Wreszcie jakieś konstruktywne pytanie. DziękiMarioDM pisze:W takim razie jak widzisz obiektywne recenzje ? Jeśli jakiś broker będzie do bani to można go tylko zjechać i nie da rady być jego IB.Akhh pisze:Zakładając, że nie skończy się tylko na zainwestowanym czasie i pieniądzach to jedynym rozwiązaniem jakie widzę dla takiego portalu to bycie IB wszystkich brokerów.By_żyło_się_lepiej pisze:A jak będziesz na tym zarabiał?
Jeśli ktoś założy konto za pośrednictwem portalu wtedy jakiś procent z tego portal będzie zarabiał.
Czyli, że należałoby się ograniczyć do kilku dobrych brokerów.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia :
Kto uwierzy, że ocena danego brokera jest obiektywna skoro portal będzie IB tego brokera ?
Jeśli jakiś broker będzie do bani - i wyjdzie to w testach, w skargach użytkowników (popartych faktami - screenami, wyjaśnieniami z brokerem) wtedy po prostu widząc to nie założy konta u tego broker, a założy u innego - lepszego którego IB też portal będzie.
Właśnie ograniczanie się do kilku lepszych (na jakiej podstawie lepszych -- przecież to ma dopiero wyjść w testach) byłoby podejrzane. Mając szeroką ofertę testów, sprawdzonych (podkreślam to po np historii forexpeacearmy - gdzie 80% opinii to te od konkurencji bądź od osób związanych z brokerem) można być obiektywnym bo portal nie ma potrzeby polecać złego brokera, bo ma umowy podpisane z tymi dobrymi również. W interesie portalu jest to żeby klient za jego pośrednictwem podpisał umowę z jakimkolwiek brokerem - a dzięki testom, opiniom z jednym z lepszych.
Opinia ma być obiektywna właśnie dlatego, że portal będzie IB wszystkich testowanych brokerów (wszystkich kilkuset nie jest w stanie się przetestować - ale dla Polaków liczy się tych 30 - 40, bo broker np z Hong-Kongu nikogo raczej specjalnie nie zainteresuje)
Chciałbym jednak, żeby po podaniu jakiegoś pomysłu - typu pokazał się broker "taki i taki" stać było portal od razu na założenie konta, ocenę procedury, przetestowanie supportu i rozpoczęcie od razu drobnych testów real (poślizgi, spready, co się dzieje w czasie danych etc)
Dzięki wielkie za jakieś konstruktywne pytania i proszę o odniesienie się do odpowiedzi. Wydaje mi się, że w swoim projekcie uwzględniłem aspekty obiektywności, ale od wydaje mi się, do rzeczywistości bywa czasami daleko.
Dodam, że mogą pojawić się różne prowizje od brokerów - jednak nie będą to bardzo znaczące różnice. To też może być czynnikiem branym pod uwagę jeśli chodzi o obiektywizm. Tutaj rozwiązania - oprócz nadużycia zaufania raczej nie ma. Można tylko pokazać - od jakiego brokera ile się dostaje ( czyli broker Z, daje procentowo kwotę - X gdzie X nie będzie podany, a broker Y daje, kwotę o 2% większą itp, itd. Będą to różnice na tyle nieznaczne, że na chwile obecną nie wydaje mi się że powinny być brane pod uwagę.
To nie produkty bankowe, które potrafią się różnić prowizją rzędu kilku tysięcy procent. Tutaj będzie +/- 20-30% max