Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Oczywiście "support" Embarassed
Wkradł się czeski błąd :wink:
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Na poniższych rysunkach przedstawię jak prawidłowo interpretować świece pinbar i formację engulfing w okolicach poziomów S/R oraz dokładne warianty odbić i ich poprawność. Ma to również takie samo zastosowanie do poziomów LT.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Na wstępie pragnę pogratulować i podziękować za świetny materiał. Mam pytanie - w jaki sposób wyznaczasz poziom oporu i wsparcia? Ja do tej pory wyznaczałem sfery potencjalnej reakcji ceny za pomocą prostokątów (na D1) - ma to jedną zasadniczą wadę - spory SL :-( W powyższym poście widzę, że wyznaczasz poziom S/R za pomocą linii, której przebicie/powrót jest dla Ciebie bardzo precyzyjnym sygnałem. Będę wdzięczny za wyjaśnienia...

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

mikolaj2 pisze:Na wstępie pragnę pogratulować i podziękować za świetny materiał. Mam pytanie - w jaki sposób wyznaczasz poziom oporu i wsparcia? Ja do tej pory wyznaczałem sfery potencjalnej reakcji ceny za pomocą prostokątów (na D1) - ma to jedną zasadniczą wadę - spory SL Sad W powyższym poście widzę, że wyznaczasz poziom S/R za pomocą linii, której przebicie/powrót jest dla Ciebie bardzo precyzyjnym sygnałem. Będę wdzięczny za wyjaśnienia...
Ostatnio sporo nad tym tematem spędziłem czasu. Cieszę się, że materiał jest dla Ciebie pomocny, a moja praca nie idzie na marne i dzięki za dobre słowo.

Co do wyznaczania S/R pisaliśmy już o tym. (zerknij na post z 24-08-2012, 7:20)

Jeśli rysujesz prostokąty to S/R które ja wyznaczam za pomocą linii są po prostu albo górą albo dołem takiego prostokąta. W longtermach ma to może jakieś zastosowanie bo świece mają ponad 100 pips, a SL jest duży, ale w intraday to się nie sprawdza.

Prostokąt mnie osobiście wprowadza w lekkie zakłopotanie szczególnie wtedy gdy cena tam trafia i zaczyna się kręcić. Linia daje mi lepszy i czystszy obraz, bo wtedy wiem czy był jej test czy też nie. Jeśli nie było to po prostu cierpliwie czekam z włączonym alarmem. W prostokącie zaczyna człowiek kombinować i sprawdzać czy jest dobrze narysowany a może za szeroko lub za wąsko.

Ja osobiście nie rysuje nawet w longtermie prostokątów, bo jak wspomniałeś mają zbyt duży zasięg. Każdy używa takiej techniki jaka mu odpowiada i jest zgodna z jego zasadami tradingu.

Linia wyznacza mi kierunek - był test i odbicie to gram, nie było to nie gram. Cenie sobie proste zasady, które nie powodują dodatkowych dylematów. W życiu ich nie brakuję, niech choć trading będzie prostszy :lol: .

Dodano po 18 minutach:

Setupy na poniedziałek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Fx-Kris-doskonale przygotowane dzięki .

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Fx-Kris-doskonale przygotowane dzięki .
No problem. Teraz tylko to stosować w połączeniu z cierpliwością w praktyce :) (sugeruje robić to na demo do momentu opanowania w stopniu dobrym, lub bardzo dobrym)

Gdyby był jakiś dodatkowy temat - niejasny lub nieczytelny to proszę dajcie znać na PW, a postaram się coś przygotować i objaśnić na podstawie przykładów.

W tym tygodniu chciałem wkleić realne przykłady odbić z M15 od S/R i LT tak aby było to widać w połączeniu z innymi świecami.

Są chętni na coś takiego?

PS. Marny ten poniedziałek. Chyba dopiero jutro będzie można coś zagrać.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 11:52 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Jasne ze interesuje i są chętni:)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Fx-Kris pisze:Są chętni na coś takiego?
Oczywiście! Czytam z przyjemnością, mimo że w pewnych kwestiach różnimy się; np. Ty widzisz engulfing, a dla mnie pod tym określeniem kryją się różne formacje świecowe, o różnej wymowie ;) Generalnie jednak robisz świetną robotę; dajesz za darmo coś, za co niektórzy każą sobie słono placić.

Awatar użytkownika
george
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: george »

zamieszczam screen z moim ostatnim zagraniem na AUDCHF, gdzie po sekwencji LowerHigh-LowerLow na D1 powstał InsideBar pod którego było zagranie

Moje aktualne zagranie: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=67071
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

magot98
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: magot98 »

Siema, ja dalej nie rozumiem tego ostatniego screen'a gdzie pokazałeś formacje engulfing, na lini wsparcia po lewej stronie zaznaczyłeś kolorem czerwonym dwie świece, mógł byś wyjaśnić dlaczego?, wyrysowane ładnie ale nie rozumiem dlaczego one są nie prawidłowe. może któryś knot powinien być dłuższy czy coś w tym rodzaju?

ODPOWIEDZ