy może być łatwo zaburzona i jeśli nie bierzemy większych zysków od strat to system ma dużo większe ryzyko niż taki który ma powiedzmy skuteczność 53% i TP/SL >1.5. Zazwyczaj TP/SL jest stałe i niezmienne, a skuteczność gry ulega ciągłym wahaniom.
Co do strasznego rozjazdu u brokerow, sprawdzales ile cyfr po przecinku na kursie oferuja ? Jedni jak na przyklad moj: admiral markets - 4 znaki po przecinku. Kiedys mialem wlasnie taki przypadek, ze skroilem sobie strategie. Przetestowalem ja na koncie demo w Alpari a potem odpalilem na koncie Admiral Markets. W tydzien pochlonelo konto demo Admiral Markets. Zastanawialem sie dlaczego. Jak sie pozniej okazalo strategia dzialala w miare stabilnie na 1.00000 i zupelnie sie gubila na czterech liczbach po przecinku 1.0000 . To bardzo wazna rzecz. Do tego przenosiny robota na innego brokera musza sie wiazac takze z innym spreadem nocnym i dziennym etc.etc. Wszystko trzeba porzadnie dopiac i przetestowac w przeciwnym wypadku wyniki symulacji bywaja rozne.