Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Wirus pisze:Oczywiście! Czytam z przyjemnością, mimo że w pewnych kwestiach różnimy się; np. Ty widzisz engulfing, a dla mnie pod tym określeniem kryją się różne formacje świecowe, o różnej wymowie Wink Generalnie jednak robisz świetną robotę; dajesz za darmo coś, za co niektórzy każą sobie słono placić.
Wirus, jak możesz to podaj jakiś przykład co masz na myśli z tym engulfing to z chęcią zobaczę.

Dla mnie liczy się tylko czysty i silny engalf inne typy np zasłona ciemnej chmury itd nie są dla mnie wystarczającym sygnałem zajmowania pozycji. Połączenie dwóch świec z engalfa daje pinbar. Dlatego tak ważne dla mnie jest, aby świeca odbijająca była silna, a najlepiej dłuższa od poprzedniej w tej formacji. Wtedy jasno podkreśla przewagę niedźwiedzi na oporze lub byków na wsparciu i idealnie wpisuje się w moje proste zasady tradingu.

Zapłatą będzie Wasze zadowolenie i przykłady poprawnie zajmowanych pozycji. Mi też kiedyś ktoś pomógł to wszystko zrozumieć. Pomijam fakt, że za wiele rzeczy musiałem niestety zapłacić. Dodatkowo też się uczę pisząc to bo odświeżam sobie wiedzę. Mam też nadzieję, że nauczę się czegoś od Was.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Matteo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matteo »

magot98 pisze:Siema, ja dalej nie rozumiem tego ostatniego screen'a gdzie pokazałeś formacje engulfing, na lini wsparcia po lewej stronie zaznaczyłeś kolorem czerwonym dwie świece, mógł byś wyjaśnić dlaczego?
Jeśli dobrze się zrozumieliśmy to moim zdaniem sytuacja ta jest identyczna z tą co przy pinbarze. Nie było testowania linii wsparcia. Jeśli chciałbyś to rozegrać i postawiłbyś SL poniżej tej formacji to możliwe, że wykosiłby Cie jakiś pinbar. Jeśli pomimo wszystko chcesz to rozegrać, bo uważasz, że nie będzie lepszej okazji to i tak musisz zwrócić uwagę na r/r. No i to co pisał już parę razy Kris, nie gramy w powietrzu.

Fx-Kris - również jestem zainteresowany dalszymi materiałami, chociaż podobnie jak Wirus widzę różnicę w postrzeganiu niektórych rzeczy :) Przykładowo LT traktuję bardziej informacyjnie do wyznaczenia trendu niż jakieś wsparcie czy opór. W końcu zlecenia składane są w poziomie, a nie po skosie. Jeśli chcesz otworzyć transakcję to interesuje Cie konkretna cena i ona nie zmienia się wraz z czasem wzdłuż LT, a jedynie może przesunąć się na inny poziom. Tak to rozumiem :)

Korzystając z okazji...
Post http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 717#503717
Przedostatni rysunek (USDCHF M15) - skąd wziąłeś tego TL na którym doszło do fake breakoutu?

Ogólnie ten wątek to świetna robota. Gratuluje, powodzenia i wytrwałości życzę :)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

magot98 pisze:Siema, ja dalej nie rozumiem tego ostatniego screen'a gdzie pokazałeś formacje engulfing, na lini wsparcia po lewej stronie zaznaczyłeś kolorem czerwonym dwie świece, mógł byś wyjaśnić dlaczego?, wyrysowane ładnie ale nie rozumiem dlaczego one są nie prawidłowe. może któryś knot powinien być dłuższy czy coś w tym rodzaju?
Wszytskie te engalfy to jeden i ten sam identyczny rysunek. Jest to poprawna formacja. Tylko to nie oznacza, że powstała w dobrym miejscu. Każdy sygnał który powstaje przed wsparciem lub przed oporem nie jest dobrym miejscem do zajmowania pozycji. Cena musi najpierw przetestować opór lub wsparcie. Czyli musi go dotknąć. W przeciwnym przypadku zajmuje się pozycję w powietrzu i zawsze istnieje ryzyko że cena nawet szybkim knotem uderzy w nasz S/R wycinając SL. Oczywiście można ustawić SL powyżej oporu lub poniżej wsparcia zwiększając tym samym jego wielkość i zmniejszając sobie R:R. Tylko nie daje to nam nadal potwierdzenia czy nasz opór lub wsparcie zadziała, bo równie dobrze cena może go przebić zabierając nasz SL. Dlatego należy grac odbicia z potwierdzeniem wtedy jest najbezpieczniej.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Fx-Kris pisze:Wirus, jak możesz to podaj jakiś przykład co masz na myśli z tym engulfing to z chęcią zobaczę.
Wychodzi na to, że dla Ciebie engulf to po prostu formacja objęcia bessy/hossy. Nie znam się na tych angielskich określeniach, więc może stąd nieporozumienie ;)
Dla mnie liczy się tylko czysty i silny engalf inne typy np zasłona ciemnej chmury itd nie są dla mnie wystarczającym sygnałem zajmowania pozycji.
Mniej więcej to miałem na myśli pisząc o różnych formacjach.
Połączenie dwóch świec z engalfa daje pinbar.
No tak, kwestia interwałów; ale tu już wchodzimy w rozważania, czy dwie świece dają pinbar, czy może cztery, a może i 24, bo zależy jak żonglujemy interwałami ;)
Dlatego tak ważne dla mnie jest, aby świeca odbijająca była silna, a najlepiej dłuższa od poprzedniej w tej formacji.
Tak, to oczywiste, zawsze mocna świeca jest mile widziana, najlepiej marubozu ;) Poza tym - jak pisałeś - miejsce, gdzie ta formacja występuje, jakie świece były przed nią, a nawet jaki nastrój panuje na rynku, ale to już zbyt daleko chyba idę ;)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Wirus, wszystko się zgadza.

Ja niestety lubię proste zasady :lol: i stąd takie podejście do tematu.

Cały trading to jedna wielka skomplikowana sprawa, ale od czegoś trzeba zacząć
Wprowadzanie do tematu zbyt dużej liczby świec i danych powoduje bałagan bo jak ktoś jest nowy to pogubi się na samym starcie. Dlatego koncentruje się tu na pewnych zagraniach i prostych zasadach.

Przykładowo 5 setupów, ale tylko jedno pewne zagranie z dobrego odbicia.

Studiowanie świec to fajna sprawa dla chętnych zgłębienia tej wiedzy polecam znaną i bardzo dobrą książkę :
"Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów - Steve Nison"

Co do interwałów, nastrojów rynku, postrzegania danych, obserwacji jak zachowuje się S&P500, złoto, ropa itd w połączeniu z innymi parami i ich korelacją to dopiero wychodzi szał :wink:

Dodano po 11 minutach:
Matteo pisze:Jeśli dobrze się zrozumieliśmy to moim zdaniem sytuacja ta jest identyczna z tą co przy pinbarze. Nie było testowania linii wsparcia.
Tak dokładnie. Matteo, ale zgraliśmy się z odpowiedzią. Dzięki za pomoc.

Co to TL na USD CHF M15 to masz na myśli rysunek "wyznaczanie TP" ? to jest TL wewnętrzny z M15 (przykładowy tak na prawdę o małym znaczeniu i krótkotrwałej ważności, ale czegoś musiałem się złapać). Zewnętrzna linia TL przechodzi poniżej. Na tej parze najważniejsze są TL spadkowe.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Fx-Kris pisze:Wirus, wszystko się zgadza.
Cieszę się ;) Czasem, gdy czytam co napisałeś, mam wrażenie, że czytam samego siebie, tylko innymi słowami :> Po powrocie do siebie pochylę się nad Twoimi wpisami, zajrzę w nie głębiej, bo już teraz jestem pewien, że wzbogacą one moją wiedzę o sposobach gry na foreksie.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Matteo pisze:Przykładowo LT traktuję bardziej informacyjnie do wyznaczenia trendu niż jakieś wsparcie czy opór. W końcu zlecenia składane są w poziomie, a nie po skosie.
Linie Trendu to pewnego rodzaju wsparcie i opór, tylko poprowadzone po skosie. Cena reaguje w tych okolicach bardzo silnie. Nie będę tu szczegółowo opisywał mechanizmu działania, bo chodzi o zlecenia i SL które tam na tych poziomach są lokowane. Wygląda to podobnie jak kanały cenowe w których cena porusza się w górę lub w dół gdzie ograniczeniami kanału są linie. Nie dzieje się to bezpodstawnie. To ludzie którzy składają zlecenia kierują ceną na tych poziomach - popyt i podaż.

W tych miejscach należy szukać konfluencji z poziomami S/R ponieważ następują tam silne odbicia od LT w powiązaniu z S/R. Szczególnie ważnym i silnym jest trzecie odbicie. Czasami sama LT działa równie dobrze jak S/R w pojedynkę.

Sama linia niczego nie zatrzyma, ale w połączeniu z innymi sygnałami daje fajne miejsce na poszukiwanie odbicia.

Matteo pisze:W końcu zlecenia składane są w poziomie, a nie po skosie. Jeśli chcesz otworzyć transakcję to interesuje Cie konkretna cena i ona nie zmienia się wraz z czasem wzdłuż LT
Zlecenia składane są w punkt (orientacja poziomu i pionu), a nie w poziomie bo mają dwie dane czas i wartość = np oś czasu X i oś ceny Y to wszystko w ładnym obrazku graficznym pokazuje świeca lub inny wykres, który pobiera te dane z punktu zlecenia czyli z osi x i y. ( W poziomie jest tylko linia która pokazuje poziom ceny w MT4 ). Dodam tylko, że najdokładniejszą wartością jest jest 1 tick.

Cena zmienia się wraz z czasem wzdłuż LT maleje lub rośnie do czasu jej przebicia.

Obrazek

Dodano po 17 minutach:
Wirus pisze:Czasem, gdy czytam co napisałeś, mam wrażenie, że czytam samego siebie, tylko innymi słowami n Po powrocie do siebie pochylę się nad Twoimi wpisami, zajrzę w nie głębiej, bo już teraz jestem pewien, że wzbogacą one moją wiedzę o sposobach gry na foreksie.
Ciężko jest to opisać za pomocą tak trudnej komunikacji interpersonalnej jaką jest pismo. Dlatego staram się umieszczać dużo przykładów.

To mniej więcej tak jak opisywać jak nauczyć się jeździć samochodem z książki :) Bez praktyki ani rusz.

Wirus fajnie, że informacje tu zawarte przydadzą się również i Tobie

Dodano po 20 minutach:
george pisze:zamieszczam screen z moim ostatnim zagraniem na AUDCHF, gdzie po sekwencji LowerHigh-LowerLow na D1 powstał InsideBar pod którego było zagranie

Moje aktualne zagranie: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=67071
Dobre wejścia, fajne trady. Grasz tylko longterm ?

To na AUD CHF można było fajnie rozegrać z H4 wybicie z konsoli pullback i odbicie od oporu - ładny sygnał - spadkowy engalf. SL na 35 pips R:R wzrasta drastycznie.

Na GBP AUD bądź czujny bo może być odbicie w górę.

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Zwróćcie uwagę na cadjpy H1, pin na 38% spadku.
Sky is the limit

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

mryko pisze:Zwróćcie uwagę na cadjpy H1, pin na 38% spadku.
To jest pullback z wybicia, które nastąpiło 14.08.2012. Obecnie cena odbiła się od wsparcia - ładny engalf wzrostowy na D1. Nie grałbym shortów tylko longi, ale nie w tym miejscu.

Awatar użytkownika
george
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: george »

Dodano po 20 minutach:
george pisze:zamieszczam screen z moim ostatnim zagraniem na AUDCHF, gdzie po sekwencji LowerHigh-LowerLow na D1 powstał InsideBar pod którego było zagranie

Moje aktualne zagranie: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=67071
Dobre wejścia, fajne trady. Grasz tylko longterm ?

To na AUD CHF można było fajnie rozegrać z H4 wybicie z konsoli pullback i odbicie od oporu - ładny sygnał - spadkowy engalf. SL na 35 pips R:R wzrasta drastycznie.

Na GBP AUD bądź czujny bo może być odbicie w górę.
tak gram tylko większe ruchy, h4/d1, co do GBPAUD to rzeczywiście zagranie z tych bardziej ryzykownych bo przeciwko krótkoterminowemu trendowi, ale nie ryzykuje więcej niż 2-3% w transakcji, dlatego jestem spokojny

będę starał się na bieżąco wstawiać propozycje zagrań tu albo na Asmodeus Journal

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ