Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

piszesz o dzwigni(zlo) w oparciu o m/m... mimo, iz Twoje m/m zawsze bedzie mialo lepszy zasieg przy wiekszej dzwingni...
Niby dlaczego?
Dla mojego MM nie ma znaczenia z jaką dźwignią gram - wielkość pozycji zależna jest od procentowej wielkości wolnego kapitału, ryzyka i wartości pipsa, a te wielkości są takie same dla dźwigni 1:100 i 1:500.
Swoją drogą co to za dźwignia, która nie zmienia jednostkowej wielkości kontraktu, a jedynie zmniejsza depozyt i wymagania co do wielkości możliwej do otwarcia pozycji.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

btbftr pisze: ja staram sie nie trzymac wiekszej kasy u brokera i wtkorzystwac dzwignie...
Czyli masz swoje zasady. Jeśli przynoszą pozytywny skutek to super.

Tylko mam prośbę podaj mi jeden wynik z pewnych obliczeń.

Uruchomimy do tego trochę (słowo klucz ) matematyki.

Konto 10.000 zł
dźwignia 1:100,
MM 3%
Każda pozycja z 10 pips SL

Złożenie : 5 stratnych pozycji z rzędu.
Wielkość depo zgodnie z zasadami MM po 5 stratnych pozycjach każda z 10 pips SL = 8587 zł

Twoja technika: ( tak jak napisałeś : nie trzymasz większej kasy u brokera tylko używasz dźwigni, która daje możliwości )

Konto 1600 zł
dźwignia 1:500

Pozostałe dane bez zmian.
Czyli składasz takiej samej wielkości pozycje jak na koncie z 1:100 tylko masz mniejszy depozyt na transakcje

Proszę policz i podaj wynik jakiej wielkości będzie Depo po 5 stratnych pozycjach z rzędu.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

btbftr pisze:Ogólnie jak ktoś chce wrzucić 10000 przeznaczone na naukę zakładając, że będzie grał lotem 1 to:

1:100 10000-4000=6000 czyli 6000:30=200 pips
1:500 10000-800= 9200 czyli 9200:30= ~300 pips
1:50 10000-8000= 2000 czyli 2000:30= ~ 66 pips
1:200 10000-2000= 8000 czyli 8000:30= ~ 266 pips

Czyli z przeznaczonych 10000 mamy więcej wolnych środków na naukę przy najwyższym lewarze.
Reaumując:
- lewar to depozyt zabezpieczający do otworzenia 1 Lota. Ustala go broker
- dźwignia finansowa to relacja wielkości aktualnego zaangażowania środków w otwarte pozycje do posiadanych środków na rachunku. Tu rządzi trader. :lol:
Teraz dopiero zrozumiałem chyba Twój przekaz. Masz na myśli, że przy większym lewarze masz więcej czasu/prób do całkowitego wyzerowania konta. Tylko takie myślenie jest szkodliwe. Ja to odbieram jako przyzwolenie do swobodnego "wykrwawienia" się z depozytu. Jak nie idzie to lepiej wrócić chyba na demo, albo radykalnie zmniejszyć pozycje (dźwignię) :think:

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

JAREK67 pisze:Teraz dopiero zrozumiałem chyba Twój przekaz. Masz na myśli, że przy większym lewarze masz więcej czasu/prób do całkowitego wyzerowania konta. Tylko takie myślenie jest szkodliwe. Ja to odbieram jako przyzwolenie do swobodnego "wykrwawienia" się z depozytu. Jak nie idzie to lepiej wrócić chyba na demo, albo radykalnie zmniejszyć pozycje (dźwignię) Think
Chciałbym tylko dodać, że rozsądny trader po stracie 20% max 30% depo powinien przestać grać na realu i wrócić na demo.

Przeanalizować popełnione błędy.
Wprowadzić korekty do tradingu.
Sprawdzić czy wprowadzone zmiany przynoszą efekty na demo i wtedy można wrócić na Real.

Czas w jakim ta cała operacja się udaje jest bliżej nieokreślony i zależy indywidualnie od tradera i jego możliwości. Niektórzy już nigdy nie wracają na real.

magot98
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: magot98 »

Fx-Kris, idealnie rozpisane + post JAREK67 i wszystko jasne;-)
Teraz wystarczy popracować nad skutecznością i chyba będzie git.
Wszystkie Twoje posty przeczytałem przeanalizowałem po kilka razy i wydaję się wszystko proste, pogram na demo żeby to wszystko utrwalić, doprecyzować a za jakiś czas biorę się za czytanie książki "Paweł Danielewicz - Geometria Fibonacciego"

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: devill666 »

A kto z was mi wytłumaczy lewar w FX Pro cTrader tam jest cođ takiego jak 10k,20 i tak potem do 100k, 200k i tak do 1M
i na podstawie tego lewara wymyśliłem sobie takie zarządzaniem MM w załączniku.
Nie wiem tylko jak to się ma do tego rodzaju który opisujecie np 1:100
czy to jest tak że 1:100 = się temu 100k
a 1:500 = 500k?
oczywiście w excelu nie zwracajcie uwagi na dzienny zarobek ciągle na plusie bo wiem że to jest nie możliwe hehe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

btbftr pisze:popelniasz blad myslac, ze grajac wieksza dzwignia wplacasz mniejsza kase. podobny blad popelniaja ludzie myslac, ze grajac wieksza dzwignia otwiera sie wieksza pozycje Smile

powinno wygladac to tak

Konto 10.000 zł
dźwignia 1:100,
MM 3%

Konto 10000 zł
dźwignia 1:500
MM 3%

wynik jest taki sam Smile

ogolnie grajac z MM nigdy sie nie "dorobisz" n ale nie polecam ludzia takiej gry, bez skoutecznej strategi n zebym nie byl goloslowny dodam obrazek :S dodam, ze konto ma tydzien
Najpierw piszesz, że daje to możliwości, potem że nie wpłacasz większej kwoty do brokera tylko używasz większej dźwigni. Na koniec porównujesz takie samo depo przy lewarze 1:100 z 1:500. W takim razie gdzie te możliwości.
Matematyki nie oszukasz.
btbftr pisze:ogolnie grajac z MM nigdy sie nie "dorobisz" n ale nie polecam ludzia takiej gry, bez skoutecznej strategi n zebym nie byl goloslowny dodam obrazek :S dodam, ze konto ma tydzien

btbftr skoro nie polecasz takiej gry to bardzo proszę nie prezentuj tego i innych agresywnych technik w tym temacie. To jest temat dla osób które chcą grać bezpiecznie i konserwatywnie, a nie agresywnie.

Dodatkowo jeśli posiadasz taką wiedzę odnośnie tak skutecznej strategi, to opisz ją na forum w oddzielnym temacie i tam będziesz o tym opowiadał. Na początek ładny obrazek z wynikami już masz.

Na tym temat zakończymy i nie będziemy robić tu większego bałaganu i snuć opowieści dziwnej treści odnośnie manipulacji dźwignią.

Każdy kto chciał skorzystać lub będzie chciał to materiały są w tabelach.

grzegrzyw
Gaduła
Gaduła

Gratulacje

Nieprzeczytany post autor: grzegrzyw »

FX-Kris

Świetnie napisany wątek, język prosty i ciekawy (gdzieniegdzie trochę niepotrzebnego slangu typu:engulfing pattern, swing pullback, konfluencje itp). Wcześniej czytałem na temat Price Action, ale nie trafiało to do moich przekonań. Myślałem sobie: jak można grać na samym wykresie bez choćby średnich kroczących czy innych wskaźników zarówno na wykresie jak i pod wykresem. Gratuluję tematu, w stu procentach zasłużył na otrzymane pochwały, życzę powodzenia i owocnej kontynuacji.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Niewątpliwie dobrze i zrozumiale napisane.
Niezłe kompendium na temat PA i zarządzania kapitałem.
Godne dużej pochwały.

Jest jednak łyżka dziegciu w tej beczce miodu - zdecydowana większość zagrań proponowanych przez FX-Kris`a przyniosłaby straty!?

Może parę słów na temat skuteczności zaprezentowanych tu zbioru zasad.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

arkoni pisze:Niewątpliwie dobrze i zrozumiale napisane.
Niezłe kompendium na temat PA i zarządzania kapitałem.
Godne dużej pochwały.

Jest jednak łyżka dziegciu w tej beczce miodu - zdecydowana większość zagrań proponowanych przez FX-Kris`a przyniosłaby straty!?

Może parę słów na temat skuteczności zaprezentowanych tu zbioru zasad.
arkoni dzieki za miłe słowa jak również za łyżkę dziegciu.

Już wyjaśniam wszystko dokładnie.

Z pewnością sam o tym doskonale wiesz, że w każdym tradingu pojawiają się zarówno zyskowne jak i stratne pozycje, dlatego i tu są takie setupy. Nie wszystkie z nich należy grać. Taką decyzję podejmuje trader samodzielnie po przeanalizowaniu odpowiednich założeń. Najważniejsze, żeby tak selekcjonować trady, aby straty nie przewyższały zysków. Do tego służy przede wszystkim RR i MM oraz poprawne wejścia w dobrym kierunku. Najlepiej gdy zyskownych pozycji jest więcej niż stratnych (wtedy mamy dobrą skuteczność). Gdy wybieramy trady z RR 1:3 przy MM 3% to nawet gdy mamy 7 pozycji stratnych, a tylko 3 zyskowne to nasze depo powiększa się o 6%, natomiast kiedy ta proporcja zmienia się na 6 stratnych i 4 zyskowne to nasze depo zwiększa się o 18%. Właśnie dlatego warto ćwiczyć swoje zagrania tak, aby zwiększać skuteczność.

Nikt nie powiedział, że nie będzie stratnych pozycji. Z biegiem czasu i nabraniem doświadczenia, takie stratne pozycje można w pewnym stopniu wyeliminować lub zmniejszyć ich ilość poprzez ucinanie strat oraz przechodzenie na BE. SL jest ostatecznością. Doświadczony trader, który obserwuje cenę wie kiedy zamykać pozycję zanim dotrze ona do SL. Do tego trzeba sporo doświadczenia, ale od czegoś należy zacząć. Nikt nie staje się od razu super traderem. Można to osiągnąć dzięki treningowi, ciężkiej pracy i jeszcze raz pracy (nad wykresami, ale i również nad samym sobą).

Dodatkowo dodam, że od początku, od kiedy piszę ten temat, podaje informacje jakie pozycje sam składam. Są to pozycje starannie selekcjonowane. Wstawiam screenshoty z moimi wejściami, i aktualizacjami pozycji, a także info kiedy zamykam pozycję. To wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym. Moja skuteczność to około 70-80 % czyli 7-8 na 10 jest zyskownych. To nie znaczy, że każdy będzie miał taką samą skuteczność. Zajmuje mało pozycji - kilka tygodniowy, setup’ów jest czasami nawet kilkanaście, a może i nawet więcej.

Temat który założyłem, jest przede wszystkim miejscem gdzie można się czegoś nauczyć, poszerzyć swoją wiedzę i poznać inne spojrzenie na wykres. Co z tym zrobicie jest uzależnione tylko i wyłącznie od Was samych i Waszych umiejętności. Przedstawiane tu miejsca do zagrań są tylko i wyłącznie formą przykładów, jak wyszukiwać setupy oraz jak je analizować.

Nie jest to serwis z sygnałami w którym można wyliczyć skuteczność. Gdybym prowadził taki serwis lub livetrading, to wtedy można by było się o to pokusić. Od początku tematu przedstawiłem dużo zajętych pozycji, które zajmowałem w czasie rzeczywistym. Z tego można wyliczyć skuteczność. Jeśli posługujesz się poprawnie PA i masz dobrze opanowane selekcjonowanie miejsc do zajmowania pozycji, z pewnością wiesz, że ta technika działa. Wynik ostateczny zależy od każdego z nas. Z moimi wynikami możesz zapoznać się w postach tu umieszczonych. Zapraszam do przedstawienia Twoich analiz i ewentualnych sugestii co do tradingu.

ODPOWIEDZ