Spread Betting - alternatywa FX dla osób w UK

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Spread Betting - alternatywa FX dla osób w UK

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Witajcie,

Wiem, że sporo osób z tego forum mieszka w Wielkiej Brytanii. Czy w związku z tym zainteresowaliście się kiedykolwiek Spread Bettingiem? Ja do dzisiaj nie wiedziałem co to jest, a z tego co udało mi się do tej pory wyczytać to jest to nic innego jak Fx pod inną nazwą podpięty pod "hazard" w celu zwolnienia z podatku od zysków ;) Skoro niczym się to nie różni, to teoretycznie traderzy mieszkający w UK powinni inwestować na Spread Betting ,a nie Fx, Cfd, giełdy itd. Jeżeli ktokolwiek ma z tym coś do czynienia to prosiłbym o odpowiedź na kilka nurtujących mnie pytań:

1.Czy brokerzy od SB działają na zasadzie brokerów MM z Fx? Czyli na zasadzie puki tracisz jest ok, jak zarabiasz uprzykrzamy Ci życie?

2. Jeżeli ktoś się tym zajmuje jakiego brokera może polecić (bez rekwot i innych "smaczków" znanych z brokerów MM)

3. Jaka jest płynność, tzn jak wielkie pozycje można zajmować i jaka jest szybkość realizacji (pytanie z punktu widzenia scalpera)

Dziwne, że do tej pory na naszym forum są śladowe ilości wiedzy na ten temat, a możliwości wydają się ciekawe. A może to tylko tak ładnie wygląda na papierze,a nie w praktyce? Rozwiejcie proszę moje wątpliwości :)

Pomyślności
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 13:08 przez RAY of Sunshine, łącznie zmieniany 2 razy.
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

ad1. Tak
ad2. IG Index (IG Market to już CFD)
ad3. Kiedyś zdarzały się rzadko rekwoty teraz już raczej nic takiego nie ma.
Teraz naprawdę szybciutko wchodzą i to nierzadko po lepszych cenach.
http://www.igindex.co.uk/spread-betting ... tures.html

Do tego newsy z Routersa, sms bez ograniczeń na komórkę za darmo z Twoimi price alertami, najlepsze opcje binarne na rynku, tysiące spółek, indeksów, bondów, nawet na polityków czy grexit możesz obstawiać.
Problemem jest na początku przyzwyczajenie się do platformy a potem to już bajka.
Ja się już tak przyzwyczaiłem że używam MT4 i mam wyciągnięte tickety IG z ceną.
Bo wykresy mają do bani. Niby są tam jakieś wykresy dodatkowe ale nawet ich nie załączałem nigdy.
Jest mi dobrze jak jest.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

RAY of Sunshine pisze: Czyli na zasadzie puki tracisz jest ok, jak zarabiasz uprzykrzamy Ci życie?
daromanchester pisze:ad1. Tak
To da się u nich regularnie zarabiać większe sumy, czy jak już się zarabia uprzykrzają życie? (jakby porównać to z neutralnymi ECN)

Czy to prawda, że dochody z SB nie są opodatkowane? To jak później udowodnić, że np. zbudowałem dom nie z brudnych pieniędzy, tylko legalnych? Historię tranzakcji od początku działalności trzeba trzymać? :)

Dziękuję Daro za odpowiedź

Pomyślności
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tax free ale trzeba być rezydentem. Chociaż nie jestem specem podatkowym to jednak tak sobie myślę że umowa o unikania podwójnego opodatkowania może tutaj nie działać.
No bo skoro nie płacisz podatku w UK za coś za co powinieneś płacić w PL to należałoby zapłacić.
Ale szczerze nie mam bladego pojęcia jak to działa i wolę nie sprawdzać,
http://www.smallbusinesspro.co.uk/tax/s ... g-tax.html

RAY of Sunshine wiesz niby poszli coś tam w kierunku STP czy innych wynalazków ale ja temu nie wierze.
I wolę podchodzić do broka z nastawieniem jak do MM i się mile rozczarowywać niż zawierzyć w ECN i spędzić resztę życia na wkurzaniu się.
Takim ECNen spreadbeetingowym jest ProSpread tam możesz walić takimi lotami jakimi Ci się marzy.
www.prospreads.co.uk
Porąbana trochę platforma. Są częścią London Capital Group z tego co mi się przypomina to chyba JP Morgany są w to częściowo umoczone :D
http://www.londoncapitalgroup.com/

Dodano po 12 minutach:
London Capital Group FX (also known as Capital Forex) is an established and respected second tier prime broker offering full access to all the ECN multi bank platforms including Currenex. We can help you improve portfolio performance with first class liquidity, supplied by the worlds largest FX banks and also complex bespoke client solutions. Our fully integrated prime brokerage service is able to meet with all types of institutional dealing requirements, including any manner of give up scenarios for direct credit clients via our prime broker JP Morgan. We have STP trading solutions with live position keeping, customised profit & loss statements, real-time margining and positioning within our Spectrum back office suite.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

daromanchester pisze:Tax free ale trzeba być rezydentem
Zgadza się ,ale rezydenturę podatkową ma się już po 183 dniach pobytu w kraju za granicą, także PL może po tym czasie cmoknąć.Nie zaglądam nikomu do portfela,ale skoro piszesz, ze korzystasz z SB to znaczy, że nie masz opodatkowanych tych dochodów będąc w UK, prawda?
daromanchester pisze:RAY of Sunshine wiesz niby poszli coś tam w kierunku STP czy innych wynalazków ale ja temu nie wierze
Wychodzę z założenia, że zarabiasz regularnie na Spread Bettingu i brokerzy nie przeszkadzają Tobie? Nie ma problemów? (IG Index, Prospreads) Ciekawi mnie tylko i wyłącznie strona techniczna, na ECN gdzie pykam nic mi nie przeszkadza, jak pisałem Spreadbetting znam od dzisiaj :)

Podałeś ciekawe linki, poczytam, serdecznie dziękuję :)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tak tylko że Spreadbeeting jest miłym dodatkiem dla ludzi przebywających tutaj.
Bo przeprowadzać się tutaj tylko żeby nie płacić podatków ma tylko sens przy pewnych kwotach.
Koszty życia mogą zjeść to co zarobimy na podatku.
Trzeba by sobie naprawdę przekalkulować czy nam się to opłaci.
Ja z IGIndex nie miałem żadnych problemów od prawie 3 lat. Nie gram przeciw brokerowi tylko rynkowi więc nie mam problemów.

xmmm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xmmm »

Ja mam pytanie odnośnie skalpowania i szybkości egzekucji, da się skalpować? kiedyś czytałem na jakiejś stronie brokera sb że wielkość pozycji może wynosić do 10000 funtów za pips, taka płynność + niski spread + szybka egzekucja + ogarnięta w temacie osoba = śmierć brokera, albo coś w tym równaniu jest nieprawdą, i to co piszą na stronach brokerzy to zwykłe brednie oderwane od rzeczywistości. Kiedyś przeglądałem strony brokerów i patrząc na warunki zastanawiałem się czemu ludzie jeszcze siedzą u brokerów forexowych jak ci od spread betting mają dużo lepsze warunki, doszedłem do wniosku że jest coś o czym nie piszą a prawda nie jest taka różowa. Daro jesteś obeznany w temacie więc może coś krótko w tej sprawie byś naświetlił w wolnej chwili. Z góry dzięki za to co napisałeś i ewentualnie napiszesz.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Scalp to tylko Prospreads.
http://www.prospreads.com/full_size_lots.php
Kiedyś się do nich przymierzałem ale ja tak agresywnie nie skalpuje.
Trochę spędziłem czasu na ich webinariach bo kompletnie nie mogłem wtedy ogarnąć ich platformy.
Ale na drabince fajnie się bawiłem tylko trzeba mieć trochę wprawy żeby sobie tak klikać to lewym to prawym przyciskiem myszy na tej szybko zasuwającej drabince.
I weź pomyl przyciski przy kilku lotach :D
Obrazek

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

daromanchester pisze:Bo przeprowadzać się tutaj tylko żeby nie płacić podatków ma tylko sens przy pewnych kwotach.
Koszty życia mogą zjeść to co zarobimy na podatku.
Trzeba by sobie naprawdę przekalkulować czy nam się to opłaci.
Jasne, bierzemy pod uwagę ludzi, którzy już mieszkają (z różnych powodów) w UK. Trochę to za dobrze wygląda, mam na myśli gość zawodowy trader zarabia wszystko na czysto zajmując się tylko tym (pod warunkiem, że oczywiście zarabia, bo brak podatku z tego tytułu wiąże się również z brakiem możliwości odliczenia sobie strat na koniec roku). Koszty życia porównywalne z Polskimi, minus podatek, chyba wychodzi korzystniej, ale diabeł zawsze tkwi w szczegółach :)
daromanchester pisze:Nie gram przeciw brokerowi tylko rynkowi więc nie mam problemów
Zaraz bo już zgłupiałem :roll:, pisałeś, że IGIndex to coś w rodzaju MM, gdzie przecież wtedy broker ma swój dealing desk, czyli gramy raczej przeciwko brokerowi, po czym piszesz to co powyżej :) Może się jeszcze nie obudziłem, więc niech mnie ktoś poprawi :)

Pomyślności

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

RAY of Sunshine pisze:Trochę to za dobrze wygląda, mam na myśli gość zawodowy trader zarabia wszystko na czysto zajmując się tylko tym
Nie wiem czy dobrze pamietam ale tylko tym nie moze sie zajmowac bo podatek mosialby placic .
Pozdro.

P.S.
Jakis czas temu interesowalem sie tym tematem i doszedlem do wniosku ze nie jest to tak podobne do spotu jakby sie moglo wydawac , zwroc uwage na roznice w sposobie lewarowania . Dla przykladu , 1pips=1£ dla kazdego instrumentu wiec roznie to wyglada dla Edka , zlota , USD/PLN czy USD/RUB. Do tego dochodzi zmiennosc .

ODPOWIEDZ