Stforex pisze: Niestety nigdy mi się nie udało opanować Prajsakcji do tego "zyskownego" stopnia. Oczytałem się, naoglądałem, napróbowałem i nic. Zawsze było "złe miejsce", zły czas, zła pogoda, "niespodziewany artykuł o impotencji u amerykanów"...
Możliwe, że czytałeś złe materiały lub źle je interpretowałeś, albo za szybko się poddałeś. Tak czasami się zdarza. Do tego potrzeba naprawdę dużo doświadczenia. Ja spędziłem tysiące godzin przed wykresami i nadal przy nich siedzę, żeby nie wypaść z wprawy. Po jakimś czasie to wszystko zostaje w pamięci.
Stforex pisze: Pomyślałem, że może tutaj znajdę brakujące ogniwo. Niestety parę trudnych pytań wywołuje burzę zamiast chęci drążenia tematu. No więc czego chcesz tutaj mnie nauczyć? Porównywać kolory świeczek? Długości kresek? A potem piszesz, że i tak wszystko zależy od tradera i doświadczenia - z czym akurat się zgadzam. Dla mnie jest to jakkolwiek nielogiczne.
Niestety brakujące ogniwo jest w każdym z nas. Tylko trzeba je odnaleźć. Do tego potrzeba sporo pracy i nauki. Ja Ciebie niczego tu nie nauczę, nauczyć możesz się sam korzystając tylko z pewnych wskazówek. Sporo osób gra na tej samej parze S i L tego samego dnia i popełnia poważny błąd. Dla ludzi którzy zaczynają swoją przygodę z Forex najlepszym przyjacielem jest trend. Tu w tym temacie opisuję w która stronę zajmować pozycje.
W Twojej stopce zapisałeś "Teoria mówi, że praktyka jest niezbędna" oraz "Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od jednego kroku" to są piękne słowa, tylko te kroki trzeba stawiać. Nie poddawać się kiedy wpadniemy w pierwszą dziurę na tej drodze. Wiem o tym, że to jest frustrujące jak coś nie wychodzi. Sam przechodziłem wyboistą drogę zaliczyłem masę strat do momentu kiedy zaczęło wychodzić. Trzeba mieć duże samozaparcie, aby utrzymać się na rynku Forex. Nie jest to łatwy i prosty kawałek chleba ciągle walczymy z pokusą. Walka z samym sobą jest najtrudniejsza.
Stforex pisze: MM i RR to jest jeden z elementów tej przewagi. A z czego wynika RR? Z sytuacji na rynku. Ustawiając SL 15 p. nie wrzucę TP 150, bo np. rynek w danym dniu nie będzie chciał tyle zrobić w moim kierunku... albo w żadnym kierunku. Wszystko jedno. RR to SL i TP, a SL i TP to zlecenia, a zlecenia to rynek.
Tak zgadzam się RR to SL i TP. Tylko to my sami podejmujemy decyzję jak ustawić SL i TP, a rynek to tylko weryfikuje. Dlatego po wyznaczeniu odpowiednich miejsc gdzie powstaje silna konfluencja. Staramy się te miejsca obserwować. Jeśli sygnały odbicia są poprawne i zgodne z RR to możemy zagrywać. Natomiast gdy sygnał ma np. 30 pips a TP 35 to nie ma sensu grać czegoś takiego. Taką decyzję podejmuje trader samodzielnie. Mamy możliwość podjęcia decyzji grać lub nie i określenia SL,TP oraz momentu wejścia w pozycję w odpowiednim kierunku. Ta gra to zwiększanie prawdopodobieństwa zajęcia zyskownej pozycji w odpowiednim miejscu. Jeśli spełnimy wszystkie poprawne warunki i otworzymy pozycję zgodnie z trendem, to nie możemy sobie nic zarzucić. Resztę weryfikuje rynek. Trafiają się stratne pozycje bo w tradnigu jak i w życiu nic nie jest usłane różami. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie MM czarna seria może przyjść nieoczekiwanie.
Jeśli czegoś nie wiemy to zazwyczaj jest to mało zrozumiałe. Tradning powinien być zrozumiały wtedy jest dochodowy i mniej stresowy. Dlatego tak ważne jest zrozumienie dlaczego cen porusza się w górę i w dół co nią kieruje. Dlaczego porusza się szybciej lub wolniej i czemu w tych, a nie innych miejscach. Tego nie będę tu rozwijał i zanudzał i mówił co to psychologia tłumu, panika itd. Każdy ruch ceny jest odzwierciedlony poprzez zlecenia czyli ludzi. Dlatego wyszukujemy tych najlepszych miejsc gdzie leżą największe zlecenia czyli SL i oczekujące. Z tego a nie innego powodu powstają braekouty, pullbacki i odbicia. Warto grać z tymi największymi. Co oczywiście nie oznacza, że jesteśmy wtedy bezpieczni. Tam też zdarzają się pułapki. Dlatego musimy kontrolować sytuacje na bieżąco sami.
Mam nadzieję, że trochę to rozjaśniłem. Reasumując PA jest trudne i każdy interpretuje je trochę inaczej na swój sposób, bo ma inny styl. Nauka tego stylu gry wymaga poświęcenia sporo czasu i zdobycia wiedzy. Jest to możliwe lecz żmudne i długotrwałe. Po pewnym czasie natomiast daje zaskakujące efekty.
Tak na marginesie to i ja chciałbym znaleźć prosty system który za mnie będzie zarabiał pieniądze. Testowałem już najróżniejsze rzeczy. Jak do tej pory tylko PA z logicznym myśleniem przynosi mi pozytywne skutki.
Dodano po 5 minutach:
Johnny pisze:Witajcie.
Fx-Kris super prowadzisz ten temat. Dużo pracy i wysoka jakość, wrażenie jakby się ebooka czytało płatnego, a nie darmowego posta.
Przy okazji nasuneło mi się po Twoich screenach małe równanie LT=LT Wink
Pozdrawiam i dziękuję.
Równanie LT = TL
Fajnie, że korzystasz z tej wiedzy. Jest tego naprawę bardzo dużo. Można o tym opowiadać godzinami, a co dopiero to opisać. Staram się przedstawić to w pigułce. Czasami trudno jest mi niektóre rzeczy wyjaśnić za pomocą liter i wykresów. Ciesze się, że trafia to również do Ciebie.
Dodano po 23 minutach:
Po zrealizowaniu części tradu pozwoliłem sobie na kolejne zagranie na AUD USD
Wejście agresywne z M1 jeszcze bez SL obecnie SL ma 6 pips ale będe go szybko skracał.
Tak też można grać. Tylko trzeba ustawić odpowiednio pozycje i zamykać je po trochu.
Dodano po 17 minutach:
przepraszam ale chyba poprzednie zdjęcie jest zbyt duże to wina mojego monitora.
Teraz powinno być ok
Takich technik jest dużo, najpierw należy nauczyć się składać poprawne zlecenia. Tak jak już pisałem dobry trader zawsze znajdzie miejsce do zagrania.
Opisze ten spób zagrania.
Pierwsze wejście po odbiciu od s/r potem po wybiciu nastąpił pullback. na dole wykresu widać niezdecydowanie cena porusza się w bok to znaczy ze wytraciła swoje momentum spadku i należ oczekiwać kolejnego wybicia w którą stronę nie wiadomo.
Po wybiciu w górę zrealizowałem część pozycji 50% na +16 pips czyli jak to podzielimy na cały trade mamy wartośc 8 pips . mój SL był na BE w pierwszym trajdzie więc pozycja jest zabezpieczona.
Kolejną pozycję którą otworzyłem miała SL 6 pips czyli takiej wielkości że gdyby mój SL został trafiony to nie mam straty bo odłożyłem te 8 pips.
W obecnej chwili mam 1 pełny trade i jeden z wilkością 50%. oraz 8 pips na koncie.
Pisząc obserwuje wykres.
Zamknąłem drugą połowę z pierwszego na 22 pip czyli 11 pis na trade. i pozostał mi i 1 trade z sl na BE w całości. zrealiczowane okolo 18 pips.
Dodano po 6 minutach:
Teraz cena powinna polecieć w dół. Jeśli pójdzie do góry będe zamykać.