Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Mikeold pisze:Mało jest dobrych książek o prowadzeniu pozycji
BE jest to jedna z technik lub element techniki - dlatego może mało spotykane pojęcie w popularnych książkach o giełdzie lub o foreksie.
Nie jest to mało spotykane. Jest to nieodzowny element tradowania tak jak i zabezpieczenie SL. Jeśli ktoś zadał sobie choć trochę trudu i przeczytał cokolwiek na temat Forex i składania pozycji to tam jest to opisane. Bynajmniej na forum odnośnie BE aż huczy.

Skończmy te dywagacje.

Po MM i RR postaram się stworzyć jakiś skromny plan prowadzenia pozycji. Przechodzenia na BE oraz wyznaczania i zamykania odpowiedniego % pozycji na danym TP1,2,3.

Dodano po 1 minutach:
mandrejk pisze:Fx-Kris
gratuluję dzisiejszego wyniku, dzięki za ten materiał ,który tutaj Wrzucasz,
co do kabla , uważam,że kabel powiedział A ale nie powiedział B, edek wystrzelił do góry ponad 100p a kabel tylko 70p jak na kabla to mało , myślę,że kabelek ma potencjał przynajmniej do 1.5910, no ale jak zwykle wszystko okaże się po czasie Smile
pozdr.
Kabel 110 pips :) - pojechali dziś trochę w górę. To nawet dobrze bo łatwiej będzie to w poniedziałek ogarnąć.
Co do zagrania nie ma co gratulować. Grałem z trendem na wsparciu. Wyszło to fajnie. Gdyby nie wyszło to byłbym na zero.
Za to GBP CAD przez noc mi skasowali 80 pipków.

Dodano po 20 minutach:
Akhh pisze: Ciekawi mnie FxKris jak traktujesz tą linię trendu na kablu:
Dla mnie liczą się inne linie. Bardzie ważnym poziomem obecnie będzie ta czarna linia z mojego wykresu. Jak narysujesz raz zewnętrzną LT możesz dodawać LT przyśpieszone. Ja osobiście nie praktykuje podnoszenia LT zewnętrznego czyli spowalniania trendu.

Obrazek
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Rafus
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Rafus »

Twój watek jest rewelacyjny z mojego wykresu wyleciały wszystkie MA, stochy i inne bzdury, teraz zaczynam pracować nad czystością wykresu wciąż rysuje za dużo kresek SR, LT itp.
Do punktu 2 proponuje dorzucić dźwignie (jest ujęta w Twoim planie ) wyjaśnić ja tak łopatologicznie na jakimś przykładzie ( z, bez, jakie skutki, i jak stosować ) to wciąż dla wielu z nas duży problem.

Powodzenia w dalszym rozwijaniu tematu

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Rafus pisze:Twój watek jest rewelacyjny z mojego wykresu wyleciały wszystkie MA, stochy i inne bzdury, teraz zaczynam pracować nad czystością wykresu wciąż rysuje za dużo kresek SR, LT itp.
Do punktu 2 proponuje dorzucić dźwignie (jest ujęta w Twoim planie ) wyjaśnić ja tak łopatologicznie na jakimś przykładzie ( z, bez, jakie skutki, i jak stosować ) to wciąż dla wielu z nas duży problem.

Witaj Rafus dobrze że wywaliłeś te rzeczy które przysłaniały Tobie cenę na wykresie.

Już dziś dojdą nowe informacje.

Możesz powiedzieć co dokładnie masz na myśli pisząc o tej dźwigni.

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

Rafus pisze: Do punktu 2 proponuje dorzucić dźwignie (jest ujęta w Twoim planie ) wyjaśnić ja tak łopatologicznie na jakimś przykładzie ( z, bez, jakie skutki, i jak stosować ) to wciąż dla wielu z nas duży problem.

jako, iz napisalem troche nonsensow, napisze cos z sensem i opisze dzwignie z przykladami.

Wiele osób twierdzi, że dźwignia to zło. Nic bardziej mylnego i nigdy nie zrozumiem skąd to się bierze. W zasadzie działa to na zasadzie, że wraz w zwiększaniem się lewara potrzebujemy mniejszy kapitał, aby otworzyć pozycję tj.:

1:100- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~ 4000 zł
1:500- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~800 zł
1:50- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~8000zł
1:200- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~2000zł

Pips(1lot) na każdej dźwigni ma taką samą wartość czyli ~30zł.

Ogólnie jak ktoś chce wrzucić 10000 przeznaczone na naukę zakładając, że będzie grał lotem 1 to:

1:100 10000-4000=6000 czyli 6000:30=200 pips
1:500 10000-800= 9200 czyli 9200:30= ~300 pips
1:50 10000-8000= 2000 czyli 2000:30= ~ 66 pips
1:200 10000-2000= 8000 czyli 8000:30= ~ 266 pips

Czyli z przeznaczonych 10000 mamy więcej wolnych środków na naukę przy najwyższym lewarze.

Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe, dźwignia=możliwości.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

btbftr pisze:jako, iz napisalem troche nonsensow, napisze cos z sensem i opisze dzwignie z przykladami.

Wiele osób twierdzi, że dźwignia to zło. Nic bardziej mylnego i nigdy nie zrozumiem skąd to się bierze. W zasadzie działa to na zasadzie, że wraz w zwiększaniem się lewara potrzebujemy mniejszy kapitał, aby otworzyć pozycję tj.:

1:100- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~ 4000 zł
1:50- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~8000zł
1:200- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~2000zł

Pips(1lot) na każdej dźwigni ma taką samą wartość czyli ~30zł.

Ogólnie jak ktoś chce wrzucić 10000 przeznaczone na naukę zakładając, że będzie grał lotem 1 to:

1:100 10000-4000=6000 czyli 6000:30=200 pips
1:500 10000-800= 9200 czyli 9200:30= ~300 pips
1:50 10000-8000= 2000 czyli 2000:30= ~ 66 pips
1:200 10000-2000= 8000 czyli 8000:30= ~ 266 pips

Czyli z przeznaczonych 10000 mamy więcej wolnych środków na naukę przy najwyższym lewarze.

Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe, dźwignia=możliwości.

Muszę Cię zmartwić, ale nie jest to do końca tak jak myślisz.

Zbyt duża dźwignia = skasowane depo

btbftr jeśli nie zrozumiesz skąd to się bierze to nie zabieraj się za trading. Weź na spokojnie kartkę długopis i na podstawie danych które niebawem tu wstawię policz parę podstawowych założeń. Jeśli dalej będzie nie jasne to zadaj pytanie. Proszę Cię tylko nie wypisuj tu rzeczy które niektórych mogą doprowadzić do bankructwa.

Pamiętajcie Trading może być dochodowy gdy będzie zrozumiały. W innym przypadku pożegnacie się ze swoim kapitałem.

1) Nie każdy pips kosztuje 30 zł - pips ma inną wartość w zależności od pary walutowej
2) Wiele osób twierdzi, że dźwignia to zło, ja również tak twierdze. Należy korzystać z niej rozsądnie
3) Nie polecam stosować większej dźwigni niż 1:100

W dniu dzisiejszym wstawię sporo danych odnośnie MM i RR polecam zapoznać się z tym dokładnie. Chyba, że chcecie aby Wasze konta zmniejszyły się szybciej niż Wam się wydaje.

Jeśli ktoś chce grać 1 lotem przy depozycie 10.000 to może złożyć zlecenie z maksymalnie 10 pips SL przy 3% MM i wartości 30 zł na pips. Jeśli SL będzie większy np 20 pips to pozycja zmniejszy się do wielkości 0.5 lota.

Natomiast jeśli ktoś ma ochotę przelewarować swój depozyt, a w dodatku używać MM na poziomie 5-10% lub więcej, to może złożyć zlecenie na 10 lotów przy 1:500 i zobaczyć co się stanie.

Dodano po 54 minutach:

MM i RR oraz skuteczność

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodano po 5 minutach:

Przykłady jak wybierać zagrania zgodne z naszym RR

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodano po 2 minutach:

Jak rysować FIBO

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 00:09 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 1 raz.

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Fx-Kris pisze: Muszę Cię zmartwić, ale nie jest to do końca tak jak myślisz.
Wiec jak jest? ktora z rzeczy, ktora napisalem jest nieprawdziwa?
Fx-Kris pisze:Zbyt duża dźwignia = skasowane depo
niby dlaczego?? dzwignia to tylko i wylacznie koszt otwarcia pozycji, im wyzsza tym mniejszy jest jej koszt i nic wiecej sie za tym nie kryje. dlaczego zawsze wszyscy mysla, ze jak ktos gra dzwignia 1:500 to od razu gra 5-krotnie wieksza pozycja? pips jest wart tyle samo przy kazdej dzwigni, znaczenie ma wielkosc pozycji.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

dzwignia to tylko i wylacznie koszt otwarcia pozycji, im wyzsza tym mniejszy jest jej koszt i nic wiecej sie za tym nie kryje.
Koszt to spread, który zapłacisz zawsze, a jego wartość zależna jest od wielkości pozycji.
U niektórych brokerów pobierane są jeszcze opłaty (takie jak np. na GPW) w zamian za np. mniejszy spread.
im wyzsza tym mniejszy jest jej koszt i nic wiecej sie za tym nie kryje.
Chodzi Ci chyba o depozyt zabezpieczający. Zabezpiecza on bynajmniej nie Ciebia, a brokera przed Twoją ewentualną niewypłacalnością i późniejszymi problemami z odzyskaniem należnych pieniędzy.
Oczywiście - depozyt, to nie koszt, a wielkość zaangażowanego kapitału w pozycję (co najwyżej), zablokowanego tylko do czasu zamknięcia pozycji.

Skasować depozyt można ryzykując w jednej transakcji (lub łącznie w kilku w jednym czasie) zbyt dużą część kapitału, np.: 10%.
Ryzyko zaś to koszt transakcji (czyli wartość spread`u) + wartość SL, nie powinno ono przekraczać 2-3% wolnego kapitału.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

btbftr pisze:1:100- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~ 4000 zł
Grając wysokim lewarem masz po prostu dużo mniej miejsca na "wytrzymanie" błędnego wejścia.
Zakładając, że otworzyłeś pozycję 1 Lot. Jeden pips to 10 USD. Niech kurs EUR/USD dla wygody wynosi 1:1. Stop Out Level 30%. Cena poszła w złym kierunku o np. 50 pipsów.
Dla lewaru 1:100 to będzie strata intra 500 USD. Ale dzięki depozytowi zabezpieczającemu równemu 1000 USD jesteś jeszcze w grze.
Dla lewaru 1:500 ta strata również wyniesie 500 USD o ile posiadasz na rachunku takie środki (depozyt zabezpieczający w tym przypadku wynosi 200 USD). Jeżeli miałeś tylko 200 USD to broker zamknie tę pozycję zgodnie ze swoimi zasadami Stop Out Level (przy stanie Equity < 60 USD) .
I tu się pojawia pojęcie dźwigni finansowej, którą zarządza de facto inwestujący i jest ono często mylone z lewarowaniem po stronie brokera.
http://www.forextradesystem.com/pl/lear ... 1/lesson5/
Reasumując duży lewar stwarza ogromną pokusę dla tych, którzy dysponują mniejszymi środkami przeznaczonymi na trading. "Dając" mniej mogą uzyskać tyle samo co inni. Natomiast jest to mordercze narzędzie dla stanu małego konta kiedy sprawy idą źle.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

btbftr pisze:Fx-Kris napisał:

Muszę Cię zmartwić, ale nie jest to do końca tak jak myślisz.

Wiec jak jest? ktora z rzeczy, ktora napisalem jest nieprawdziwa?

Fx-Kris napisał:
Zbyt duża dźwignia = skasowane depo

niby dlaczego?? dzwignia to tylko i wylacznie koszt otwarcia pozycji, im wyzsza tym mniejszy jest jej koszt i nic wiecej sie za tym nie kryje. dlaczego zawsze wszyscy mysla, ze jak ktos gra dzwignia 1:500 to od razu gra 5-krotnie wieksza pozycja? pips jest wart tyle samo przy kazdej dzwigni, znaczenie ma wielkosc pozycji.
btbftr nie napisałem, że jest nieprawdziwa tylko że, nie jest to do końca tak jak myślisz.

Wyjaśnienie

Jeśli twierdzisz, że większa dźwignia = możliwości to do czego chcesz ją stosować skoro chcesz grać zgodnie z zasadami MM. Wtedy faktycznie na jedną pozycję potrzebny jest mniejszy depozyt.

Skoro twierdzisz, że zwiększenie dźwigni daje możliwości to znaczy, że albo możesz mieć mniejsze depo żeby grać większą pozycją albo możesz złożyć więcej pozycji mając takie samo depo jak przy lewarze 1:100. Obydwie te sytuacje prowadzą do zwiększania % MM, a co za tym idzie nadwyrężania MM.

Jeśli masz 10.000 zł to przy lewarze 1:100 możesz założyć maksymalnie tylko jedna pozycję na 2 loty lub 2 pozycje po 1 locie. Na więcej nie pozwoli broker i depozyt. Jest to i tak zbyt duża pozycja. Chyba, że wchodzi się z SL 5 pips.

Przy lewarze 1:500 można założyć 1 pozycję na 10 lotów lub 10 pozycji po 1 locie. Wtedy jest bardzo duże ryzyko straty bo są możliwości. Tylko przy tych możliwościach rośnie też ryzyko. Lewar działa w dwie strony tak samo szybko kasa przyrasta jak i maleje.

Jeśli dalej jest to nie jasne. To otwórz rachunek demo ustaw dźwignie 1:500 pograj kilka dni z tymi jak to opisałeś możliwościami i daj znać jak poszło.

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

JAREK67 pisze:
btbftr pisze:1:100- aby otworzyć 1 lot na EUR/USD potrzebujemy ~ 4000 zł
Grając wysokim lewarem masz po prostu dużo mniej miejsca na "wytrzymanie" błędnego wejścia.
Zakładając, że otworzyłeś pozycję 1 Lot. Jeden pips to 10 USD. Niech kurs EUR/USD dla wygody wynosi 1:1. Stop Out Level 30%. Cena poszła w złym kierunku o np. 50 pipsów.
Dla lewaru 1:100 to będzie strata intra 500 USD. Ale dzięki depozytowi zabezpieczającemu równemu 1000 USD jesteś jeszcze w grze.
Dla lewaru 1:500 ta strata również wyniesie 500 USD o ile posiadasz na rachunku takie środki (depozyt zabezpieczający w tym przypadku wynosi 200 USD). Jeżeli miałeś tylko 200 USD to broker zamknie tę pozycję zgodnie ze swoimi zasadami Stop Out Level (przy stanie Equity < 60 USD) .
I tu się pojawia pojęcie dźwigni finansowej, którą zarządza de facto inwestujący i jest ono często mylone z lewarowaniem po stronie brokera.
http://www.forextradesystem.com/pl/lear ... 1/lesson5/
Reasumując duży lewar stwarza ogromną pokusę dla tych, którzy dysponują mniejszymi środkami przeznaczonymi na trading. "Dając" mniej mogą uzyskać tyle samo co inni. Natomiast jest to mordercze narzędzie dla stanu małego konta kiedy sprawy idą źle.
wlasnie o tym napisalem... czemu wszyscy mysla, ze osoba stosujaca lewar, wplaci mniej lub otworzy wielokrotnosc pozycji?? ja staram sie nie trzymac wiekszej kasy u brokera i wtkorzystwac dzwignie...

Dodano po 8 minutach:
Fx-Kris pisze: Zbyt duża dźwignia = skasowane depo

Fx-Kris pisze:btbftr nie napisałem, że jest nieprawdziwa tylko że, nie jest to do końca tak jak myślisz.

Wyjaśnienie

Jeśli twierdzisz, że większa dźwignia = możliwości to do czego chcesz ją stosować skoro chcesz grać zgodnie z zasadami MM. Wtedy faktycznie na jedną pozycję potrzebny jest mniejszy depozyt.
Fx-Kris pisze:Skoro twierdzisz, że zwiększenie dźwigni daje możliwości to znaczy, że albo możesz mieć mniejsze depo żeby grać większą pozycją albo możesz złożyć więcej pozycji mając takie samo depo jak przy lewarze 1:100. Obydwie te sytuacje prowadzą do zwiększania % MM, a co za tym idzie nadwyrężania MM.
dlaczego piszesz o m/m?? lewar to lewar i piszmy o nim. lewar= mozliwosci i nikgo w blad nie wprowadzam!

dodam q&a pewnego milionera:

q: what role plays risk-management in your trading

a: i set daily goals for my p&l, whereas the most important thing is the stopping limit, the maximum loss I take, before I switch off the screens. my biggest positions are 5 digit number of contracts. I don't use any specific money-management rules.

Paul Rotten

piszesz o dzwigni(zlo) w oparciu o m/m... mimo, iz Twoje m/m zawsze bedzie mialo lepszy zasieg przy wiekszej dzwingni...

ODPOWIEDZ