EA Moving Averange - opinie

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

dlugi pisze:Skoro twoje EA ma kilkanascie tysiecy linijek.... to spoko, Twoj czas Twoje pieniadze... pokaz co Twoje EA potrafi ... jakis link do wynikow ?
tak dokladnie, moj czas moje setki a moze i tysiace godzin i jest ea :D a Ty uwazasz ze odpalasz EA ktore dostajesz na starcie i bedziesz zarabial kase zastanow sie?

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

dlugi pisze:Wracajac do tematu, gdyby ktos mogl udostepnic jakies swoje wyniki odnosnie strategi prostej kilkulinijkowej bede zobowiazany.
http://www.myfxbook.com/strategies/bravo-normal/9689

Kiedyś coś takiego miałem. Test wypada dobrze potem chwilę pograł i ostatecznie wyszło tak, że jest straszny rozjazd w wynikach u różnych brokerów + stosunek TP do SL był marny. A jeśli TPdoSL jest słabe to znaczy, że łatwo popsuć wynik. Z moich doświadczeń wynika, że skuteczność gdy może być łatwo zaburzona i jeśli nie bierzemy większych zysków od strat to system ma dużo większe ryzyko niż taki który ma powiedzmy skuteczność 53% i TP/SL >1.5. Zazwyczaj TP/SL jest stałe i niezmienne, a skuteczność gry ulega ciągłym wahaniom.

dlugi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dlugi »

rayzeel pisze:Napisałem tak, żeby zwrócić Twoją uwagę na szerszy problem automatów. Tak na dobrą sprawę to większość automatów będzie lokalnie zarabiać zatem żaden okres nie jest miarodajny gdyż automat ulega zmianom wyniku w czasie. Musisz zwrócić uwagę na to, że każdy automat będzie miał swoje perfekcyjne dni. Problemem jest jednak to, żeby nie oddawać potem zysku w gorszych okresach. Trzeba mieć pomysł jak zachowywać zysk z automatu. Na krzywej kolegiEsco widać, że gdyby tak odpalić automat na transakcji nr 450, 700 lub 800 to mamy dobry start więc wydaje się, że teraz trzeba nad tym popracować. Pomysłów może być dużo i temat jest obszerny. Fakt jest taki IMHO, że nie trzeba tysięcy linijek kodu żeby stworzyć zyskowny system. Problem jest jak to zoptymalizować i kiedy włączyć i wyłączyć. I masz rację w 100% że trzeba grać z trendem bo tylko tak zachowamy zasadę, że weźmiemy więcej niż oddamy. Właściwie to już masz świadomość tego jak to mniej więcej zrobić i pomysły typu ograniczenie gry w nocy to są dobre kierunki budowania statystycznej przewagi. Myślę, że nawet tym defaultowym ekspertem można by było coś tam wycisnąć, aczkolwiek istnieją skuteczniejsze.
Zgadzam sie z tym co piszesz. Dla tego automatu gorsze dni, to dni z mala liczba publikacji. Dni kiedy jest konsolidacja wieksza czesc dnia. Plusem jest to, ze konsolidacja nie wystepuje na wszystkich parach walutowych na raz ;) co daje Ci szanse przenoszenia uwagi na inne pary.

Do pracy w nocy mam przygotowany specjalny skalper, ktory zadowala sie 1 profit pipsem na operacje. Swoja robote zaczyna o 18:30 i ciagnie temat do 6:00. VPS pracuje cala dobe wiec noc tez trzeba bylo zagospodarowac. Jako, ze wole w nocy spac spokojnie robot operuje na 0.01 lota i srednio na 5 nocy 4 sa profitowe(okolo 20-30 operacji na noc). Zawsze cos tam do przodu ;). Praca w nocy pokrywa czesc kosztow VPSa - takze chyba jest ok ;)

Napewno sa lepsze metody i roboty. W to nie watpie. Ale w tym wszystkim chyba chodzi o to aby znalezc strategie, ktora mi przynosi zysk w dluzszym okresie czasu, regularnie i ktora co najwazniejsze rozumiem w 100%. Do analizy przeciecia lini sredniej kroczacej nie trzeba zbyt wiele wysilku co mnie bardzo cieszy :) Owszem sa dni lepsze i gorsze ale tutaj tez mozna spekulowac. Czasami patrze w kalendarz publikacji na forexfactory i niby nie ma nic na temat okreslonej pary walutowej a mimo to wykres zapierdziela jakby sie cos dzialo naprawde waznego. Sporo rzeczy nam umyka, chocbysmy tego nie wiem jak bardzo uniknac i nie bedziemy mieli na to wplywu. Dlatego z robota chetnie korzystam, daje mu prowadzic moja fure, ale jednak siedze caly czas z boku i pijac kawe bacznie mu sie przygladam, czy aby nie jedzie na czolowke ;)

Dzieki za dobre slowo i szerszy wglad w temat :) Kazda konstruktywna opinia jest dla mnie cenna. Wreszczie po 3 latach ktos mi powiedzial, ze "MAM SWIADOMOSC" :D na przeciw rodziny i najblizszych ktorzy w to wogole nie wierza ;).

Dodano po 4 minutach:
xpep pisze:
dlugi pisze:Skoro twoje EA ma kilkanascie tysiecy linijek.... to spoko, Twoj czas Twoje pieniadze... pokaz co Twoje EA potrafi ... jakis link do wynikow ?
tak dokladnie, moj czas moje setki a moze i tysiace godzin i jest ea :D a Ty uwazasz ze odpalasz EA ktore dostajesz na starcie i bedziesz zarabial kase zastanow sie?
Zastanowilem sie i zarobilem :) +114 pipsow... to mowi samo za siebie ;)

Pokaz wynik swojego automatu bo tak ciagle dogryzasz w tym temacie ale nic konkretnego nie podsuwasz ze swojej strony. Takie puste gadanie... No nie kaz sie prosic ;) No chybam, ze byl ciezki dzien jakich nei malo w tym zawodzie ;)

Dodano po 44 minutach:
rayzeel pisze:
dlugi pisze:Wracajac do tematu, gdyby ktos mogl udostepnic jakies swoje wyniki odnosnie strategi prostej kilkulinijkowej bede zobowiazany.
http://www.myfxbook.com/strategies/bravo-normal/9689

Kiedyś coś takiego miałem. Test wypada dobrze potem chwilę pograł i ostatecznie wyszło tak, że jest straszny rozjazd w wynikach u różnych brokerów + stosunek TP do SL był marny. A jeśli TPdoSL jest słabe to znaczy, że łatwo popsuć wynik. Z moich doświadczeń wynika, że skuteczność gdy może być łatwo zaburzona i jeśli nie bierzemy większych zysków od strat to system ma dużo większe ryzyko niż taki który ma powiedzmy skuteczność 53% i TP/SL >1.5. Zazwyczaj TP/SL jest stałe i niezmienne, a skuteczność gry ulega ciągłym wahaniom.
Co do strasznego rozjazdu u brokerow, sprawdzales ile cyfr po przecinku na kursie oferuja ? Jedni jak na przyklad moj: admiral markets - 4 znaki po przecinku. Kiedys mialem wlasnie taki przypadek, ze skroilem sobie strategie. Przetestowalem ja na koncie demo w Alpari a potem odpalilem na koncie Admiral Markets. W tydzien pochlonelo konto demo Admiral Markets. Zastanawialem sie dlaczego. Jak sie pozniej okazalo strategia dzialala w miare stabilnie na 1.00000 i zupelnie sie gubila na czterech liczbach po przecinku 1.0000 . To bardzo wazna rzecz. Do tego przenosiny robota na innego brokera musza sie wiazac takze z innym spreadem nocnym i dziennym etc.etc. Wszystko trzeba porzadnie dopiac i przetestowac w przeciwnym wypadku wyniki symulacji bywaja rozne.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Witam. Pozwolę się wtrącić. Osobiście nigdy nie powierzył bym moich pieniędzy maszynie. Zwłaszcza na tak niepewnym gruncie jak rynek. Chyba, że dotyczy to automatu z napojami.
Ale to moja prywatna sprawa. Każdy ma prawo wykorzystywać to, co chce.
To o czym chciałem napisać to fakt, że średnie kroczące nie nadają się do tradowania. Jak sama ich nazwa wskazuje: Średnie KROCZĄCE...one kroczą za rynkiem. Czyli rynek już zdążył wykonał to, co one pokazują. Zatem każdy sygnał będzie opóźniony i bezużyteczny. Wiem co mówię, bo to sprawdziłem.

POZDRAWIAM i POWODZENIA.

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

Fascynujacy temat - niestety - zwykle poruszany w dziale dla poczatkujacych (i tam tez proponuje go przeniesc) - nie wiem dlaczego, ale bardzo wielu nowych na tym rynku wierzy, ze to wlasnie oni zostana Galileuszem wspolczesnych rynkow finansowych i beda mogli obwiescic swiatu:
"A jednak zarabia !!!"
Niestety - ten system, podobnie jak i tysiace innych "darmowych graali" moze i w jakims krotkim czasie moze wykazac potencjalne zyski, niektore moze nawet tak sie da stuningowac, zeby pokazaly zyski na danych historycznych....
ale na konto real to bym sie z EA MA nie porywal.
Kiedys widzialem taka fajna prezentacje - filmik - na ktorym iluzja tego typu systemow byla jasno pokazana.... jesli znajde - to sprobuje wrzucic tu linka - dla przestrogi dla naiwnych.

Niestety - nie ma sie co ludzic - darmowe lunch-e nie sa oferowane przez rekiny tego rynku zerujace na plotkach takich jak my. Moze czasem rzuca jakies ochlapy... :)

Wiec nie patrz na to co ci ktos chce dac czy sprzedac, nie patrz na oferty ludzi ktorzy chca ci zaoferowac system (manualny czy automatyczny - egal), nie patrz na klasykow ktorzy zyja ze sprzedazy ksiazek o tym jak to sie kiedys handlowalo, bo nie sa juz w stanie zarobic na tradingu - po prostu patrz na wykres i sprobuj wymyslic cos, czego nikt wczesniej nie wymyslil, stworzyc system ktory nie bedzie tylko marna (i najczesciej: niedzialajaca) imitacja jakichs innych pomyslow - zrob cos wlasnego i niepowtarzalnego... i dzialajacego.

W przeciwnym wypadku twoja kasa (jak juz skonczysz z demo) zgodnie z zalozeniami przeplynie na konto brokera. Bo o to w tej calej zabawie chodzi (im - nie nam - rzecz jasna)...

Milego weekendu i pracy nad swoim prywatnym graalem.
A tym EA MA nie zawracaj sobie juz wiecej dupy. Szkoda czasu. Szkoda zycia. Chyba, ze chcesz zobaczyc i zrozumiec jak sie pisze EA - to moze byc dobry punkt wyjsciowy do nauki tego specyficznego jezyka jakim jest MQL.

Pozdrawiam,

CoVal

Dodano po 1 minutach:

PS
troche wkurwiajace te agresywne reklamy w kazdym poscie.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

CoVal pisze:zrob cos wlasnego i niepowtarzalnego... i dzialajacego.
Słusznie prawisz. Prawdopodobnie masz już takie systemy :) Od siebie dodam, że ostatnio wygenerowałem dwie proste strategie które działają od 2001 roku. Nie dają milionów w rok ale pokazują, że na tym samym wykresie który wszyscy widzimy da się obserwować coraz to nowsze i ciekawsze zależności. Obie nie bazują na żadnych znanych wskaźnikach. Czysta obserwacja zachowań cenowych. Polecam ten kierunek ;)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

dlugi pisze:Zastanowilem sie i zarobilem Smile +114 pipsow... to mowi samo za siebie
Coś kolega przestał się oddzywać ... ze 114 pipsów też wiele nie zostało. Aktualny zysk na poziomie 0,74%, a max DD 15.44% ....
Good mode off ? Chyba jednak dało to do myślenia ?
dlugi pisze: Jak sie pozniej okazalo strategia dzialala w miare stabilnie na 1.00000 i zupelnie sie gubila na czterech liczbach po przecinku 1.0000 . To bardzo wazna rzecz
Wierz mi to: nie są żadne czary - to podstawy. Gdybyś sprawdził tą "skrojoną" strategię, jej kod albo parametry łatwo być zrozumiał dla jakiej dokładności działa, oraz co i jak należy ustawić.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ