Dziennik S/D, ZL, S/R

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

sgorn pisze:redukowanie pozycji skutkuje tym ze tracisz niewielki % depo
Wiec z redukowaniem pozycji i dobieraniem nowych przy sprzyjajacym rynku daje srednio dosyc wysoki RR

Obrazek

Przy mojej skutecznosci musze popracowac nad RR i zarzadzaniem pozycji. Zamykanie polowy po +10/15 jak narazie daje marne efekty bo w rezultacie wystarczy 1 SL i wracam na zero lub lekki minus.

Najwazniejsze, to znac swoje mocne i slabe strony w tradingu. Ja swoje znam i zawsze staralem sie grac z prawdopodobienstwem wysokiego RR. Jedna ze strategii, ktora kiedys wdrazalem okreslala nawet max 1:16

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

No i położyłem piramidkę :?
Tak nastawiłem się na spadki, że nie zamknąłem pozycji i nie wszedłem w longa kiedy pojawiło się momo wzrostowe. Dobrze że to były malutkie pozycje, ale nie podoba mi się dzisiejszy dzień.

Dobrze wyznaczam ZLki na H1? M15 wrzucam poglądowo.

Obrazek

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Przegapilem dzis swietny setpu na E/U. Nawet nie, ze przegapilem, ale bylem zbyt chciwy i ustawilem buy limit troche nizej zamiast wchodzic zaraz po pinie.

Obrazek

Na innym koncie treningowym udalo mi sie cos wyskubac z EJ. Jak widac otworzylem jedna pozycje i tak bede chcial teraz prowadzic pozycje. Jeszcze nadal nad tym pracuje jednak po analizie moich transakcji wynika, ze statystycznie lepiej wyjde na jednej pozycji co da wiekszy RR. Mam niska skutecznosc wiec zamykanie czesci po +10 pips i reszte trzymac nie jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem bo czasami wystarczyl jeden SL i kosilo mi zyski z dwoch, a czasami nawet trzech transakcji zyskownych.

Obrazek

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Freddie jakbys mogl to staraj sie wrzucac ciut mniejsze screeny - mam monitory 2x19' i mi sie nie miesci Twoj wykres :lol: W niektorych watkach jak sa tylko takie screeny to juz mi sie trudno przeglada :?

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

bartek1916 pisze:
DonForex:-) pisze:Wyznaczyłeś ją tak jak S/D?
Tak - czyli od open/close do max swiec. Na H4 jest to lepiej widoczne, ale tak jak pisal sgorn poobserwuje H4 glownie w oparciu o H1 ze wzgledu na rozne strefy czasowe u brokerow. Czyli mocne wybicia z konsolidacji.
a możesz powiedzieć czemu zaznaczyłeś dwie strefy? Jedna ta pomarańczowa czyli od open do max, czyli S/D a druga to czemu od close do close?
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

Zapamiętam na przyszłość, ew. nie będę wklejał tak dużych obrazków do postów ;)

Brak mi pewności siebie podczas gry. Idealnym tego przykładem jest różowy prostokącik na wykresie :lol: Niedawno postawiłem jeszcze shorta na kablu i chyba go zamknę przed spaniem, a rano poszukam nowego wejścia ;)

Obrazek

Zauważyłem że na gbp/usd na dobrą sprawę nawet nie trzeba wyznaczać wsparć i oporów. Po prostu grać na H1 ZLki i wszystko ładnie wchodzi. Od poniedziałku było do zgarnięcia 190pipsów, a przynajmniej ja bym tyle złapał na zagraniach, gdybym tylko był konsekwentny i nie wychodził po parunastu minutach z trejdu...
Zobaczymy co środa przyniesie ;)

Edit:
Zamknięte na 1.5617, czas na spanie ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

DonForex:-) pisze:Jedna ta pomarańczowa czyli od open do max, czyli S/D a druga to czemu od close do close?
Linie wyznaczylem wg koncepcji sgorn
sgorn pisze:ZL z H4 widać bardzo ładnie na H1 jako typowe breakouty. Wygląd H4 moze wogole nie świadczyć o ZL ale jak się zejdzie do 1H to już widać wszystko.
Troche malo precyzyjnie to zrobilem - dolna liniato jako typowy breakout, zas gorna to ceny zamkniecia. Czesto S/R zaznaczam jako strefe od ceny zamkniecia to max swiec. O szczegoly wyznaczania takich stref w tym przypadku najlepiej pytaj autora, powinien lepiej to wyjasnic co dla niego oznaczaja te linie

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Obrazek

Target otwarty

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

DonForex:-) pisze:a możesz powiedzieć czemu zaznaczyłeś dwie strefy? Jedna ta pomarańczowa czyli od open do max, czyli S/D a druga to czemu od close do close?
bartek1916 pisze:Linie wyznaczylem wg koncepcji sgorn
bartek1916 pisze:Troche malo precyzyjnie to zrobilem - dolna liniato jako typowy breakout, zas gorna to ceny zamkniecia. Czesto S/R zaznaczam jako strefe od ceny zamkniecia to max swiec. O szczegoly wyznaczania takich stref w tym przypadku najlepiej pytaj autora, powinien lepiej to wyjasnic co dla niego oznaczaja te linie
jest tak jak pisze kolega Bartek, wyznaczylismy jedna strefe czyli obszar w ktorym znajduja sie 2 linie czyli poziomy. Poziomy sa po to by decydowac czy wejsc/wyjsc/redukowac/dobierac. Strefa jest po to by logicznie ustlic wymiary BOXa czyli max SL, ktory powinien byc poza strefa- bezpieczny wariant.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Zamknalem tuz przed TP. Zaczalem grac wg nowych zasad zarzadzania pozycja z wiekszym komfortem psychicznym. Jeszcze musze to dopracowac, ale chyba ide w dobrym kierunku.

Jednoczesnie pracuje nad druga strategia oparta o wiecej par walutowych z podobna koncepcja tylko z kilkoma roznicami. Jestem zwolennikiem dywersyfikacji. Rowniez systemow :)

Obrazek

ODPOWIEDZ