Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Chciałem opisać kolejny błąd Jforex. Do jego wystąpienia konieczne są specyficzne warunki, więc być może do tej pory był niezauważony.

Żeby mieć na różnych komputerach dostęp do zmodyfikowanych przez siebie ustawień, zapisałem strategie, obszary robocze, wskaźniki i szablony wykresów na pendrivie. Gdy korzystam z dowolnego komputera, także obcego, wystarczy że podam w ustawieniach ścieżkę do katalogów na pendrivie i wszystko działa.

UWAGA: bardzo ważna jest kolejność - najpierw wkładamy pendrive'a, potem odpalamy Jforex!

Raz zrobiłem odwrotnie - odpaliłem Jforex, który ukazał mi domyślny wygląd okien, po czym włożyłem pendrive'a i podałem ścieżki do katalogów. Wtedy Jforex nadpisał domyślnymi ustawieniami moje pliki. Szlag trafił całą robotę - ZL S/R itd.

Problem prawdopodobnie nie wystąpi, gdy zaraz po odpaleniu platformy otworzy się Workspace z pendrive'a. Zatem działanie: uruchomienie Jforex, włożenie pendrive'a, zmiana katalogów w ustawieniach - powoduje nadpisanie istniejących plików.

Dodatkowo, Jforex nie widząc katalogu, do którego jest kierowany poprzez ustawienia, zakłada na dysku głównym katalog Jforex i traktuje go jako domyślny. Jest to błąd, ponieważ program powinien zgłosić brak katalogu i zapytać o dalsze działanie.

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wirus pisze:Raz zrobiłem odwrotnie - odpaliłem Jforex, który ukazał mi domyślny wygląd okien, po czym włożyłem pendrive'a i podałem ścieżki do katalogów. Wtedy Jforex nadpisał domyślnymi ustawieniami moje pliki. Szlag trafił całą robotę - ZL S/R itd.
To nie błąd tylko tak działa Windows ;). Pliki zostały nadpisane z nazwą domyślną. Wystarczyło zmienić nazwę pliku.
Wirus pisze:Dodatkowo, Jforex nie widząc katalogu, do którego jest kierowany poprzez ustawienia, zakłada na dysku głównym katalog Jforex i traktuje go jako domyślny. Jest to błąd, ponieważ program powinien zgłosić brak katalogu i zapytać o dalsze działanie.
To nie jest błąd tylko program automatycznie go tworzy ponieważ tak się dzieje nawet przy pierwszym uruchamianiu platformy, a samego JForex nie instalujesz jak normalnej aplikacji, a tak już przy pierwszym włączeniu wyskoczyłby Ci błąd o braku katalogu - bez sensu.

Na takie rozwiązania postawili programiści i daleko do tego by nazwać to 'błędem'.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Wirus pisze:
Raz zrobiłem odwrotnie - odpaliłem Jforex, który ukazał mi domyślny wygląd okien, po czym włożyłem pendrive'a i podałem ścieżki do katalogów. Wtedy Jforex nadpisał domyślnymi ustawieniami moje pliki. Szlag trafił całą robotę - ZL S/R itd.

Dodatkowo, Jforex nie widząc katalogu, do którego jest kierowany poprzez ustawienia, zakłada na dysku głównym katalog Jforex i traktuje go jako domyślny. Jest to błąd, ponieważ program powinien zgłosić brak katalogu i zapytać o dalsze działanie.
AD1: Czyli zrobiłeś źle. Teraz już wiesz na czym polega Twój błąd.
AD2: Żaden błąd, te ścieżki w priorytecie mają zapis. Gdzieś zapisać musi.

Problem solved.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Cyb, prosiłem Cię kiedyś, żebyś mi podał na PW swój adres, wyślę Ci koło.

Raposo, to jest błąd. A rozwiązania - jak piszesz - a właściwie specyfikację systemu, tworzą nie programiści, tylko analityk systemowy. I właśnie z takim kimś konsultowałem się, zanim napisałem o błędzie. Jeśli programiści Dukasa nie potrafią tego rozwiązać, to mogę polecić swojego analityka. Niestety, jest drogi i pracuje tylko dla tych, którzy rozumieją, co mówi ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ok, wybacz ale nie zamierzam tego 'błędu' zgłaszać działowi IT ponieważ moim zdaniem nim nie jest. Tyle w temacie ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Całe szczęście że Dukas głęboko w d.... ma zdanie obcych analityków systemowych ;-)
Bo mielibyśmy niedorobioną platformę. A tak mamy dobrą platformę i klientów którzy nie potrafią z niej skorzystać...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

raposo pisze:Ok, wybacz ale nie zamierzam tego 'błędu' zgłaszać działowi IT ponieważ moim zdaniem nim nie jest..
Szkoda, że nie pozwolisz, żeby oni zdecydowali czy to jest błąd.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Klawiatura widzę, że sprawna więc sam możesz napisać. W mojej opinii błędu nie ma więc nie mam co zgłaszać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Miszcz »

Wirus pisze:
raposo pisze:Ok, wybacz ale nie zamierzam tego 'błędu' zgłaszać działowi IT ponieważ moim zdaniem nim nie jest..
Sam możesz głosić przez jforex: usługi -> zgłoś problem.

Swapy naliczane są o 21 GMT, a weekendowe? Na stronie nic nie ma. Naliczają w piątek przy zamknięciu rynku?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Swapy za weekend naliczane są w środę.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ