Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Widzę, że wątek w jakiś sposób zahacza o mój sposób tradingu.

Z teraz wejście na kablu.

Wsparcie, LT, RN, Fibo, engulfing pattern :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Witam ,udanego dnia wszytkim-mnie wywaliło na kablu BE +44pipsy przy cenie 1.5816 ,analizując teraz moze lepiej było ustawić BE na 1.5800 ale .....to już było .Myślę o ponownym wejściu jeśli pojawi się sygnał .Proszę o opinie co myślicie o wykresie.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Sinner pisze:Czy mógłbyś poświęcić nieco więcej uwagi temu, jak rysować linie trendu i S/R? Czy należy starać się wyznaczać linie tak, aby jak najwięcej knotów "macało" linię S/R?
Wystarczy trochę niedokładnie (lub wręcz zbyt dokładnie) narysować linię, pod złym kątem, i już na mniejszym interwale mamy niezgodność rzędu kilkunastu, kilkudziesięciu pipsów. Moje wykresy prawie zawsze mniej lub bardziej różnią się od screenów zamieszczonych przez innych użytkowników. Mam wrażenie, że wyznaczam te linie po omacku i że jest ich za wiele. Mógłbyś udzielić parę wskazówek?
rolex83 pisze:@Sinner
Nie przejmowałbym się tak bardzo małymi różnicami w S/R. Wyznaczanie ich to raczej "sztuka" niż nauka.

Tu już pisałem na ten temat http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 963#503963 wcześniej w temacie też. Widzę, że temat S/R niesie za sobą sporo dylematów. Postaram się to może opisać dokładniej jak znajdę chwilę czasu.

Sinner - rolex83 dobrze napisał, ale jak wszyscy wiemy każda sztuka ma swoje zasady chyba że robimy sztukę dla sztuki.
Po pierwsze musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jakim traderem jesteś lub jakim chciałbyś być. Longterm, intraday, czy scalper. Kolejna sprawa to LT i S/R muszą być wyznaczone w miarę dokładnie nie co do pipsa. Nie ma co naciągać tych linni na siłę po to aby gdzieś coś się na nich opierało. Ja na przykład wewnętrznych LT nie rysuje ale są osoby które to robią. Jeśli im to pomaga to ok. Bynajmniej interesuje Cię zewnętrzna linia LT i najważniejsze poziomy S/R. Koncentruj się na aktualnych LT, a będziesz miał mniejsze zamieszanie na wykresie. Takie pokreślenie wykresu może wprowadzać w błąd użytkownika. Zaznaczaj LT i S/R kolorem tak abyś się nie pogubił. Inny kolor do każdego TF.

Ciężko mi to opisać za pomocą liter dlatego postaram się już wkrótce coś narysować i dodatkowo to opiszę. Reszta to już magia i każdy ją interpretuje tak jak chce. Dodam jeszczę, że porządne breakouty mają kopa i i to widać jak przebijają czy to LT czy S/R z dużym impetem. Są również takie sytuacje jak np wczoraj gdzie Kabel przetestował poziom 1.58000 co do pipsa, a później przejechał go jak pociąg.

Dodano po 31 minutach:

Setupy na dziś

Obrazek

Obrazek

Dodano po 10 minutach:
darko39 pisze:Witam ,udanego dnia wszytkim-mnie wywaliło na kablu BE +44pipsy przy cenie 1.5816 ,analizując teraz moze lepiej było ustawić BE na 1.5800 ale .....to już było .Myślę o ponownym wejściu jeśli pojawi się sygnał .Proszę o opinie co myślicie o wykresie.
Udanego dnia. Dziś będzie dobry dzień :)

Darko39, przedstawiłem analizę GBP USD.

1) Na kablu gramy Longi, co do shortów to nie w tym temacie. Odpuść sobie ciągłe wyczekiwanie S i L w tym samym dniu w konserwatywnym intraday z Trendem to wykluczone !!!!
2) Jeśli wklejasz jakieś zagranie to z TF - SETUP z M15 nie nadaje się jako TF - Setup. Przypominam, że na TF - Trigger spędzasz 10-15% góra 20 % czasu reszta na TF - Setup. Mam wrażenie, że u Ciebie jest na odwrót. Kończy się to tak, że nie widzisz lasu zza drzew.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, 09:07 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Fx-Kris
Pokazałem z M15 bo chciałem pokazać trójkąt i możliwy powód do powrotu 1.5800 gdyz wielkość wybicia z trojkąta =15800 :) ,nie ma mowy o S w trendzie L zapewniam cię :)Setup jest oczywiście na H1

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

darko39 pisze: Fx-Kris
Pokazałem z M15 bo chciałem pokazać trójkąt i możliwy powód do powrotu 1.5800 gdyz wielkość wybicia z trojkąta =15800 Smile ,nie ma mowy o S w trendzie L zapewniam cię :)Setup jest oczywiście na H1
Ufff to dobrze, że już nie grasz S i L na tej samej parze w jednym dniu. Na przyszłość Darko39 proponuje lepiej to opisać lub ewentualnie zaznaczyć miejsca i zapisać np tu na long. Będzie bardziej czytelne i z pewnością nie wprowadzi nikogo w błąd.

Ciesze się, że zacząłeś grać z trendem. Tak trzymaj.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Fx-Kris pisze:
darko39 pisze: Fx-Kris
Pokazałem z M15 bo chciałem pokazać trójkąt i możliwy powód do powrotu 1.5800 gdyz wielkość wybicia z trojkąta =15800 Smile ,nie ma mowy o S w trendzie L zapewniam cię :)Setup jest oczywiście na H1
Ufff to dobrze, że już nie grasz S i L na tej samej parze w jednym dniu. Na przyszłość Darko39 proponuje lepiej to opisać lub ewentualnie zaznaczyć miejsca i zapisać np tu na long. Będzie bardziej czytelne i z pewnością nie wprowadzi nikogo w błąd.

Ciesze się, że zacząłeś grać z trendem. Tak trzymaj.
Przyznaję że pracuję nad bardziej starannym opisem swoich wykresow ale myślę że i w tym swoje robi doświadczenie :) Czy możesz się odnieś do pary EURGBP ?

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

riddle pisze:Widzę, że wątek w jakiś sposób zahacza o mój sposób tradingu.

Z teraz wejście na kablu.

Wsparcie, LT, RN, Fibo, engulfing pattern Smile
Witaj, wczoraj wspominałem, że będzie fajny setup dla longtermowców na kablu. Osobiście wchodziłbym na longterm po przebiciu engalfa wtedy jest mniejsze ryzyko. Ewentualnie tak jak zrobimy to z intraday wtedy jest mniejszy SL :) i większa pozycja :)

Dodano po 30 minutach:

EDWARD W FAJNYM MIESJCU

Obrazek

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Wsparcie i opór (S&R)

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

WSPARCIE i OPÓR (SUPPORT&RESISTANCE)

Proponuję rysować linie wsparcia (support) i oporu (resistance) zaczynając od wykresu liniowego i tam zaznaczać miejsca gdzie cena wykonała zwrot (wierzchołki, punkty styczne do lini poziomej) liniami poziomymi i teraz zaczynając od miesięcznych (M), tygodniowych (W) i dziennych (D) oznaczając je w różnych kolorach, tak żeby nie było zamieszania na wykresie, można dodatkowo opisywać literkami M,W,D, 4H. Można to porównać do robienia zoomu . Patrzymy z lecącego samolotu to widzimy znacznie większy obszar i silniejsze SR niż patrząc z niewysokiego wzniesienia. Jeśli cena często odbijała się od danego poziomu mamy do czynienia z silną strefą SR i im wyższy TF te poziomy mają większe znaczenie bo wokół nich koncentruje się najmocniej cena i tam występują przebicia i odbicia . Proponuję również we właściwościach(ctrl+b) "horizontal line" odznaczyć sobie , aby linie M były widoczne tylko na 4H,D i M itd. ewentualnie wyznaczać tylko poziomy SR w aktualnym miejscu ceny .

To wszystko na ten temt już było kilka razy między innymi w wątku fxlamera i Wirus pokazywał ten sposób w tym samym wątku ok. miesiąc temu. To tak na początek jak między innymi i ja wyznaczam poziomy SR. Najważniejsze żeby nie robić za dużego zamieszania na wykresie, tak aby najważniejszy wskaźnik CENA był widoczny na pierwszym miejscu !
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, 11:50 przez _/_/Dariusz_/_/, łącznie zmieniany 3 razy.
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Euro Usd odbicie M15

Dodano po 6 minutach:

Obrazek

Dodano po 48 minutach:
_/_/Dariusz_/_/ pisze:WSPARCIE i OPÓR (SUPPORT&RESISTANCE)

Proponuję rysować linie wsparcia (support) i oporu (resistance) zaczynając od wykresu liniowego i tam zaznaczać miejsca gdzie cena wykonała zwrot (wierchołki, punkty styczne do lini poziomej) liniami poziomymi i teraz zaczynając od miesięcznych (M), tygodniowych (W) i dziennych (D) oznaczając je w różnych kolorach, tak żeby nie było zamieszania na wykresie, można dodatkowo opisywać literkami M,W,D, 4H. Można to porównać do robienia zoomu . Patrzymy z lecącego samolotu to widzimy znacznie większy obszar i silniejsze SR niż patrząc z niewysokiego wzniesienia. Jeśli cena często odbijała się od danego poziomu mamy do czynienia z silną strefą SR i im wyższy TF te poziomy mają większe znaczenie bo wokół nich koncentruje się najmocniej cena i tam występują przebicia i odbicia . Proponuję również we właściwościach(ctrl+b) "horizontal line" odznaczyć sobie , aby linie M były widoczne tylko na 4H,D i M itd. ewentualnie wyznaczać tylko poziomy SR w aktualnym miejscu ceny .

To wszystko na ten temt już było kilka razy między innymi w wątku fxamera i Wirus pokazywał ten sposób w tym samym wątku ok. miesiąc temu. To tak na początek jak między innymi i ja wyznaczam poziomy SR. Najważniejsze żeby nie robić za dużego zamieszania na wykresie, tak aby najważniejszy wskaźnik CENA był widoczny n apierwszym miejscu !
Dziękuję Dariusz za zaangażowanie. Ja mam niestety inne metody i inaczej to robię,a na pewno nie używam wykresu liniowego. Jak widać zresztą na wykresach które prezentuje od początku tego tematu prezentuje. Cieszę się, że ktoś to już opisał w wielu wątkach i zapewne opisze w wielu kolejnych ponownie.

Niestety nie jest to temat ani Fxlamera ani Wirusa i bardzo proszę nie mieszajmy tego razem ze sobą. Nie podważam ich metod, ale ja robię to inaczej. Oczywiście to nie znaczy, że oni lub Ty robicie to źle. Każdy robi to tak jak jest bardziej czytelne dla użytkownika.

Napisałeś mądrą rzecz :
_/_/Dariusz_/_/ pisze:Najważniejsze żeby nie robić za dużego zamieszania na wykresie, tak aby najważniejszy wskaźnik CENA był widoczny n apierwszym miejscu !
Dariusz powiedz mi proszę, że widzisz cenę na tych wykresach które wkleiłeś. Szczególnie MN liniowy i świecowy, gdzie ja osobiście nic oprócz poziomów S/R nie widzę.

Moje podstawowe zasady to brak śmiecenia na wykresie - im prościej i czytelniej tym lepiej.
Poziomy S/R muszą mieć różne kolory z różnych TF.
Poziomy z TF niższego nie mogą być widoczne na TF wyższym. Czyli np: S/R z D1 nie są widoczne na W1 można to zaznaczyć w MT4 –trandline właściwości – wizualizacja.

Proszę Was wszystkich o opinie czy takie podejście do tematu jak poniżej jest bardziej czytelne ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodano po 5 minutach:

Wejście z EUR USD - M 15 - Trigger

Obrazek

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Fx-Kris pisze:Dariusz powiedz mi proszę, że widzisz cenę na tych wykresach które wkleiłeś. Szczególnie MN liniowy i świecowy, gdzie ja osobiście nic oprócz poziomów S/R nie widzę.

Jest to jeden z kilku sposobów wyznaczania SR wg. mnie bardzo prosty i dobry.
Istotą jest ich wyznaczanie na historii ceny, reszta zależy od własnych upodobań.
Objective perspective, just businiess...

ODPOWIEDZ