SNB SCALP

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
horrorschau
Stały bywalec
Stały bywalec

SNB SCALP

Nieprzeczytany post autor: horrorschau »

Witam,

Ostatnio testuje najprostszy z możliwych scalpów wykorzystując parę eurchf:
A mianowicie:
1. Konto ECN na FxPro - spread w czasie sesji europejskiej/amerykańskiej od 0pipsów (dochodzi do 0,2...0,8 )
2. Dźwignia 1:500
3. Pozycja 5 Lotów ->zabezpieczenie 1000EUR czyli ok 4100 PLN\

I w tym momencie przyjmuję założenie, że istnieje większe p-stwo, że poziom 1,2 będzie skutecznie broniony przez SNB, niż p-stwo, że "podłoga" pęknie. Nie będę się tu rozwodził na tematy ekonomiczne( CPI, PPI, poziom rezerw...) czy polityczne, które na to wskazują.

4. Następnie otwieramy pozycję L na poziomie ok 1,2009 (okolice dolnego ograniczenia konsoli w której jest kurs na FxPro)
W tym momencie zakłądając minimalny spread jesteśmy ok 35EUR na minusie = ok 145PLN (Prowizja za transakcję).
Przy pozycji 5 lotów 1 pips wart jest ok. 170 zł.
Czekamy na ruch do góry i zamykamy naszą pozycję na poziomie 1.2011 (okolice górnego ograniczenia).
Daje nam to ok. + 200PLN.
Gramy tylko w jedną stronę ->L, także ustawiamy następne zlecenie BUY na ok. 1.2009 i powtarzamy procedurę.

Na FxPro jak do tej pory nie było ruchów poniżej 1,2 (oprócz testu 1,2 z pamiętnego 05.04.2012 -> 1.1997).
Oprócz tego najniższy poziom to 1,2003.
Załóżmy SL na 1,2002 (nie ma sensu dawać SL poniżej 1,2 bo przy ewentualnym przebiciu i tak SL nie załapie - lepiej stracić mniej)

Tak, oczywiście, R:R jest tragiczny itp, ale polecam przetestować sobie przynajmniej na demo - daje ciekawe rezultaty.
Warto korzystać dopóki SNB daje nam na to szanse!
PS. Nie polecam trzymać pozycji przez noc ->ujemny swap...

Pozdrawiam,
Michał

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Strategia niegłupia i założenia mają sens. Z dużym lewarem jest to już odczuwalny zysk jak na te ruchy. Sam myślę by zacząć tak grać chociaż z jakimś minimalnym (np. 10 pips) zapasem wytrzymania obsunięcia poniżej 1.20. MC to nic przyjemnego, a w tym wypadku powinno wystarczyć ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

horrorschau
Stały bywalec
Stały bywalec

Też myślałem o SL niżej, gdyż przy jakiejś niższej płynności mogą się pojawić naturalne ruchy do 1.2000...
Zachęcam do sprawdzenia i dzielenia się opiniami:)

skrzat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: skrzat »

W Armada Markets swap na EURCHF jest dodatni (0,1), czyli nocne trzymanie pozycji nie zaszkodzi naszym zyskom :)

horrorschau
Stały bywalec
Stały bywalec

Pierwszy raz słyszę o tym brokerze...Masz tam konto? Jaki jest spread?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

W tej chwili 0,4 pipsa + commission. W sumie poniżej 1 pips.

kubek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubek »

To jest dokladnie jedna z moich taktyk grania, do niej wykorzystuje konto w Armadzie (od razu mowie, ze jestem tez ich managerem, zeby nie bylo ze naganiam).

Ustawiam sobie 3 oczekujace, mniej wiecej na poziomach 1.20100 1.20085 i 1.20075. Tp najczesciej w okolicach 1.20125, bo jestem niecierpliwy :). Tak jak pisano przede mna swap jest dodatni, ale szalu na nim nie ma :). Uwazalbym tylko z tak ciasnym SL, bo przypuszczajac, ze cena bedzie w okolicy 1.20070, w godzinach wieczorno-nocnych spread moze sie rozjechac (u broków ze zmiennym) i wytnie Ci SLa. Jak na razie idzie do przodu, chociaz z tego co widze, to gdybym ustawil tp na 1.20200 albo nawet na 1.20400, to bym na tym lepiej wychodzil.

horrorschau
Stały bywalec
Stały bywalec

A gdzie ustawiasz SL?
Ja w razie czegoś mam ok. lota na L, którego trzymam na większe ruchy w wyniku:
- ewentualnego QE3 ( http://www.federalreserve.gov/newsevent ... 120801.pdf )
- uruchomienia nielimitowanego skupu obligacji pigsów, decyzji trybunału w sprawie ESM (12 września)
- spekulacji przed posiedzeniem SNB 13 września
- wprowadzenia podatku od lokowania kapitału CHF etc.

kubek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubek »

Ja u innego brokera tez mam pozycje otwarta z wiekszym targetem, juz tam wisi z 2 miesiące :). Ostatnio była dzida do 1.2080 w minute, mało brakowało a by mi tp zdjelo i nowa pozycje bym wrzucil, ale niestety...

Ja mam SL na poziomie 1.19950, ale wydaje mi sie ze peg i tak nie pusci

horrorschau
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja też nie przypuszczam żeby puścili 1.2.
Ale ruchy poniżej są możliwe gdyż niektóre banki na rynku nie mają linii z SNB i mogą kupować taniej niż 1.2 - tak jak w kwietniu (tylko kto wtedy sprzedaje, skoro SNB daje 1.2? )

ODPOWIEDZ