Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Tylko temat dla osób, które chcą się czegoś nauczyć.
Ja też się chcę czegoś nauczyć. Ale skąd mam wiedzieć, czy akurat tego? Parę pytań i już święte oburzenie. Niestety nigdy mi się nie udało opanować Prajsakcji do tego "zyskownego" stopnia. Oczytałem się, naoglądałem, napróbowałem i nic. Zawsze było "złe miejsce", zły czas, zła pogoda, "niespodziewany artykuł o impotencji u amerykanów"... :roll:

Pomyślałem, że może tutaj znajdę brakujące ogniwo. Niestety parę trudnych pytań wywołuje burzę zamiast chęci drążenia tematu. No więc czego chcesz tutaj mnie nauczyć? Porównywać kolory świeczek? Długości kresek? A potem piszesz, że i tak wszystko zależy od tradera i doświadczenia - z czym akurat się zgadzam. Dla mnie jest to jakkolwiek nielogiczne.

Stąd moje pytanie o wartość tego, czego chcesz mnie nauczyć. Bo jak będę chciał się nauczyć rysować, to się na kurs rysunku zapiszę.
Jeśli trzymasz się ściśle zasad MM i RR nie musisz mieć przewagi na rynku aby zwiększać depo.
Nie mogę się zgodzić. MM i RR to jest jeden z elementów tej przewagi. A z czego wynika RR? Z sytuacji na rynku. Ustawiając SL 15 p. nie wrzucę TP 150, bo np. rynek w danym dniu nie będzie chciał tyle zrobić w moim kierunku... albo w żadnym kierunku. Wszystko jedno. RR to SL i TP, a SL i TP to zlecenia, a zlecenia to rynek.

Wybaczcie, że psuję Wam temat :roll: i dywagacje na temat zjawisk, których wartości chyba nawet nie chcecie zweryfikować.
Mój sarkazm dotyczył postu Arkoniego tylko i wyłącznie. A screeny naprawdę są ładne...

No ale zmieniłeś broka więc już pewnie zarabiasz, bo w AM to Ci broker świeczki podmieniał .
W AM też zarabiałem. Tylko po co wywalać tyle kasy na spready?
I jakie to ma znaczenie, czy zarabiam czy nie? Powiedz szczerze. Nie mogę zadać pytania czy zasugerować "innego" spojrzenia na daną sprawę bo nie zarabiam? Proponuję bana dla każdego, kto nie wstawi zyskownej stopki na myfxbook... :roll:
Microbi pisze: St Forex jesteś jedyną osobą na którą nie wiem czemu reaguje bardzo toksycznie, najbardziej rozwala mnie jak Ty dajesz rady ludziom jak mają grać na FX, po prostu wysiadam.
No cóż, ja jestem tylko literkami w Twoim monitorze. Więc sugeruję poszukać źródła Twojego problemu.

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 09:51 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Microbi pisze:Stforex napisał:
A jaki jest prawdziwy cel prowadzenia tego tematu? Bo w dobre serce i szczere chęci aż nie potrafię uwierzyć.

St Forex jesteś jedyną osobą na którą nie wiem czemu reaguje bardzo toksycznie, najbardziej rozwala mnie jak Ty dajesz rady ludziom jak mają grać na FX, po prostu wysiadam. No ale zmieniłeś broka więc już pewnie zarabiasz, bo w AM to Ci broker świeczki podmieniał .

FX - Kris pisz swoje, może ktoś skorzysta, ja osobiście nie zgadzam się z Tobą do końca, bo w moim przypadku M1 jest najlepsza. Ale każdy musi odnaleźć swoją metodę. Natomiast wiele setupów które pokazujesz, fajnie sprawdzają się na M1, zresztą są pokazne w szkole skalpingu.

pozdrawiam

Tomek
Microbi tak zachowują się osoby, które są sfrustrowane forexem, ciągle im coś nie wychodzi. Atakują innych bezpodstawnie. Może właśnie tak ma St Forex. Dlatego i jemu trzeba pomagać.

Co do techniki jaką stosujesz to pisałem na pierwszej stronie o zmniejszaniu SL. Tylko do tego trzeba mieć trochę doświadczenia. Skuteczność spada, ale jak trafisz z M1 taki setup to masz RR na 1:15 albo większe. :) Ja takiego stylu tu nie prezentuje bo jest agresywny i za szybki to nie znaczy że tka nie gram. :)

TF M15 daje trochę czasu na spokojne i bezpieczniejsze wejście, a jak już nastąpi poprawne odbicie to są duże szanse powodzenia tradu.

Dodano po 3 minutach:
Stforex pisze:Cytat:
Tylko temat dla osób, które chcą się czegoś nauczyć.

Ja też się chcę czegoś nauczyć. Ale skąd mam wiedzieć, czy akurat tego? Parę pytań i już święte oburzenie. Niestety nigdy mi się nie udało opanować Prajsakcji do tego "zyskownego" stopnia. Oczytałem się, naoglądałem, napróbowałem i nic. Zawsze było "złe miejsce", zły czas, zła pogoda, "niespodziewany artykuł o impotencji u amerykanów"... Rolling Eyes

Pomyślałem, że może tutaj znajdę brakujące ogniwo. Niestety parę trudnych pytań wywołuje burzę zamiast chęci drążenia tematu. No więc czego chcesz tutaj mnie nauczyć? Porównywać kolory świeczek? Długości kresek? A potem piszesz, że i tak wszystko zależy od tradera i doświadczenia - z czym akurat się zgadzam. Dla mnie jest to jakkolwiek nielogiczne.

Stąd moje pytanie o wartość tego, czego chcesz mnie nauczyć. Bo jak będę chciał się nauczyć rysować, to się na kurs rysunku zapiszę.

Cytat:
Jeśli trzymasz się ściśle zasad MM i RR nie musisz mieć przewagi na rynku aby zwiększać depo.

Nie mogę się zgodzić. MM i RR to jest jeden z elementów tej przewagi. A z czego wynika RR? Z sytuacji na rynku. Ustawiając SL 15 p. nie wrzucę TP 150, bo np. rynek w danym dniu nie będzie chciał tyle zrobić w moim kierunku... albo w żadnym kierunku. Wszystko jedno. RR to SL i TP, a SL i TP to zlecenia, a zlecenia to rynek.

Wybaczcie, że psuję Wam temat Rolling Eyes i dywagacje na temat zjawisk, których wartości chyba nawet nie chcecie zweryfikować.
Mój sarkazm dotyczył postu Arkoniego tylko i wyłącznie. A screeny naprawdę są ładne...

Ok na tym zakończymy te potyczki słowne. Ja za chwilę wyjaśnię parę spraw o których napisałeś to może trochę się rozjaśni.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Niepotrzebnie sugerujesz wrogą atmosferę.

Dzięki, chętnie poczytam.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Akhh pisze:Ciekawy jestem co sądzisz o graniu takich setupów:

Na EUR/USD mamy trójkąt - w piątek nastąpiło wybicie:
Można grac wszystko zależy od TF i determinacji.

Natomiast, dziś jest poniedziałek i mamy spowolniony rynek. Jak szukasz setupu na dziś to zerknij na aud usd ja juz siedze w w pozycji. Trzeba być czujnym i nie nastawiać się na duże TP.

Jeśli chodzi o EUR USD to faktycznie było wybicie z trójkąta ( który jest w konsoli). Jesteśmy w konsolidacji z D1 i wolałbym grać po jej przebiciu. Obecnie cena może wrócić do wsparcia lub do LT i tam dopiero odbić się. Narysuje to zobaczysz. Tylko daj mi chwilkę.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Fx-Kris pisze:
Akhh pisze:Ciekawy jestem co sądzisz o graniu takich setupów:

Na EUR/USD mamy trójkąt - w piątek nastąpiło wybicie:
Można grac wszystko zależy od TF i determinacji.

Natomiast, dziś jest poniedziałek i mamy spowolniony rynek. Jak szukasz setupu na dziś to zerknij na aud usd ja juz siedze w w pozycji. Trzeba być czujnym i nie nastawiać się na duże TP.

Jeśli chodzi o EUR USD to faktycznie było wybicie z trójkąta ( który jest w konsoli). Jesteśmy w konsolidacji z D1 i wolałbym grać po jej przebiciu. Obecnie cena może wrócić do wsparcia lub do LT i tam dopiero odbić się. Narysuje to zobaczysz. Tylko daj mi chwilkę.
AUD/USD zagrałeś tylko z S/R? Nie widzę tam nic więcej.
Natomiast wybicie na EUR/USD takie zagranie z około 15pipsowym SL to jako TP1 wystarczą okolice piatkowego maxa - około 60pipsów - a TP2 ostatni szczyt z D! - czy;i prawie 120pipsów - także do ograniczenia z D1 nie musi się nawet zbliżać, żeby setup miał bardzo dobre R:R.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

rolex83
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rolex83 »

CADCHF Drugi raz testowana linia wsparcia na D (Pinbar). Raczej trend rosnący. Więc można wchodzić Long. Przy SL poniżej pinbaru możliwy RR prawie 1:2.
Co Wy na to?

Zastanawiam się czy nie grać tego setupu na GBP/JPY. Trochę słaby RR ale może wyskoczy wyżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 10:37 przez rolex83, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Akhh pisze:AUD/USD zagrałeś tylko z S/R? Nie widzę tam nic więcej.
Natomiast wybicie na EUR/USD takie zagranie z około 15pipsowym SL to jako TP1 wystarczą okolice piatkowego maxa - około 60pipsów - a TP2 ostatni szczyt z D! - czy;i prawie 120pipsów - także do ograniczenia z D1 nie musi się nawet zbliżać, żeby setup miał bardzo dobre R:R.
AUD USD - wybicie pullback S/R odbicie i w dół powolny trad z SL 12 i tp 27. Obecnie już BE przy najbliższym dołku zamykam połowę reszta pozostawię longtermowo.

Co do Euro to zobacz jak jest ciasno pod tym wsparciem które jest ograniczeniem konsoli. Można to grać ale ryzyko złapania SL jest duże. Ja odpuściłem. Wole poczekać aż cena wybije wsparcie i zrobi pullback wtedy bedzie to fajne miejsce do szukania Long.

Obrazek

wjśscie na AUD USD

Obrazek

Dodano po 3 minutach:
rolex83 pisze:Drugi raz testowana linia wsparcia na D (Pinbar). Raczej trend rosnący. Więc można wchodzić Long. Przy SL poniżej pinbaru możliwy RR prawie 1:2.
Co Wy na to?
Z tego pinbara można grać z oczekującego na longtermowy setup. Powinno być fajne zagranie.

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Witajcie.
Fx-Kris super prowadzisz ten temat. Dużo pracy i wysoka jakość, wrażenie jakby się ebooka czytało płatnego, a nie darmowego posta.
Przy okazji nasuneło mi się po Twoich screenach małe równanie LT=LT :wink:
Pozdrawiam i dziękuję.
ChciwośćNiecierpliwośćBrak rozsądkuSzybie realizacje zyskuDuże stratyBrak:reakcji;planu;reguł;MM;sprawdzaniaR/R;ustawiania SL;znajomości siebie;wypoczynku;obiektywizmu,Zmiana systemu na żywoOvertradingOverleverageTF5minReakcja na bodźce zewnętrzne.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Stforex pisze: Niestety nigdy mi się nie udało opanować Prajsakcji do tego "zyskownego" stopnia. Oczytałem się, naoglądałem, napróbowałem i nic. Zawsze było "złe miejsce", zły czas, zła pogoda, "niespodziewany artykuł o impotencji u amerykanów"...
Możliwe, że czytałeś złe materiały lub źle je interpretowałeś, albo za szybko się poddałeś. Tak czasami się zdarza. Do tego potrzeba naprawdę dużo doświadczenia. Ja spędziłem tysiące godzin przed wykresami i nadal przy nich siedzę, żeby nie wypaść z wprawy. Po jakimś czasie to wszystko zostaje w pamięci.
Stforex pisze: Pomyślałem, że może tutaj znajdę brakujące ogniwo. Niestety parę trudnych pytań wywołuje burzę zamiast chęci drążenia tematu. No więc czego chcesz tutaj mnie nauczyć? Porównywać kolory świeczek? Długości kresek? A potem piszesz, że i tak wszystko zależy od tradera i doświadczenia - z czym akurat się zgadzam. Dla mnie jest to jakkolwiek nielogiczne.
Niestety brakujące ogniwo jest w każdym z nas. Tylko trzeba je odnaleźć. Do tego potrzeba sporo pracy i nauki. Ja Ciebie niczego tu nie nauczę, nauczyć możesz się sam korzystając tylko z pewnych wskazówek. Sporo osób gra na tej samej parze S i L tego samego dnia i popełnia poważny błąd. Dla ludzi którzy zaczynają swoją przygodę z Forex najlepszym przyjacielem jest trend. Tu w tym temacie opisuję w która stronę zajmować pozycje.

W Twojej stopce zapisałeś "Teoria mówi, że praktyka jest niezbędna" oraz "Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od jednego kroku" to są piękne słowa, tylko te kroki trzeba stawiać. Nie poddawać się kiedy wpadniemy w pierwszą dziurę na tej drodze. Wiem o tym, że to jest frustrujące jak coś nie wychodzi. Sam przechodziłem wyboistą drogę zaliczyłem masę strat do momentu kiedy zaczęło wychodzić. Trzeba mieć duże samozaparcie, aby utrzymać się na rynku Forex. Nie jest to łatwy i prosty kawałek chleba ciągle walczymy z pokusą. Walka z samym sobą jest najtrudniejsza.
Stforex pisze: MM i RR to jest jeden z elementów tej przewagi. A z czego wynika RR? Z sytuacji na rynku. Ustawiając SL 15 p. nie wrzucę TP 150, bo np. rynek w danym dniu nie będzie chciał tyle zrobić w moim kierunku... albo w żadnym kierunku. Wszystko jedno. RR to SL i TP, a SL i TP to zlecenia, a zlecenia to rynek.
Tak zgadzam się RR to SL i TP. Tylko to my sami podejmujemy decyzję jak ustawić SL i TP, a rynek to tylko weryfikuje. Dlatego po wyznaczeniu odpowiednich miejsc gdzie powstaje silna konfluencja. Staramy się te miejsca obserwować. Jeśli sygnały odbicia są poprawne i zgodne z RR to możemy zagrywać. Natomiast gdy sygnał ma np. 30 pips a TP 35 to nie ma sensu grać czegoś takiego. Taką decyzję podejmuje trader samodzielnie. Mamy możliwość podjęcia decyzji grać lub nie i określenia SL,TP oraz momentu wejścia w pozycję w odpowiednim kierunku. Ta gra to zwiększanie prawdopodobieństwa zajęcia zyskownej pozycji w odpowiednim miejscu. Jeśli spełnimy wszystkie poprawne warunki i otworzymy pozycję zgodnie z trendem, to nie możemy sobie nic zarzucić. Resztę weryfikuje rynek. Trafiają się stratne pozycje bo w tradnigu jak i w życiu nic nie jest usłane różami. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie MM czarna seria może przyjść nieoczekiwanie.
Jeśli czegoś nie wiemy to zazwyczaj jest to mało zrozumiałe. Tradning powinien być zrozumiały wtedy jest dochodowy i mniej stresowy. Dlatego tak ważne jest zrozumienie dlaczego cen porusza się w górę i w dół co nią kieruje. Dlaczego porusza się szybciej lub wolniej i czemu w tych, a nie innych miejscach. Tego nie będę tu rozwijał i zanudzał i mówił co to psychologia tłumu, panika itd. Każdy ruch ceny jest odzwierciedlony poprzez zlecenia czyli ludzi. Dlatego wyszukujemy tych najlepszych miejsc gdzie leżą największe zlecenia czyli SL i oczekujące. Z tego a nie innego powodu powstają braekouty, pullbacki i odbicia. Warto grać z tymi największymi. Co oczywiście nie oznacza, że jesteśmy wtedy bezpieczni. Tam też zdarzają się pułapki. Dlatego musimy kontrolować sytuacje na bieżąco sami.

Mam nadzieję, że trochę to rozjaśniłem. Reasumując PA jest trudne i każdy interpretuje je trochę inaczej na swój sposób, bo ma inny styl. Nauka tego stylu gry wymaga poświęcenia sporo czasu i zdobycia wiedzy. Jest to możliwe lecz żmudne i długotrwałe. Po pewnym czasie natomiast daje zaskakujące efekty.

Tak na marginesie to i ja chciałbym znaleźć prosty system który za mnie będzie zarabiał pieniądze. Testowałem już najróżniejsze rzeczy. Jak do tej pory tylko PA z logicznym myśleniem przynosi mi pozytywne skutki.

Dodano po 5 minutach:
Johnny pisze:Witajcie.
Fx-Kris super prowadzisz ten temat. Dużo pracy i wysoka jakość, wrażenie jakby się ebooka czytało płatnego, a nie darmowego posta.
Przy okazji nasuneło mi się po Twoich screenach małe równanie LT=LT Wink
Pozdrawiam i dziękuję.
Równanie LT = TL :)

Fajnie, że korzystasz z tej wiedzy. Jest tego naprawę bardzo dużo. Można o tym opowiadać godzinami, a co dopiero to opisać. Staram się przedstawić to w pigułce. Czasami trudno jest mi niektóre rzeczy wyjaśnić za pomocą liter i wykresów. Ciesze się, że trafia to również do Ciebie.

Dodano po 23 minutach:

Po zrealizowaniu części tradu pozwoliłem sobie na kolejne zagranie na AUD USD
Wejście agresywne z M1 jeszcze bez SL obecnie SL ma 6 pips ale będe go szybko skracał.

Tak też można grać. Tylko trzeba ustawić odpowiednio pozycje i zamykać je po trochu.

Obrazek

Dodano po 17 minutach:

przepraszam ale chyba poprzednie zdjęcie jest zbyt duże to wina mojego monitora.

Teraz powinno być ok

Takich technik jest dużo, najpierw należy nauczyć się składać poprawne zlecenia. Tak jak już pisałem dobry trader zawsze znajdzie miejsce do zagrania.

Opisze ten spób zagrania.
Pierwsze wejście po odbiciu od s/r potem po wybiciu nastąpił pullback. na dole wykresu widać niezdecydowanie cena porusza się w bok to znaczy ze wytraciła swoje momentum spadku i należ oczekiwać kolejnego wybicia w którą stronę nie wiadomo.
Po wybiciu w górę zrealizowałem część pozycji 50% na +16 pips czyli jak to podzielimy na cały trade mamy wartośc 8 pips . mój SL był na BE w pierwszym trajdzie więc pozycja jest zabezpieczona.
Kolejną pozycję którą otworzyłem miała SL 6 pips czyli takiej wielkości że gdyby mój SL został trafiony to nie mam straty bo odłożyłem te 8 pips.

W obecnej chwili mam 1 pełny trade i jeden z wilkością 50%. oraz 8 pips na koncie.

Pisząc obserwuje wykres.

Zamknąłem drugą połowę z pierwszego na 22 pip czyli 11 pis na trade. i pozostał mi i 1 trade z sl na BE w całości. zrealiczowane okolo 18 pips.

Obrazek

Dodano po 6 minutach:

Teraz cena powinna polecieć w dół. Jeśli pójdzie do góry będe zamykać.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Stforex pisze:A jaki jest prawdziwy cel prowadzenia tego tematu? Bo w dobre serce i szczere chęci aż nie potrafię uwierzyć.
Zaczyna się... Marcin, nie spodziewałem się tego po Tobie.
Zaraz ktoś stwierdzi, że Kris To Seba U. pod inną ksywką i robi reklamę swoich kursów.
Szczerze mówiąc odechciało mi się dalszego czytania tego wątku. Będę zaglądał tylko do wpisów Krisa.
Kris - proponuję żebyś zgłosił moderatorowi wszystkie wpisy nie na temat, z prośbą o usunięcie ich jako niemerytorycznych.

ODPOWIEDZ