Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

Fx-Kris pisze:
btbftr pisze:poludnie Smile s/r 1,0302 + nienajlepsze makro dla AUD
Ja mam ustawiony S/R na poziomie 1.0290 bynajmniej poczekałbym na zamknięcie świecy dziennej. Jesteśmy na wsparciu i nie wiadomo czy to jest Fake czy też faktycznie breakout. Na H4 nawet jest pullback jednoświecowy.
Sugeruje zachować ostrożność. Jesteśmy po pierwsze na wsparciu, a po drugie fibo 50. Najbezpieczniej jest w tej sytuacji czekać na pullback który nastąpi po silniejszym przebiciu wsparcia i będzie testował je jako opór i wtedy składać zlecenia. Nie wykluczone, że będzie to ruch na 300 pips i to jest właśnie ta wolna przestrzeń dla ceny (free room).
ogolnie o to mi chodzilo :p warto obserwowac :)

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Dziękuję za poprzednią odpowiedź :-) Mam kolejne pytanie - poniżej zamieszczam przykładowy screen z zaznaczonymi potencjalnymi poziomami oporu - który z tych poziomów byłby dla Ciebie bardziej wartościowy - zielony czy czerwony? Dlaczego?

Drugie pytanie - czy w przypadku załączonego wykresu czekamy na możliwość zagrania pozycji długiej czy krótkiej?

Z góry dziękuję za odp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

mikolaj2

Pozwól, że się wypowiem, mimo że nie do mnie kierujesz pytanie, ale chciałbym skonfrontować swój punkt widzenia z tym, co widzi Kris ;)

Obrazek

Obrazek

Myślę, że wskazane poziomy możesz traktować jako obszar. Dodatkowo masz Zero Line z D1; trochę już przelecianą, ale działającą. Obszar ten jest mocny, skutecznie powstrzymuje wzrost ceny. Jednak parcie na wzrost jest silne - wykres układa się w trójkąt. Ostatnie świece wskazują na niezdecydowanie rynku oraz brak zainteresowania grą na tej parze - mają krótkie ciała i długie knoty. Świece są małe, co wskazuje na niską zmienność dzienną. Dodatkowo tworzy się tu mały trójkąt zniżkujący, który powiększyłem na H1. Od dołu cenę wspiera S/R i ZL z D1. Jeśli chodzi o świece, to ja nie widzę żadnej formacji, która wskazywałaby na konkretny kierunek ruchu. Myślę, że gdy już taka formacja powstanie, to ruch może być dość silny. Tym bardziej, jeśli zdarzy się po ogórkach, co najmniej około 10 września.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

mikolaj2 pisze:Mam kolejne pytanie - poniżej zamieszczam przykładowy screen z zaznaczonymi potencjalnymi poziomami oporu - który z tych poziomów byłby dla Ciebie bardziej wartościowy - zielony czy czerwony? Dlaczego?

Drugie pytanie - czy w przypadku załączonego wykresu czekamy na możliwość zagrania pozycji długiej czy krótkiej?
Wirus już odpowiedział na Twoje pytanie, nie widziałem tego bo malowałem po wykresie. Wstawiam to co spłodziłem. Bynajmniej niczym się nie różni od tego co już kolega Wirus zaprezentował.

Jednym słowem kiepsko i lepiej odpuścić.

Obrazek
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Fx-Kris

Powiedziałeś bardzo mądrą rzecz (zresztą ciągle mówisz coś mądrego ;) ): może się nadaje, tylko po co? Odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują na siłę być oryginalni i wybierają cudaczne instrumenty do gry. Owszem, sam chciałbym znaleźć coś nieskorelowanego z popularnymi walutami, ale po analizie danego instrumentu stwierdzam, że nie ma sensu. Wady GBP/JPY wymieniłeś; ja dodam tylko, że jak spojrzałem na wygląd godzinowych świec, to odechciało mi się tej pary natychmiast ;) Świece, naprzemian wzrostowe i spadkowe, przeważnie mają krótkie ciała i długie cienie, co wymusza albo duży SL, albo wywalenie na krótkim. Nie sądzę, żeby ta para była dobra do gry; chyba że - tu znów się zgadzam - baaardzo długoterminowo ;)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Wirus pisze:Fx-Kris

Powiedziałeś bardzo mądrą rzecz (zresztą ciągle mówisz coś mądrego Wink ): może się nadaje, tylko po co? Odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują na siłę być oryginalni i wybierają cudaczne instrumenty do gry.

Większość z Was już doświadczyła, a część nadal doświadcza bólu jaki zostawia forex czy to psychiczny czy finansowy. Niestety głową ściany nie przebijemy ! Wielu rzeczy nie wiem i wielu nadal się uczę. Natomiast wiem, że forex ma bardzo twarde ściany, które nie raz rozbiły nie jedną głowę(między innymi moją też). Dlatego staram się wybierać taką drogę gdzie nie ma ścian. Od tego czasu czoło mi już nie puchnie i głowa mniej boli.

Dlatego naprawdę grajcie czyste i klarowne sytuacje, z trendem i konserwatywnie, a zapewne i Wasza droga ujrzy światło.

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Dziękuję za odpowiedzi - przykład z GBP/JPY wybrałem w celu omówienia wyznaczania poziomów a nie potencjalnego wejścia :-)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

mikolaj2 pisze:Dziękuję za odpowiedzi - przykład z GBP/JPY wybrałem w celu omówienia wyznaczania poziomów a nie potencjalnego wejścia Smile
Jednak padło pytanie, którego nie tylko ja jak widać nie mogłem pozostawić bez odpowiedzi. :)
mikolaj2 pisze:Drugie pytanie - czy w przypadku załączonego wykresu czekamy na możliwość zagrania pozycji długiej czy krótkiej?
Nie ma problemu to kolejny ważny przykład gdzie nie powinno się grać i czego unikać na wykresie. Myślę, że powinien być pomocny.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 22:22 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Wirus pisze:Odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują na siłę być oryginalni i wybierają cudaczne instrumenty do gry
Zgadzam się z Wami :wink: Tak jest lepiej !
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 22:28 przez _/_/Dariusz_/_/, łącznie zmieniany 4 razy.
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

:D

ODPOWIEDZ