Portal o brokerach - uwagi, pomysły - Część 1.

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

MarioDM pisze:
Akhh pisze:
By_żyło_się_lepiej pisze:A jak będziesz na tym zarabiał?
Zakładając, że nie skończy się tylko na zainwestowanym czasie i pieniądzach to jedynym rozwiązaniem jakie widzę dla takiego portalu to bycie IB wszystkich brokerów.

Jeśli ktoś założy konto za pośrednictwem portalu wtedy jakiś procent z tego portal będzie zarabiał.
W takim razie jak widzisz obiektywne recenzje ? Jeśli jakiś broker będzie do bani to można go tylko zjechać i nie da rady być jego IB.
Czyli, że należałoby się ograniczyć do kilku dobrych brokerów.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia :
Kto uwierzy, że ocena danego brokera jest obiektywna skoro portal będzie IB tego brokera ?
Wreszcie jakieś konstruktywne pytanie. Dzięki

Jeśli jakiś broker będzie do bani - i wyjdzie to w testach, w skargach użytkowników (popartych faktami - screenami, wyjaśnieniami z brokerem) wtedy po prostu widząc to nie założy konta u tego broker, a założy u innego - lepszego którego IB też portal będzie.

Właśnie ograniczanie się do kilku lepszych (na jakiej podstawie lepszych -- przecież to ma dopiero wyjść w testach) byłoby podejrzane. Mając szeroką ofertę testów, sprawdzonych (podkreślam to po np historii forexpeacearmy - gdzie 80% opinii to te od konkurencji bądź od osób związanych z brokerem) można być obiektywnym bo portal nie ma potrzeby polecać złego brokera, bo ma umowy podpisane z tymi dobrymi również. W interesie portalu jest to żeby klient za jego pośrednictwem podpisał umowę z jakimkolwiek brokerem - a dzięki testom, opiniom z jednym z lepszych.

Opinia ma być obiektywna właśnie dlatego, że portal będzie IB wszystkich testowanych brokerów (wszystkich kilkuset nie jest w stanie się przetestować - ale dla Polaków liczy się tych 30 - 40, bo broker np z Hong-Kongu nikogo raczej specjalnie nie zainteresuje)

Chciałbym jednak, żeby po podaniu jakiegoś pomysłu - typu pokazał się broker "taki i taki" stać było portal od razu na założenie konta, ocenę procedury, przetestowanie supportu i rozpoczęcie od razu drobnych testów real (poślizgi, spready, co się dzieje w czasie danych etc)

Dzięki wielkie za jakieś konstruktywne pytania i proszę o odniesienie się do odpowiedzi. Wydaje mi się, że w swoim projekcie uwzględniłem aspekty obiektywności, ale od wydaje mi się, do rzeczywistości bywa czasami daleko.

Dodam, że mogą pojawić się różne prowizje od brokerów - jednak nie będą to bardzo znaczące różnice. To też może być czynnikiem branym pod uwagę jeśli chodzi o obiektywizm. Tutaj rozwiązania - oprócz nadużycia zaufania raczej nie ma. Można tylko pokazać - od jakiego brokera ile się dostaje ( czyli broker Z, daje procentowo kwotę - X gdzie X nie będzie podany, a broker Y daje, kwotę o 2% większą itp, itd. Będą to różnice na tyle nieznaczne, że na chwile obecną nie wydaje mi się że powinny być brane pod uwagę.

To nie produkty bankowe, które potrafią się różnić prowizją rzędu kilku tysięcy procent. Tutaj będzie +/- 20-30% max
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Szczera opinia moja to taka...że Polski rynek jest zdecydowanie zbyt mały byś mógł na tym zarobić.Większość wybierających platformy na początku kieruje się reklamą i otwiera rachunek u brokera który ma bardziej kolorową reklamę i więcej bonusu lub napisze w linku że można zostać profesjonalistą po 2 godzinach kursu.Niedobitki które zostaną nie dadzą ci zarobić.

Nawet na zagranicznych stronach o brokerach jest podobnie jak u nas-co więcej jest znacznie gorzej ostatnio po bankructwach wielu firm.Jedynymi pytaniami są-kto padnie następny?Pomówienia i oskarzenia to codzienność w tej branży gdzie dziś walczy sie na noże o klientów (tutaj bardziej mówię z perspektywy rynków giełdowych,forex jest na innym etapie rozwoju), nie będziesz więc w stanie oddzielić ziarna od plew.

PS.Co do brokerów z Azji-ja się nimi interesuję i parę znam (znów tylko jednak giełdowych) ;-)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Camaro69 pisze:Szczera opinia moja to taka...że Polski rynek jest zdecydowanie zbyt mały byś mógł na tym zarobić.Większość wybierających platformy na początku kieruje się reklamą i otwiera rachunek u brokera który ma bardziej kolorową reklamę i więcej bonusu lub napisze w linku że można zostać profesjonalistą po 2 godzinach kursu.Niedobitki które zostaną nie dadzą ci zarobić.

Nawet na zagranicznych stronach o brokerach jest podobnie jak u nas-co więcej jest znacznie gorzej ostatnio po bankructwach wielu firm.Jedynymi pytaniami są-kto padnie następny?Pomówienia i oskarzenia to codzienność w tej branży gdzie dziś walczy sie na noże o klientów (tutaj bardziej mówię z perspektywy rynków giełdowych,forex jest na innym etapie rozwoju), nie będziesz więc w stanie oddzielić ziarna od plew.

PS.Co do brokerów z Azji-ja się nimi interesuję i parę znam (znów tylko jednak giełdowych) ;-)
Na miliony nie liczę - wystarczy żeby nie trzeba było dokładać - to już będzie sukcesem.

Większość ludzi zakłada rzeczywiście konta kierując się reklamami, jednak trafiając na taki portal mogą uniknąć pierwszych rozczarowań.

Swoją drogą dla początkującego inne wartości są ważne niż dla kogoś bardziej doświadczonego.
Coraz więcej brokerów oferuje również CFD na akcje - to też może być całkiem ciekawy rynek - nawet w Polsce. W końcu ludzi grających na akcjach jest dużo więcej niż próbujących swoich sił na forexie.

A dostęp do kilkuset - kilku tysięcy akcji z całego świata z lewarem 1:20 i prowizją kształtującą się w sumie w obie strony na poziomie 0,2% to atrakcyjna oferta,

Nie wiadomo jeszcze w którą stronę pójdzie rynek brokerów - ale taki portal będzie rozwijał się wraz z rynkiem.

Dzięki za uwagi.
Od Traderów dla Traderów

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Ja widzę to inaczej. Tworzysz portal z bazą danych o brokerach (byle przejrzyście).
Po stworzeniu takiego profilu brokera dajesz się ludziom wypowiedzieć . Możesz tez stworzyć dział informacji na temat regulacji itd. Ja raczej bym się nie nastawiał na zysk i na bycie IB danego brokera ,bo jak bym zobaczył taki portal ,który nie opisuje brokerów a ich reklamuje to od razu bym z niego wyszedł .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Cadermo pisze:Ja widzę to inaczej. Tworzysz portal z bazą danych o brokerach (byle przejrzyście).
Po stworzeniu takiego profilu brokera dajesz się ludziom wypowiedzieć . Możesz tez stworzyć dział informacji na temat regulacji itd. Ja raczej bym się nie nastawiał na zysk i na bycie IB danego brokera ,bo jak bym zobaczył taki portal ,który nie opisuje brokerów a ich reklamuje to od razu bym z niego wyszedł .

Pozdrawiam
Pozwalanie się wypowiadać na temat brokerów nie działa. Tak jest na forach, tak jest na forex peace army - to nie działa. Bo opinie są od różnych ludzie. A większość ludzi jest niedoświadczona, nie wie co tak na prawdę jest ważne - do tego największe niebezpieczeństwo - posty produkowane przez ludzi związanych z brokerem lub z konkurencją.

Natomiast publikowanie tylko sprawdzonych informacji (załączone screeny, historia z konta etc) będzie dawać znaczące informacje i nie trzeba bedzie przebijać się przez kilkaset stron - każda po kilkadziesiąt postów żeby znaleźć tych kilka ważnych informacji.

Nie wiem skąd pomysł portalu, który reklamuje brokerów. Takie coś jest na stronach IB danego brokera, albo mających kilku w swojej ofercie. Tutaj koncepcja jest zupełnie inna.

A zarabiać jakoś musi - bo koszty prowadzenia będą, do tego nad czymś takim trzeba pracować po kilka h dziennie - czasami też jeździć etc - nikt nie będzie dokładał z własnej kieszeni kilku k miesięcznie i jeszcze spędzał kilku godzin dziennie nie mając w perspektywie choćby najmniejszych zarobków.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Moim zdaniem, przede wszystkim powinieneś zdecydować, do której części potencjalnych graczy kierujesz ten serwis: jeśli do mądrzejszej - to poległeś zanim go uruchomiłeś; jeśli do głupszej - ma szansę zarobić, ale musisz działać wbrew sobie, czyli serwis taki jak wszędzie - niech go robią ludzie dla ludzi.
Zauważ, że teraz nawet gazety bazują na wypowiedziach internautów. Masakra, ale tłumom to się podoba, poza tym nic nie kosztuje ;)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Wirus pisze:Moim zdaniem, przede wszystkim powinieneś zdecydować, do której części potencjalnych graczy kierujesz ten serwis: jeśli do mądrzejszej - to poległeś zanim go uruchomiłeś; jeśli do głupszej - ma szansę zarobić, ale musisz działać wbrew sobie, czyli serwis taki jak wszędzie - niech go robią ludzie dla ludzi.
Zauważ, że teraz nawet gazety bazują na wypowiedziach internautów. Masakra, ale tłumom to się podoba, poza tym nic nie kosztuje ;)
Ma nadzieję, że do wszystkich graczy.

Przez mądrzejszy masz na myśli bardziej doświadczonych?

Ja mimo, przerzuconych kilku tysięcy transakcji manualnych i spędzonych długich godzinach przed wykresami w poszukiwaniu brokera musiałem się kierować jakimiś informacjami.

Często były to informacje dość subiektywne, podawane w dobrej wierze - ale niestety mijające się z prawdą. Za każdym razem próbowanie takiego poleconego brokera kosztowało czas i pieniądze. Także ci bardziej doświadczenie również będą mogli czegoś się dowiedzieć.

A dla początkujących chciałbym żeby to był taki pierwszy kro. Nie będą musieli rozpaczliwie zakładać tematów na forum, żeby przeczytać, że wszystko na forum jest wystarczy poszukać. Będą mogli bez skrępowania pytać - a portal ma im rzetelnie i jasno odpowiedzieć.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Akhh pisze:Przez mądrzejszy masz na myśli bardziej doświadczonych?
Nie; po prostu myślących ;)
Większość ludzi nie potrzebuje prawdy, tylko potwierdzenia tego, co już (niby) wiedzą. Przeczytaj Prawdę Pratchetta, tam jest to doskonale wytłumaczone ;) Dlatego Super Express (czy jak to się nazywa) sprzedaje się doskonale, a wiele poważnych tytułów padło.
Z foreksowego podwórka: dla mnie analizy XTB są świetne, bo podają możliwy rozwój sytuacji; wiele osób jednak je obśmiewa, ponieważ podają możliwy rozwój sytuacji :>
A oni by chcieli wiedzieć, gdzie mają wejść i w co, żeby zarobić milion w dwie godziny.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Wirus pisze:
Akhh pisze:Przez mądrzejszy masz na myśli bardziej doświadczonych?
Nie; po prostu myślących ;)
Większość ludzi nie potrzebuje prawdy, tylko potwierdzenia tego, co już (niby) wiedzą. Przeczytaj Prawdę Pratchetta, tam jest to doskonale wytłumaczone ;) Dlatego Super Express (czy jak to się nazywa) sprzedaje się doskonale, a wiele poważnych tytułów padło.
Z foreksowego podwórka: dla mnie analizy XTB są świetne, bo podają możliwy rozwój sytuacji; wiele osób jednak je obśmiewa, ponieważ podają możliwy rozwój sytuacji :>
A oni by chcieli wiedzieć, gdzie mają wejść i w co, żeby zarobić milion w dwie godziny.
Takie sygnały gdzie wejść również są. W większości płatne - ale część brokerów daje takie za darmo (lub dla posiadaczy kont live z kwotą większą niż np 2k USD)

Testy takich sygnałów też chcę żeby na portalu się znalazły.
Od Traderów dla Traderów

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Akhh pisze: Chciałbym jednak, żeby po podaniu jakiegoś pomysłu - typu pokazał się broker "taki i taki" stać było portal od razu na założenie konta, ocenę procedury, przetestowanie supportu i rozpoczęcie od razu drobnych testów real (poślizgi, spready, co się dzieje w czasie danych etc)
Jako, że i ja z "niejednego pieca brokera chleb jadłem" powiem Ci tak:
- pomysł jest nie wykonalny. Nie da stworzyć się wiarygodnego rankingu o jakim marzysz.

Dlaczego nie ? Nie bierzesz pod uwagę w ogóle tego jak działa platforma od strony brokerów i jak to jest zorganizowane.
W skrócie upraszczając:
- użytkownicy u brokerów są przyporządkowywani do grup.
- to do jakiej grupy trafisz zależy od wielu czynników: przykładowo od tego czy grasz automatem czy manualnie, jak dużo transakcji otwierasz, jakim lotem, jak często itd. No i oczywiście czy zarabiasz czy nie.
- każda grupa użytkowników może mieć inne warunki handlu, inne pluginy ją "pilnujące", opóźniające transakcję itd.
- każda grupa/osoba może mieć inny sposób egzekucji. Również sposób egzekucji może być inny w zależności od wielkości pozycji jaką otwierasz. Przykładowo przekraczając założoną przez brokera wielkość lota zostaniesz przekierowany do DalingDesku.
- DelingDesk obsługuje człowiek. Widzi co chcesz otworzyć i potwierdza bądź odrzuca Twoją transakcję. Ma na to parę minut: może zrobić to szybko bo akurat chce mu się do WC, ale może też zrobić to też wolno. Dopiero jak z tego WC wróci.

Powiedz mi jak w takiej sytuacji chcesz stworzyć wiarygodny ranking brokerów ? Przecież to niemożliwe !
Założysz konto u brokera, wykonasz parę przykładowych transakcji: broker na starcie zwykle daje dobre warunki. (Ba! jeśli portal będzie miał powodzenie i broker zorientuje się że to Twoje konto warunki będziesz miał super).
Opiszesz, że jest super, świetnie cud malina. Tyle, że super był on dla Ciebie. Inna osoba założy tam konto, zagra większym lotem i dostanie całkiem inne warunki.
Sam mogę Ci pokazać konta u tego samego brokera gdzie odpalając transakcje w tym samym momencie jedna wejdzie natychmiast a druga ze sporym poślizgiem.
Poza tym to wszystko ulega ciągłym zmianom. Broker dziś ma takiego LP jutro innego. Dziś takie warunki za tydzień gorsze, potem znowu lepsze.

To wszystko powoduje, że nie możesz stworzyć wiarygodnego porównania.

Tu jest też przyczyna Twoich poszukiwań: ludzie polecali Ci brokerów ale zwykle po jakimś czasie okazywało się, że nie odpowiadają Twoim potrzebom. Twoim nie, ale to nie znaczy, że oni się mylili. Przy ich stylu grania broker zachowuje się tak jak oczekują, przy Twoim stylu już niekoniecznie.

Co najwyżej można by zrobić portal opisujący "sztuczki" brokerów. Demaskujący ich posunięcia ot: choćby jak realizowanie SL po cenie zawsze ciupinkę gorszej i pokazujący jak sprawdzić czy broker już pogorszył warunki dla nas czy jeszcze nie. Ewentualnie porównujący spready, swapy, odległość SL w czasie danych itd (ale to już jest).

Ogólnie to walka z wiatrakami. Co np. zrobisz gdy opiszesz negatywnie jakiegoś brokera a on Ci przyśle ładne pisemko z "grzeczną" prośbą byś wycofał artykuł bo narażasz bezpodstawnie jego dobrą reputację (podobną sytuację miał parę dni temu jeden z polskich blogów). Pójdziesz na wojnę z prawnikami brokera ? Masz na to czas i kasę ?
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ