Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

czy Wy w ogole bierzecie pod uwage makro czy czysta AT? badzmy szczerzy, nic nie dzieje sie z przypadku :)

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Dobry dzień:) czy twoim zdaniem mamy miejsce do obserwacji (zaznaczone)i czy juz jest trend spadkowy ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Moim zdaniem GBPJPY potrafi być wdzięczną parą, a najlepszym barometrem właśnie dla bestii oraz EURJPY jest USDJPY. Zgadza się że sytuacja musi być klarowna do zajęcia pozycji na parach jenowych, ale jeśli wyprzedawany jest dolar a kupowany jen to wszystkie pary bez wyjątku kroczą tą samą ścieżką.
Sky is the limit

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Nie w tym sęk , tylko że teraz ta para GBPJPY wygląda dość ciężko tzn. cena się kopresuje i nic do końca nie wiadomo, można zagrywać to agresywnie ze względu na częstą zmianę ruchów i brak określonego trędu co daje duże prawdopodobieństwo załapania SL no i oczywiście sezon ogórkowy.
Ale raczej nie warto, chyba że ktoś lubi się stresować i ma czas to obserwować.

Kabel za to idzie zgodnie z planem, gdzie odbił nieco poniżej dziennego wsparcia 1.57531, czyli póki co cena respektuje ten poziom.
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

na kablu wywaliło mnie na BE

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Na GBP USD właśnie kolejne potwierdzenie odbicia

Dodano po 1 minutach:
darko39 pisze:na kablu wywaliło mnie na BE

To co Ty grałeś shorta ?
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Fx-Kris pisze:Na GBP USD właśnie kolejne potwierdzenie odbicia

Dodano po 1 minutach:
darko39 pisze:na kablu wywaliło mnie na BE

To co Ty grałeś shorta ?
nie L ale wlazłem 1.5777 z M15 następna świeca po objęciu

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

btbftr pisze:czy Wy w ogole bierzecie pod uwage makro czy czysta AT? badzmy szczerzy, nic nie dzieje sie z przypadku Smile
Pieniądze też nie przybywają z przypadku. Każdy ma swoje sposoby i zasady analizy, najlepiej takie które dają dobre efekty.

Ja nie analizuje makro biorę pod uwagę tylko PA i dane forex calendar.

btbftr jeśli analizujesz takie dane to najpierw sprawdź co się dzieje z wykresem np dla USD CHF gdy :

USD - wzmacnia się, a CHF - konstans

USD - wzmacnia się, a CHF - słabnie

USD - wzmacnia się i CHF wzmacnia się

USD - słabnie i CHF - słabnie

USD - słabnie, a CHF - wzmacnia się

USD - słabnie, a CHF - konstans

USD - konstans, a CHF - słabnie

USD - konstans, a CHF wzmacnia się

USD - konstans, i CHF konstans

Dodatkowo weź pod uwagę, że USD CHF jest bardzo silnie negatywnie skorelowany z EUR USD sprawdź co się dzieje na tym krosie pod kątem danych makro. Zerknij na S&P 500 ropę i złoto.
Wtedy masz już pasztet gotowy nie musisz go nawet piec.

Gdybyś chciał to analizować to potrzebujesz zatrudnić ludzi. Gwarantuje że komputerów zabraknie. Siłę waluty widać z wykresu tylko trzeba trochę się z tym obyć i wiedzieć co z czym jest skorelowane i w jakim stopniu i jakie zasady panują na rynku. Sugeruje na początku koncentrować się na czystym PA w połączeniu z forex calendar, a da to pozytywne efekty w intraday i longterm.

Dodano po 8 minutach:

Za szybko na BE przeszedłeś, teraz kolejna szansa na wejście była.

Poprowadź sobie LT wzrostowe na M15 i zobaczysz jak ten Pin ładnie dotyka LT. Tam gdzie przestawiłeś SL. Tak więc poprawnie Twój SL powinien nadal spoczywać poniżej wsparcia na 1.5764 z wielkością około 10 pips.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

ale ja gram w oparicu o dane :P wsparcia i opory do dla mnie zakres ruchu cen po prostu :) mimo, ze na forex nie inwestuje dlugo zdazylem zrobic xxxxx% depozytu :P pa jest interesujace, ale przytocze przyklad kogos madrzejszego ode mnie :)

"Who said Technical Analysis is 50% correct? In my experience on 16 years I never found any thing like that... Technical analysis means Knowledge of Market's Past Behaviour and According to that behaviour setting up the upcoming Price Action,"

z tym ze ja nie gram o +30pips na ruchu, a o mniej :) dla mnie 33pips dziennie to swiat przy piateczce :)

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Tak wszedłem po 1.5772 wszystko się zgadza ,pospieszyłem się z BE ale przestawiłem bo na Edku mi wygląda trochę na spadkowo do tego na parach AUD tez

ODPOWIEDZ