Z teraz wejście na kablu.
Wsparcie, LT, RN, Fibo, engulfing pattern

Sinner pisze:Czy mógłbyś poświęcić nieco więcej uwagi temu, jak rysować linie trendu i S/R? Czy należy starać się wyznaczać linie tak, aby jak najwięcej knotów "macało" linię S/R?
Wystarczy trochę niedokładnie (lub wręcz zbyt dokładnie) narysować linię, pod złym kątem, i już na mniejszym interwale mamy niezgodność rzędu kilkunastu, kilkudziesięciu pipsów. Moje wykresy prawie zawsze mniej lub bardziej różnią się od screenów zamieszczonych przez innych użytkowników. Mam wrażenie, że wyznaczam te linie po omacku i że jest ich za wiele. Mógłbyś udzielić parę wskazówek?
rolex83 pisze:@Sinner
Nie przejmowałbym się tak bardzo małymi różnicami w S/R. Wyznaczanie ich to raczej "sztuka" niż nauka.
Udanego dnia. Dziś będzie dobry dzieńdarko39 pisze:Witam ,udanego dnia wszytkim-mnie wywaliło na kablu BE +44pipsy przy cenie 1.5816 ,analizując teraz moze lepiej było ustawić BE na 1.5800 ale .....to już było .Myślę o ponownym wejściu jeśli pojawi się sygnał .Proszę o opinie co myślicie o wykresie.
Ufff to dobrze, że już nie grasz S i L na tej samej parze w jednym dniu. Na przyszłość Darko39 proponuje lepiej to opisać lub ewentualnie zaznaczyć miejsca i zapisać np tu na long. Będzie bardziej czytelne i z pewnością nie wprowadzi nikogo w błąd.darko39 pisze: Fx-Kris
Pokazałem z M15 bo chciałem pokazać trójkąt i możliwy powód do powrotu 1.5800 gdyz wielkość wybicia z trojkąta =15800 Smile ,nie ma mowy o S w trendzie L zapewniam cię :)Setup jest oczywiście na H1
Przyznaję że pracuję nad bardziej starannym opisem swoich wykresow ale myślę że i w tym swoje robi doświadczenieFx-Kris pisze:Ufff to dobrze, że już nie grasz S i L na tej samej parze w jednym dniu. Na przyszłość Darko39 proponuje lepiej to opisać lub ewentualnie zaznaczyć miejsca i zapisać np tu na long. Będzie bardziej czytelne i z pewnością nie wprowadzi nikogo w błąd.darko39 pisze: Fx-Kris
Pokazałem z M15 bo chciałem pokazać trójkąt i możliwy powód do powrotu 1.5800 gdyz wielkość wybicia z trojkąta =15800 Smile ,nie ma mowy o S w trendzie L zapewniam cię :)Setup jest oczywiście na H1
Ciesze się, że zacząłeś grać z trendem. Tak trzymaj.
Witaj, wczoraj wspominałem, że będzie fajny setup dla longtermowców na kablu. Osobiście wchodziłbym na longterm po przebiciu engalfa wtedy jest mniejsze ryzyko. Ewentualnie tak jak zrobimy to z intraday wtedy jest mniejszy SLriddle pisze:Widzę, że wątek w jakiś sposób zahacza o mój sposób tradingu.
Z teraz wejście na kablu.
Wsparcie, LT, RN, Fibo, engulfing pattern Smile
Dziękuję Dariusz za zaangażowanie. Ja mam niestety inne metody i inaczej to robię,a na pewno nie używam wykresu liniowego. Jak widać zresztą na wykresach które prezentuje od początku tego tematu prezentuje. Cieszę się, że ktoś to już opisał w wielu wątkach i zapewne opisze w wielu kolejnych ponownie._/_/Dariusz_/_/ pisze:WSPARCIE i OPÓR (SUPPORT&RESISTANCE)
Proponuję rysować linie wsparcia (support) i oporu (resistance) zaczynając od wykresu liniowego i tam zaznaczać miejsca gdzie cena wykonała zwrot (wierchołki, punkty styczne do lini poziomej) liniami poziomymi i teraz zaczynając od miesięcznych (M), tygodniowych (W) i dziennych (D) oznaczając je w różnych kolorach, tak żeby nie było zamieszania na wykresie, można dodatkowo opisywać literkami M,W,D, 4H. Można to porównać do robienia zoomu . Patrzymy z lecącego samolotu to widzimy znacznie większy obszar i silniejsze SR niż patrząc z niewysokiego wzniesienia. Jeśli cena często odbijała się od danego poziomu mamy do czynienia z silną strefą SR i im wyższy TF te poziomy mają większe znaczenie bo wokół nich koncentruje się najmocniej cena i tam występują przebicia i odbicia . Proponuję również we właściwościach(ctrl+b) "horizontal line" odznaczyć sobie , aby linie M były widoczne tylko na 4H,D i M itd. ewentualnie wyznaczać tylko poziomy SR w aktualnym miejscu ceny .
To wszystko na ten temt już było kilka razy między innymi w wątku fxamera i Wirus pokazywał ten sposób w tym samym wątku ok. miesiąc temu. To tak na początek jak między innymi i ja wyznaczam poziomy SR. Najważniejsze żeby nie robić za dużego zamieszania na wykresie, tak aby najważniejszy wskaźnik CENA był widoczny n apierwszym miejscu !
Dariusz powiedz mi proszę, że widzisz cenę na tych wykresach które wkleiłeś. Szczególnie MN liniowy i świecowy, gdzie ja osobiście nic oprócz poziomów S/R nie widzę._/_/Dariusz_/_/ pisze:Najważniejsze żeby nie robić za dużego zamieszania na wykresie, tak aby najważniejszy wskaźnik CENA był widoczny n apierwszym miejscu !
Fx-Kris pisze:Dariusz powiedz mi proszę, że widzisz cenę na tych wykresach które wkleiłeś. Szczególnie MN liniowy i świecowy, gdzie ja osobiście nic oprócz poziomów S/R nie widzę.