arkoni pisze:Niewątpliwie dobrze i zrozumiale napisane.
Niezłe kompendium na temat PA i zarządzania kapitałem.
Godne dużej pochwały.
Jest jednak łyżka dziegciu w tej beczce miodu - zdecydowana większość zagrań proponowanych przez FX-Kris`a przyniosłaby straty!?
Może parę słów na temat skuteczności zaprezentowanych tu zbioru zasad.
arkoni dzieki za miłe słowa jak również za łyżkę dziegciu.
Już wyjaśniam wszystko dokładnie.
Z pewnością sam o tym doskonale wiesz, że w każdym tradingu pojawiają się zarówno zyskowne jak i stratne pozycje, dlatego i tu są takie setupy. Nie wszystkie z nich należy grać. Taką decyzję podejmuje trader samodzielnie po przeanalizowaniu odpowiednich założeń. Najważniejsze, żeby tak selekcjonować trady, aby straty nie przewyższały zysków. Do tego służy przede wszystkim RR i MM oraz poprawne wejścia w dobrym kierunku. Najlepiej gdy zyskownych pozycji jest więcej niż stratnych (wtedy mamy dobrą skuteczność). Gdy wybieramy trady z RR 1:3 przy MM 3% to nawet gdy mamy 7 pozycji stratnych, a tylko 3 zyskowne to nasze depo powiększa się o 6%, natomiast kiedy ta proporcja zmienia się na 6 stratnych i 4 zyskowne to nasze depo zwiększa się o 18%. Właśnie dlatego warto ćwiczyć swoje zagrania tak, aby zwiększać skuteczność.
Nikt nie powiedział, że nie będzie stratnych pozycji. Z biegiem czasu i nabraniem doświadczenia, takie stratne pozycje można w pewnym stopniu wyeliminować lub zmniejszyć ich ilość poprzez ucinanie strat oraz przechodzenie na BE. SL jest ostatecznością. Doświadczony trader, który obserwuje cenę wie kiedy zamykać pozycję zanim dotrze ona do SL. Do tego trzeba sporo doświadczenia, ale od czegoś należy zacząć. Nikt nie staje się od razu super traderem. Można to osiągnąć dzięki treningowi, ciężkiej pracy i jeszcze raz pracy (nad wykresami, ale i również nad samym sobą).
Dodatkowo dodam, że od początku, od kiedy piszę ten temat, podaje informacje jakie pozycje sam składam. Są to pozycje starannie selekcjonowane. Wstawiam screenshoty z moimi wejściami, i aktualizacjami pozycji, a także info kiedy zamykam pozycję. To wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym. Moja skuteczność to około 70-80 % czyli 7-8 na 10 jest zyskownych. To nie znaczy, że każdy będzie miał taką samą skuteczność. Zajmuje mało pozycji - kilka tygodniowy, setup’ów jest czasami nawet kilkanaście, a może i nawet więcej.
Temat który założyłem, jest przede wszystkim miejscem gdzie można się czegoś nauczyć, poszerzyć swoją wiedzę i poznać inne spojrzenie na wykres. Co z tym zrobicie jest uzależnione tylko i wyłącznie od Was samych i Waszych umiejętności. Przedstawiane tu miejsca do zagrań są tylko i wyłącznie formą przykładów, jak wyszukiwać setupy oraz jak je analizować.
Nie jest to serwis z sygnałami w którym można wyliczyć skuteczność. Gdybym prowadził taki serwis lub livetrading, to wtedy można by było się o to pokusić. Od początku tematu przedstawiłem dużo zajętych pozycji, które zajmowałem w czasie rzeczywistym. Z tego można wyliczyć skuteczność. Jeśli posługujesz się poprawnie PA i masz dobrze opanowane selekcjonowanie miejsc do zajmowania pozycji, z pewnością wiesz, że ta technika działa. Wynik ostateczny zależy od każdego z nas. Z moimi wynikami możesz zapoznać się w postach tu umieszczonych. Zapraszam do przedstawienia Twoich analiz i ewentualnych sugestii co do tradingu.