W ramach odkrywania nowych, dobrze znanych ziem, obiecałem zapoznać się z systemem, nazywanym TRO czy też NLA - sam jeszcze dobrze nie wiem
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 465#501465
System ten opisywał HEX w wątku Never Lose Again by DRAGON33:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... php?t=8703
Celem uporządkowania, wrzucę wygrzebane, ważne informacje, w ten wątek. Dorzucę też paczkę wskaźników potrzebnych do tego systemu.
HEX napisał:
Proszę o uwagę wszystkich tych którzy interesują się tym systemem.
Zebrałem tu wszystkie zasady jakimi trzeba się kierować grając tym prostym systemem. Jeśli komuś to pomoże zamieściłem nawet moją interpretacje tych zasad. Zaczynamy:
System bazuje na kolorach świec, niby banalne i głupie a jednak coś w sobie ma. Czemu niby mamy sprzedawać gdy H1 jest zielone bądź kupować gdy H1 jest czerwone?
W tym systemie bardzo pomaga kanał który jest zrobiony z 50 ema high i low. Cena wielokrotnie odbija się od tego kanału(i właśnie na tym będziemy zarabiać)
Głównym wskaźnikiem jaki tu wykorzystujemy jest TRO_Dynamic_fibs_SR(darmowy wskaźnik) Wskaźnik ten posiada 2 linie zieloną (buy) i czerwoną (sell).
Linie te są odwzorowaniem poziomów fibanaciego.
Wskaźnik ten rysuje na wykresie kropki, można się w nich dopatrzeć HH HL LH LL.
Sposób Dragona
Dragon grał nawet w konsolidacji (gdy kanał jest horyzontalny) Ale on widział to coś co cena robi od zawsze. Nie mam pojęcia co to tak właściwie jest i chyba nigdy się chyba nie dowiem więc nie będę grał w konsolidacjach i początkującym też tak radze.Dragon grał w ten sposób:
Dostajemy sygnał BUY od wskaźnika (najczęściej wyskakujące okienko połączone z sygnałem dźwiękowym, zależy kto ma jak ustawione) czekamy aż H1 będzie zielone i wchodzimy w transakcje. Analogicznie postępujemy z sygnałem SHORT.
otrzymamy lepsze efekty gdy będziemy grać z D1. Grając przeciwko D1 są to krótkie skalpy 5-10 pipsów max. Ryzyko jest przy nich o wiele większe chyba że umie się grac tak jak Dragon.
Podstawowe zasady (xx-xxx pipsów) sygnał+H1+D1+tunel w tą samą stronę.
Podstawowe zasady (x-xx pipsów) sygnały +H1
Gramy na M5.
Dobra teraz jak ja to widzę.
Uczę się tego systemu tak samo jak wy.Ale nie da się ukryć że mam troszeczkę większe pojęcie o nim niż wy a mimo to korzystam z M15,
M15 + H1 i D1 to niesamowite połączenie dające perfekcyjne wykorzystanie tego systemu przy jak najmniejszym ryzyku.
Jak ja gram opis + screeny
Jak można zaobserwować na M15 jest dużo mniej sygnałów ALE jak możemy też zaobserwować możemy w ciągu dnia zrobić 2-3 wejścia po 20-xxx pipsów w przeciągu 30-60 minut. O wiele mniejsze ryzyko przy jeszcze większym potencjalnym zysku.
Co kilka stron pisze że ja KUPUJE nad kanałem a SPRZEDAJE pod kanałem.i chyba tego nie zrozumieliście. Dlatego przepuszczam tyle tych wspaniałych waszych sygnałów ponieważ ja potrzebuje potwierdzenia trendu, który objawia się poprzez pullback, najpierw jest momentum (przejście przez kanał)następnie pullback (cofnięcie się ceny do granicy górnej/dolnej bandy) i wtedy kupuje /sprzedaje.
Zobaczcie na załączniku jak to wygląda.
I powiedzcie poco kusić los!? Nie wystarczą 2-3 wejścia na każdej parze * ilość obserwowanych par. Na każdym wejściu robimy po 20 pipsów minimum! to jest moje stałe TP=20 pipsów. pokazałem wam moje wejścia po całym dniu 5 pozycji 151 euro na mini lotach, 0,2 lota najwięcej a MM dragona kazało mi grać już po 0,3 ale się bałem;/ a było by 200 euro.ładna dniówka
Doklejam też ważne spostrzeżenia KERIMBA (Bardzo ważna postać na tym forum)na temat tego systemu.
1. Gra TYLKO w zgodzie z trendem (kierunkiem)
2. Gra TYLKO po uformowaniu tzw. "cienia", obojętnie czy górnego czy dolnego, czyli w trakcie tworzenia tzw. "ciała" świecy
3. Gra TYLKO po wykonaniu ręcznego testu "jego opanowania" na koncie DEMO. Tzn. sprawdzamy ilość zyskownych transakcji pod rząd na +5/+7 pipsów i ilość pipsów strat związanych z SL. I tak w kółko aż do "usranej śmierci" i aż nam się źle zrobi. System MUSI być opanowany do perfekcji i grany jak ROBOT/AUTOMAT.
Inaczej ZABIJA i bez Prozacu nie pojedzie daleko!!!
Jeżeli nasze wejścia zyskowne (pod rząd) oscylują w granicach ilości pipsów na SL to jest OK. To znaczy, że jeżeli mamy SL na -15 pipsów, to musimy wygenerować minimum 15 operacji z zyskiem na +5 pipsów. Itd itd. Jeżeli to osiągniemy, to można grać tą metodą.
Po co taki zapas? A po to, że system ten w pewnym momencie zjedzie nas na X x SL pod rząd. I to na 100%. Kiedy? Mr. Green
Dołożę uporządkowanie przez
Phoenix_phx, coby wszystko było razem
Podstawowe zasady systemu:
System opiera się o skalpowanie na różnicach cen.
Gramy na M5+H1+D1
lub
M15+H1+D1
- mniej sygnałów, ale mniejsze ryzyko i większy potencjalny zysk.
Używane wskaźniki:
Moving Average z MT4, Metoda MA Exponential (EMA), Low, Okres 50
Moving Average z MT4, Metoda MA Exponential (EMA), High, Okres 50
Oba są używane do wyznaczania kierunku trendu. Cena wielokrotnie odbija się od kanału uformowanego przez EMA.
TRO_Dynamic_fibs_SR
Custom Candle
TRO_Multi_Meter
Zasady handlu:
1) Jeżeli EMA są w poziomie, nie wolno handlować – oznacza to z reguły zmianę trendu.
2) Statystycznie po 3 świecach H1 hossy/bessy następuje zmiana na przeciwną.
3) Zakup następuje gdy:
- wskaźnik da sygnał [BUY]
- tunel EMA wzrostowy
- H1 jest zielone
4) Sprzedaż następuje gdy:
- wskaźnik da sygnał [SELL]
- tunel EMA spadkowy
- H1 Czerwone
5) Gdy H1 jest zielone, D1 czerwone scalp 5-10 pipsów (granie przeciwko D1)
6) Gdy H1 zielone, D1 zielone scalp 20-30 pipsów.
7) Stałe TP=20
Gra tylko po uformowaniu cienia
============
a) EMA 50 high low, handluje pod na sprzedaży, analogicznie nad na wzrostach. Pozycje otwieram gdy jest wyraźne odbicie od tunelu w przeciwnym kierunku - jak wiadomo cena się odbija, najpierw odbiega a potem powraca. Wtedy obserwuję H1 i zgodnie z zasadą średniej powtarzalności (3 świeczki H1 tego samego koloru potem odwrót) i staram się wykonac wszystkie wejścia właśnie na odbiciu.
a") jak się przyjrzysz na cenę i ema 50 to zobacz że jest konsolidacja i właśnie wspomniane odbicie od tunelu - ja wtedy wchodzę w longi. Ale trzeba uważac i pilnowac na początku bo może to oznacza powrót do konsolidacji, Pozycję otwieram na wzrost po przecięciu górnej EMA 50 i analogicznie na spadku - oczywiscie w zgodzie z innymi wskaźnikami jak MM czy Fibs.
b) Wiadomo MM - zgodnoś z H1 + D1 wg Hex'a x-xxx pips a granie przeciwko D1 x-20 pips max!!
c) Sygnał od Fibs + MM + EMA 50. Ale możesz tu robic błąd na którym ja poleciałem na początku. Jeżeli jesteś np. pod EMA 50 (trend spadkowy) i cena odbija się od linii Buy, MM zielone to .... kupujesz.. Błąd! Spadek na EMA + MM czerwone+ sell i wtedy sprzedajesz. Nigdy nie kupuj przeciwko trendowi ani w konsolidacji. d
d) taki mały bajer który sam dodałem - SMA 5. Jak weźmiesz czysty wykres, średnią kroczącą ceny i SMA5 to idealnie wskazuje lokalny trend i czasami wskazuje zamknięcie pozycji. Jeżeli cena przetnie SMA5 to oznacza potwierdzenie spadku. Czasem lepiej poczekac z otwarciem 2-3 minuty na potwierdzenie,
Jeżeli połączysz EMA+MM+FIBS+SMA to nie będzie pipsiorów ale do przodu napewno
Jeszcze
klonmarcin
Opiszę jak ja widzę grę wg NLA.
Po pierwsze - obszarem gdzie możemy szukać wejścia jest tylko i wyłącznie strefa kanału EMA i ewentualnie niewielki zakres pod/nad kanałem EMA.
Po drugie - jeśli mamy kanał rosnący to tylko long, analogicznie dla spadków.
Świeca D1 jeśli jest koloru zielonego to tylko long, analogicznie dla short. Oczywiście kolor d1 musi się zgadzać z kierunkiem kanału. Ale są od tego pewne odstępstwa - jest to mój osobisty dodatek do NLA.
Czyli podsumowując - zawsze gramy zgodnie z kierunkiem kanału. Wszelkie granie przeciw kierunkowi kanału to gra pod prąd.
Ja gram tylko na m15 - sygnały są rzadziej ale można więcej zyskać/stracić Very Happy
I najważniejsze - NIGDY NIE kupujemy jeśli świeca h1 jest spadkowa - analogicznie dla sprzedaży.
Najlepiej wchodzić w trejdy na początku każdej pełnej godziny - wtedy są największe ruchy.
Czyli - mamy kanał w górę - dostajemy alarm z sygnałem buy - czekamy na świecę h1 wzrostową i wchodzimy. Ale to wszystko jeśli tylko niebieskie kropki zostają utworzone w kanale lub nieznacznie nad górną średnią. Analogicznie dla spadków.
Nigdy nie gramy jeśli kanał jest w poziomie - wtedy najprawdopodobniej mamy konsolidację.
Najlepiej jest to pokazane na screenie 10_12.
Czyli jeśli mamy przebicie kanału np. w górę - to czekamy aż cena zrobi korektę do strefy kupna (strefa kanału lub bliska odległość na górną EMA), i jeśli mamy w tej strefie niebieskie kropki i dostaliśmy sygnał buy + d1 jest zielone + h1 jest zielone to możemy wchodzić w longa.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.