Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Czy brak lub dostępność niektórych par są zależne od brokera?
Tak.
- Czy wszystkie rynki umożliwiają grę na tej samej liczbie par walutowych, czy też może niektóre "dyskryminują" te mniej popularne, w związku z czym pewne pary nie są dostępne 24h na dobę?
Nie rozumiem pytania.
Kwotowanie instrumentu zależy od jego właściwości. Np. akcje i indeksy giełdowe są kwotowane w godzinach otwarcia giełd, ale kontrakty na te mogą być już 24h.
- Czy para walutowa dwóch słabo zaludnionych państw jest bardziej czy mniej przewidywalna w swoich ruchach? Czy jest bardziej czy mniej podatna na spekulację "grubych ryb"?
Zaludnienie to trochę inna bajka.
Liczy się płynność, inaczej wolumen zleceń składanych na danej parze. Jeśli zleceń jest mało, to dodanie dużego zlecenia spowoduje zamieszanie. Mało płynne instrumenty są bardziej podatne na manipulacje.
Rzadko się zdarza, żeby Grube ryby mocno angażowały się w mało płynne instrumenty. Na ogół stopień zaangażowania muszą dopasowywać do możliwości instrumentu. Wszak na każde zlecenie muszą znaleźć stronę przeciwną.
- Czy przedział godzin, w którym jest większa płynność i dynamika jakiejś bardzo egzotycznej pary walutowej może być inny wobec tych najpopularniejszych walut z powodu innej strefy czasowej, a więc innego okresu wzmożonej aktywności spekulantów?
Tak. Ma to związek nie tylko ze spekulantami, ale także z czasem funkcjonowania lokalnych giełd, banków, firm - ogólnie życia gospodarczego.
Czy może nastąpić sytuacja, w której to cena danej pary walutowej w sesji np. azjatyckiej nie synchronizuje się z ceną tej samej pary w sesji np. londyńskiej?
Co robi?
Czy istnieje wskaźnik do MT, który oddziela poziomymi liniami/pasami na wykresie godziny otwarcia poszczególnych sesji?
Tak. Ale lepiej się nauczyć na pamięć. To nie jedyne punkty czasowe, które są potrzebne. Umieszczając wszystko na wykresie zrobi się taki bajzel, że się człowiek nie połapie. Pomyśl ile lekarz musi umieć na pamięć, żeby był dobrym lekarzem. Dlaczego profesjonalny trejder ma mieć lżej? ;)
Wygląd świeczek może zależeć od strefy czasowej, w jakiej działa platforma. Czy to oznacza, że np. amerykańscy lub japońscy gracze mają bardziej klarowny obraz sytuacji na rynku, bo formacje świecowe bardziej odpowiadają transakcjom zawieranym przez banki i dużych graczy?
Pytanie-studnia.
Mają inne.
Czy "banki i duzi gracze" patrzą na świeczki?
A świeczki H1 mają takie same?
Czy bank z chin może przeprowadzać operacje w czasie sesji NY? Kto wtedy ma lepsze a kto gorsze świeczki?

Sinner
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sinner »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. :)
- Czy wszystkie rynki umożliwiają grę na tej samej liczbie par walutowych, czy też może niektóre "dyskryminują" te mniej popularne, w związku z czym pewne pary nie są dostępne 24h na dobę?
Nie rozumiem pytania.
Użyłem złego słowa. Mówiąc bardziej oględnie, chodziło mi o to, czy każda sesja (a nie rynek) obejmuje te same instrumenty finansowe.
Czy może nastąpić sytuacja, w której to cena danej pary walutowej w sesji np. azjatyckiej nie synchronizuje się z ceną tej samej pary w sesji np. londyńskiej?
Co robi?
Wiem, że to pytanie jest durne, ale chciałem się upewnić. Mamy wszak kilka sesji, przez pewien czas jest tylko jedna, po czym dołącza do niej następna, a ta pierwsza jest zamykana. Coś jak bieg ze sztafetą. :wink: Chciałem zyskać pewność, czy czasem w momencie podania pałeczki cena się na chwilkę nie "rozejdzie".
A świeczki H1 mają takie same?
To też mnie frapuje, bo są państwa, których czas przesunięty jest względem uniwersalnego o niepełną liczbę godzin...
Co do tych względnych świeczek, to zastanawiam się, czy jest jakiś wskaźnik/rodzaj wykresu, który każdy pojedynczy tick w górę lub w dół - czy jest ich 20 czy 200 w ciągu minuty - ukazuje jako kropkę na wykresie? I czy nie byłoby to tym samym albo czymś bardzo podobnym do wykresów renko (o których nota bene właśnie czytam)?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Użyłem złego słowa. Mówiąc bardziej oględnie, chodziło mi o to, czy każda sesja (a nie rynek) obejmuje te same instrumenty finansowe.
Te które są notowane 24h tak. Inna sprawa, że może nie być na nich ruchu w pewnych porach.
Mamy wszak kilka sesji, przez pewien czas jest tylko jedna, po czym dołącza do niej następna, a ta pierwsza jest zamykana. Coś jak bieg ze sztafetą. Chciałem zyskać pewność, czy czasem w momencie podania pałeczki cena się na chwilkę nie "rozejdzie".
Różnych sesji jest wiele. Podział na Azję-Europę-US to duże uproszczenie. Wiele z nich na siebie zachodzi i np. rano trejdują jednocześnie trejderzy z Europy i Azji, a popołudniu z Europy i US. Na tzw. "overlap'ach" jest z reguły większy ruch.

http://www.stocktime.ru/en/index.html
To też mnie frapuje, bo są państwa, których czas przesunięty jest względem uniwersalnego o niepełną liczbę godzin..
Niestety to jest dla mnie za trudne pytanie. Moim zdaniem nie ma co się za bardzo rozdrabniać.

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Witam,

Mam odpalone MT4 na CrossOver i nie mogę zmienić pól:
rodzaj konta, waluta, Depozyt.
Serwera nie mogę zmienić. Mam konto real na XTB, ale chcę mieć aktywne demo.

Co zrobić, aby połączyć się z serwerem XTB??
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

ForexTig3r pisze:Mam odpalone MT4 na CrossOver i nie mogę zmienić pól:
Wrzuć może screena.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

raposo pisze:
ForexTig3r pisze:Mam odpalone MT4 na CrossOver i nie mogę zmienić pól:
Wrzuć może screena.
To jest tylko z serwerem, którego nie idzie zmienić, zapewne jeśli ten problem zniknie to inne też.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

To jest tylko z serwerem, którego nie idzie zmienić, zapewne jeśli ten problem zniknie to inne też.
To wpisz ręcznie adres IP brokera lub wrzuć pliki z serwerami. Broker powinien podać IP do swojego serwera.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

raposo pisze:
To wpisz ręcznie adres IP brokera lub wrzuć pliki z serwerami. Broker powinien podać IP do swojego serwera.
Ale gdzie niby mam to zrobić??

Podaj ścieżkę oraz najlepiej screen okna.
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

W polu Serwer? ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

raposo pisze:
W polu Serwer? ;)
Ok, już sobie poradziłem.
  • Jakie są inne, lepsze klienty od MetaTrader?
    Czy na ECN rynek otwiera się razem z tym międzybankowym??
    Czy TP u innych brokerów jest mniejszy niż 15 pipsów??
    Czy pary tj. USDPLN / EURPLN występują tylko u brokerów w obrębie granic Naszego kraju??
subsilver2 趋势线

ODPOWIEDZ