AliorTrader - ECN.
Witam,
Jakiś miesiąc temu byłem w oddziale Banku żeby założyć konto Alior Trader. Poproszono mnie o NIP, więc takie moje pytanie czy NIP jest potrzebny przy zakładaniu konta Alior Trader? Ponieważ gdy sprawdzam na stronie Banku "Pytania i odpowiedzi" to jeszcze jest napisane że wymagany jest numer NIP. Natomiast na stronie Biura Maklerskiego w "Pytania i odpowiedzi" nie ma nic o NIP-ie.
P.S. Wiem że już takie pytanie padło w tym temacie ale wole mieć pewność jak jest na obecną chwile.
Pozdrawiam
Jakiś miesiąc temu byłem w oddziale Banku żeby założyć konto Alior Trader. Poproszono mnie o NIP, więc takie moje pytanie czy NIP jest potrzebny przy zakładaniu konta Alior Trader? Ponieważ gdy sprawdzam na stronie Banku "Pytania i odpowiedzi" to jeszcze jest napisane że wymagany jest numer NIP. Natomiast na stronie Biura Maklerskiego w "Pytania i odpowiedzi" nie ma nic o NIP-ie.
P.S. Wiem że już takie pytanie padło w tym temacie ale wole mieć pewność jak jest na obecną chwile.
Pozdrawiam
Witam. Mam dwa pytanie. Załączyłem tu zdjęcie z otwartą pozycją i tak: są tu Niezrealizowany Z/S - u mnie -16,67 (to pojawia się też w oknie rachunku i taka też ilość pieniądzy zostaje nam dopisana do rachunku kiedy zamkniemy pozycję). Dodatkowo mamy też prowizję - u mnie w sumie ponad 40 zł i Z/S Netto - gdzie mam -155,89). Teraz nie bardzo rozumiem skąd się ta ostatnia bierze. Co ona oznacza? I czy rzeczywistym moim zyskiem uwzględniając prowizję jest ten Niezrealizowany Z/S??
Drugie pytanie dotyczy aplikacji Alior Trader ba androida. Czy takowa jest ? Jeśli nie to czy mają Państwo w planach stworzyć taką aplikację?
Drugie pytanie dotyczy aplikacji Alior Trader ba androida. Czy takowa jest ? Jeśli nie to czy mają Państwo w planach stworzyć taką aplikację?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam,
może ja odpowiem na pytania zawarte w poscie powyżej:
Niezrealizwoane Z/S to -16,67 to Z/S brutto bez wartości prowizji i Swapów, więc one przy dopisaniu do konta zostaną pomniejszone o wartośc prowizji naliczonej przy zamknieciu pozycji. Prowizja (sumarycznie 41,74), która sie tam pokazała to prowwijza, która została naliczona przy otwarciu pozycji, przy zamknieicu zostanie naliczona powtórnie. Z/S netto to zysk netto po odliczeniu prowziji&swapów i włąsnie podejrzewam, że pozycja "przeszła" przez godzinę 23:00 i naliczono Swapy okolo 27 PLN. Twoim rzeczywistym zsykiem jest wlasnie ten zysk netto i to zostanie dopisane do Twojego konata.
Co do apliakcji aliortrader2 na androida to rozmawialem jakies 2 tygodnie temu na ten temt z telefonicznym suppoerte i jest takie coś w planach ( paltforma WEB tez), ale dokladnego trminu nie ma. Z tego co wiem, to najpier powinnien wyjśc "servicepack" dla aliortrader 2 , w którym zostana poprawione błedy i być może zostanie już udostępniony automatyczny handel.
Mam nadzieję, że mój post choć trochę Ci pomógł. W razie pytań "wal" śmiało.
Pozdrawiam,
Marcin
może ja odpowiem na pytania zawarte w poscie powyżej:
Niezrealizwoane Z/S to -16,67 to Z/S brutto bez wartości prowizji i Swapów, więc one przy dopisaniu do konta zostaną pomniejszone o wartośc prowizji naliczonej przy zamknieciu pozycji. Prowizja (sumarycznie 41,74), która sie tam pokazała to prowwijza, która została naliczona przy otwarciu pozycji, przy zamknieicu zostanie naliczona powtórnie. Z/S netto to zysk netto po odliczeniu prowziji&swapów i włąsnie podejrzewam, że pozycja "przeszła" przez godzinę 23:00 i naliczono Swapy okolo 27 PLN. Twoim rzeczywistym zsykiem jest wlasnie ten zysk netto i to zostanie dopisane do Twojego konata.
Co do apliakcji aliortrader2 na androida to rozmawialem jakies 2 tygodnie temu na ten temt z telefonicznym suppoerte i jest takie coś w planach ( paltforma WEB tez), ale dokladnego trminu nie ma. Z tego co wiem, to najpier powinnien wyjśc "servicepack" dla aliortrader 2 , w którym zostana poprawione błedy i być może zostanie już udostępniony automatyczny handel.
Mam nadzieję, że mój post choć trochę Ci pomógł. W razie pytań "wal" śmiało.
Pozdrawiam,
Marcin
Pozycja nie przeszła przez godzinę 23:00 u mnie też się tak wyświetlało nawet jak zajmuję pozycję rano. Jak od pozycji Z/S odejmę 2 razy prowizję to jeszcze coś odejmowali. Nie wiem skąd się brał taki wynik. Na wersji demo które się zaktualizowało 30.08, te wyniki są inne. Nie liczyłem teraz dokładnie ale coś mi się wydawało że z/s netto teraz jest trochę zawyżona ( jakby odejmowali tylko prowizję na otwarciu a nie zawiera prowizji na zamknięciu).Niezrealizwoane Z/S to -16,67 to Z/S brutto bez wartości prowizji i Swapów, więc one przy dopisaniu do konta zostaną pomniejszone o wartośc prowizji naliczonej przy zamknieciu pozycji. Prowizja (sumarycznie 41,74), która sie tam pokazała to prowwijza, która została naliczona przy otwarciu pozycji, przy zamknieicu zostanie naliczona powtórnie. Z/S netto to zysk netto po odliczeniu prowziji&swapów i włąsnie podejrzewam, że pozycja "przeszła" przez godzinę 23:00 i naliczono Swapy okolo 27 PLN. Twoim rzeczywistym zsykiem jest wlasnie ten zysk netto i to zostanie dopisane do Twojego konata.
Też tak mi się wydawało, jednak kiedy zamknąłbym tą pozycję to miałbym wartość z niezrealizowanego Z/S. I to mnie trochę dziwi. Może to kwestia demo - tylko dlaczego demo nie funkcjonuje jak real.MarcinKK pisze:Witam,
Z/S netto to zysk netto po odliczeniu prowziji&swapów i włąsnie podejrzewam, że pozycja "przeszła" przez godzinę 23:00 i naliczono Swapy okolo 27 PLN. Twoim rzeczywistym zsykiem jest wlasnie ten zysk netto i to zostanie dopisane do Twojego konata.
Pozdrawiam,
Marcin
WItam ponownie,
Nie popatrzyłem sobie wcześniej na wykres, a tam widać carzano na białym, że pozycja nie rpzechodziła przez godzinę 23:00.
Analizując otwarte pozycje wychodzi coś takiego:
Pozycja 1:Niezrealizowany Z/S -30,01 - prowizja1 20,85 - prowizja2 20,85 = -71,71
Z/S netto = -99,55 odeujmując od tego -71,71 daje nam -27, 84
Pozycja 2: :Niezrealizowany Z/S 13,34 - prowizja1 20,89 - prowizja2 20,95 = -28,44
Z/S netto = -56,34 odeujmując od tego -28,44 daje nam -27, 90
Pozycje są otwarte na wielkości 1 lota więc: 0,00000798 (ułamkowa wartośc 1 pipsa w stosunku to 1.2526 ) x 401700PLN ( wartość 100 x depozyt 1 lot w dniu 29.08 o godz. 20:00) = 32,05 PLN
28,44/32,05 ~~ 0,9 czyli platoforma dolicza około 0,9 pipsa na minus w obdywchóz przydakch. Oczywscie wyliczenia sa przyblizone, bo trzeba by znać dokładne wartości z tej minuty wszystkich crossów.
Skąd to -0,9 pips się może brac to nie wiem, nie spotkałem sie z takim czymś przy Swojej platformie, ale demówka może czase płatać jakies małe figle.
Pozdrawiam,
Marcin
Dodano po 2 minutach:
Bo tak jest na rachunku real, że w Z./S netto odejmowana jest tylko prowizja w jedną stronę, i czasem to myli. Chyba można to rpzestawić grzebąc głebiej w platformie lub dodać Swoją kolumnę w której prowizja będzie odliczan w obydwie strony. Jak sięmylę to Marchew mnie poprawi.
Pozdrawiam,
Marcin
Nie popatrzyłem sobie wcześniej na wykres, a tam widać carzano na białym, że pozycja nie rpzechodziła przez godzinę 23:00.
Analizując otwarte pozycje wychodzi coś takiego:
Pozycja 1:Niezrealizowany Z/S -30,01 - prowizja1 20,85 - prowizja2 20,85 = -71,71
Z/S netto = -99,55 odeujmując od tego -71,71 daje nam -27, 84
Pozycja 2: :Niezrealizowany Z/S 13,34 - prowizja1 20,89 - prowizja2 20,95 = -28,44
Z/S netto = -56,34 odeujmując od tego -28,44 daje nam -27, 90
Pozycje są otwarte na wielkości 1 lota więc: 0,00000798 (ułamkowa wartośc 1 pipsa w stosunku to 1.2526 ) x 401700PLN ( wartość 100 x depozyt 1 lot w dniu 29.08 o godz. 20:00) = 32,05 PLN
28,44/32,05 ~~ 0,9 czyli platoforma dolicza około 0,9 pipsa na minus w obdywchóz przydakch. Oczywscie wyliczenia sa przyblizone, bo trzeba by znać dokładne wartości z tej minuty wszystkich crossów.
Skąd to -0,9 pips się może brac to nie wiem, nie spotkałem sie z takim czymś przy Swojej platformie, ale demówka może czase płatać jakies małe figle.
Pozdrawiam,
Marcin
Dodano po 2 minutach:
Bo tak jest na rachunku real, że w Z./S netto odejmowana jest tylko prowizja w jedną stronę, i czasem to myli. Chyba można to rpzestawić grzebąc głebiej w platformie lub dodać Swoją kolumnę w której prowizja będzie odliczan w obydwie strony. Jak sięmylę to Marchew mnie poprawi.
Pozdrawiam,
Marcin
McGregor pisze:Pozycja nie przeszła przez godzinę 23:00 u mnie też się tak wyświetlało nawet jak zajmuję pozycję rano. Jak od pozycji Z/S odejmę 2 razy prowizję to jeszcze coś odejmowali. Nie wiem skąd się brał taki wynik. Na wersji demo które się zaktualizowało 30.08, te wyniki są inne. Nie liczyłem teraz dokładnie ale coś mi się wydawało że z/s netto teraz jest trochę zawyżona ( jakby odejmowali tylko prowizję na otwarciu a nie zawiera prowizji na zamknięciu).Niezrealizwoane Z/S to -16,67 to Z/S brutto bez wartości prowizji i Swapów, więc one przy dopisaniu do konta zostaną pomniejszone o wartośc prowizji naliczonej przy zamknieciu pozycji. Prowizja (sumarycznie 41,74), która sie tam pokazała to prowwijza, która została naliczona przy otwarciu pozycji, przy zamknieicu zostanie naliczona powtórnie. Z/S netto to zysk netto po odliczeniu prowziji&swapów i włąsnie podejrzewam, że pozycja "przeszła" przez godzinę 23:00 i naliczono Swapy okolo 27 PLN. Twoim rzeczywistym zsykiem jest wlasnie ten zysk netto i to zostanie dopisane do Twojego konata.