Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Novika
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Novika »

Skoro skoczyłam od razu do grupy zaawansowanych ;) działam dalej...:)

Chociaż dzisiejszy trend wzrostowy EUR/USD zaskoczył mnie całkowicie.....

Dodano po 17 minutach:

Jestem na etapie opracowywania systemu.., strategii. SL max 3%, max 3 otwarte pozycje.. Okazało się, że jestem daytraderem :) Jednak to gra zbyt ryzykowna...

Nie pytam was o systemy.. Domyślam się , ze każdy sam ciężką pracą dociera do sposobów na zyski i nie ujawnia je :) a

O tak obserwuję ...może rzeczywiście przez jakiś czas będę tylko obserwować i czytać, czytać...

Tak myślę, że bez komputera ciężko będzie grać ;)

Dziękuję za rady i linki :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Novika pisze:Jestem na etapie opracowywania systemu.., strategii. SL max 3%, max 3 otwarte pozycje
To nie system, tylko zarządzanie kapitałem; element systemu.
Okazało się, że jestem daytraderem :) Jednak to gra zbyt ryzykowna...
Przechodzenie przez ulicę też ;)
Nie pytam was o systemy.. Domyślam się , ze każdy sam ciężką pracą dociera do sposobów na zyski i nie ujawnia je
Wprost przeciwnie; mnóstwo systemów jest opisanych na tym forum. Godne zainteresowania są moim zdaniem trzy:
- fale Elliotta;
- Price Action;
- Zero Line.

Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: temal »

Jest taka możliwość aby dogadać się z brokerem aby blokował mi pozycje np po stracie 5% kapitału? Stopaut po 5% straty :) Gra stałaby się dużo prostrza.
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem ;) http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

temal pisze:Jest taka możliwość aby dogadać się z brokerem aby blokował mi pozycje np po stracie 5% kapitału? Stopaut po 5% straty :) Gra stałaby się dużo prostrza.
Nie ma takiej możliwości, ale po to jest przecież SL. Ustawiasz go w miejscu, w którym te 5% stracisz i masz załatwione.

Niemniej jednak 5% to przynajmniej 2x zbyt duże ryzyko.

zbeer
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: zbeer »

Witam. Mam pytanie natury raczej technicznej, ale jako że jestem początkujący napiszę tutaj..
Jest jakaś możliwość, żeby ustawić Metatradera albo poszczególne wykresy aby były zawsze na wierzchu?
Chodzi o to, że mam dosyć duży monitor i chciałbym obserwować wykresy podczas robienia innych rzeczy.

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

zbeer pisze:Witam. Mam pytanie natury raczej technicznej, ale jako że jestem początkujący napiszę tutaj..
Jest jakaś możliwość, żeby ustawić Metatradera albo poszczególne wykresy aby były zawsze na wierzchu?
Chodzi o to, że mam dosyć duży monitor i chciałbym obserwować wykresy podczas robienia innych rzeczy.
Szukaj programu "Always on top".
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
rrr
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: rrr »

Witam wszystkich. Jest tutaj miejsce na najbardziej naiwne pytania, więc zadam jedno z nich.
Jeżeli stracę na transakcji - zawrę transakcję kupna a kurs spadnie, ja zamknę slecenie ze stratą np. 100 PLN, to kto to 100 PLN zyskuje?
Broker zarabia na spreadzie, natomiast kto zarabia na mojej stracie - albo kto traci na moim zysku?
Dzięki wielkie za odpowiedź

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Przy tak małych kwotach niemal na 100% tylko broker.
Przy większych tajemniczy "dostawcy" płynności.

Awatar użytkownika
Jack
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jack »

rrr pisze:Witam wszystkich. Jest tutaj miejsce na najbardziej naiwne pytania, więc zadam jedno z nich.
Jeżeli stracę na transakcji - zawrę transakcję kupna a kurs spadnie, ja zamknę slecenie ze stratą np. 100 PLN, to kto to 100 PLN zyskuje?
Broker zarabia na spreadzie, natomiast kto zarabia na mojej stracie - albo kto traci na moim zysku?
Dzięki wielkie za odpowiedź
1)Gdy jest to MM to broker.
2)Gdy jest to ECN:

http://blog.100lar3k.pl/2012/02/czy-bro ... akcji.html
http://blog.100lar3k.pl/2012/01/platformy-ecn.html

Nie ma sensu przepisywać.

Sinner
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sinner »

Czy można grać na wszystkich możliwych parach walut (w jednym z filmików Asmodeusa słyszałem nawet, że można grać na... świńskich brzuchach)? Jeśli tak, to:

- Czy brak lub dostępność niektórych par są zależne od brokera?

- Czy wszystkie rynki umożliwiają grę na tej samej liczbie par walutowych, czy też może niektóre "dyskryminują" te mniej popularne, w związku z czym pewne pary nie są dostępne 24h na dobę?

- Czy para walutowa dwóch słabo zaludnionych państw jest bardziej czy mniej przewidywalna w swoich ruchach? Czy jest bardziej czy mniej podatna na spekulację "grubych ryb"?

- Czy przedział godzin, w którym jest większa płynność i dynamika jakiejś bardzo egzotycznej pary walutowej może być inny wobec tych najpopularniejszych walut z powodu innej strefy czasowej, a więc innego okresu wzmożonej aktywności spekulantów?

Ponadto:

Czy może nastąpić sytuacja, w której to cena danej pary walutowej w sesji np. azjatyckiej nie synchronizuje się z ceną tej samej pary w sesji np. londyńskiej?

Czy istnieje wskaźnik do MT, który oddziela poziomymi liniami/pasami na wykresie godziny otwarcia poszczególnych sesji?

Wygląd świeczek może zależeć od strefy czasowej, w jakiej działa platforma. Czy to oznacza, że np. amerykańscy lub japońscy gracze mają bardziej klarowny obraz sytuacji na rynku, bo formacje świecowe bardziej odpowiadają transakcjom zawieranym przez banki i dużych graczy?

I czy tak duża ilość głupich pytań w jednym poście nie jest przesadą? :)

Bardzo proszę o odpowiedzi,
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ