mikolaj2 pisze:Na wstępie pragnę pogratulować i podziękować za świetny materiał. Mam pytanie - w jaki sposób wyznaczasz poziom oporu i wsparcia? Ja do tej pory wyznaczałem sfery potencjalnej reakcji ceny za pomocą prostokątów (na D1) - ma to jedną zasadniczą wadę - spory SL Sad W powyższym poście widzę, że wyznaczasz poziom S/R za pomocą linii, której przebicie/powrót jest dla Ciebie bardzo precyzyjnym sygnałem. Będę wdzięczny za wyjaśnienia...
Ostatnio sporo nad tym tematem spędziłem czasu. Cieszę się, że materiał jest dla Ciebie pomocny, a moja praca nie idzie na marne i dzięki za dobre słowo.
Co do wyznaczania S/R pisaliśmy już o tym. (zerknij na post z 24-08-2012, 7:20)
Jeśli rysujesz prostokąty to S/R które ja wyznaczam za pomocą linii są po prostu albo górą albo dołem takiego prostokąta. W longtermach ma to może jakieś zastosowanie bo świece mają ponad 100 pips, a SL jest duży, ale w intraday to się nie sprawdza.
Prostokąt mnie osobiście wprowadza w lekkie zakłopotanie szczególnie wtedy gdy cena tam trafia i zaczyna się kręcić. Linia daje mi lepszy i czystszy obraz, bo wtedy wiem czy był jej test czy też nie. Jeśli nie było to po prostu cierpliwie czekam z włączonym alarmem. W prostokącie zaczyna człowiek kombinować i sprawdzać czy jest dobrze narysowany a może za szeroko lub za wąsko.
Ja osobiście nie rysuje nawet w longtermie prostokątów, bo jak wspomniałeś mają zbyt duży zasięg. Każdy używa takiej techniki jaka mu odpowiada i jest zgodna z jego zasadami tradingu.
Linia wyznacza mi kierunek - był test i odbicie to gram, nie było to nie gram. Cenie sobie proste zasady, które nie powodują dodatkowych dylematów. W życiu ich nie brakuję, niech choć trading będzie prostszy

.
Dodano po 18 minutach:
Setupy na poniedziałek