Dziennik S/D, ZL, S/R

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

czerwinek pisze:Fajnie to wygląda wszystko, tylko moim zdaniem lepiej jest wchodzić jedną dwie świeczki później lub przejść na mniejszy interwał i tam szukać odwrotu, bo tam gdzie narysowałeś otwarcie sell to wchodzisz dużą zieloną świecę, lepiej wejść później wówczas czujesz sie spokjniej, bo tak wejdziesz na dużej zielonej świecy i czkeasz denerwując się kiedy zawróca Smile dlatego lepiej chyba wchodzić jak już widzisz że zawracają Smile
CZERWINEK to juz kwestia upodobań, zasad Twojego, mojego systemu ;) jak tak uwazasz ze tak powinno byc lepiej to stosuj to :) ja zawsze wchodze na zamknieciu swiecy, i w ten wlasnie sposob. sztywna regula, nic nie zmieniam. u mnie to sie sprawdza :)
ale dzieki za uwagę, moze komuś sie przyda ;)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Dzis rynek bardzo ladnie zachowywal sie pod wzgledem ZL. Sporo bylo sygnalow, ale jak przegapilem ten poranny to pozniej balem sie wchodzic. Brakuje mi ogrania i pewnosci siebie.

Obrazek

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

bartek1916 pisze:Dzis rynek bardzo ladnie zachowywal sie pod wzgledem ZL. Sporo bylo sygnalow, ale jak przegapilem ten poranny to pozniej balem sie wchodzic. Brakuje mi ogrania i pewnosci siebie.
Bartek, wracajac do tego screeena Twojego USDCHF, to ladnie to zazaczyles, tak wlasnie ma byc, tyle ze nie ma zadnego przestawiania polowy pozycji na BE tylko calosc po dobraniu na SL
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

U mnie short na kablu. Tylko 1/3 normalnej pozycji bo nie ma mnie w domu i co innego mam na głowie :)

http://dl.dropbox.com/u/3170326/Photo%2 ... -31-12.jpg

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

sgorn jeszcze raz dzięki za pełny opis.
sgorn pisze: ladnie to zazaczyles, tak wlasnie ma byc
Więc dobrze to przedstawiłeś skoro szybko załapałem :) Ciekawy jestem tylko jak to wygląda w przypadku gdy pozycja idzie przeciwko – czy jeżeli nadal uważasz, że sygnał jest aktualny do zmniejszasz po prostu pozycję czekając na odwrót czy wychodzisz od razu i czekasz na kolejny sygnał.

W pierwszych wnioskach widzę zalety takiego prowadzenia pozycji: spokój psychiczny, szeroki SL niweluje ryzyko wycięcia na knotach i ruchach powrotnych, obserwowanie rynku tylko co godzinę na H1.

Z wad wydaje mi się, że jest dosyć niski RR jeżeli nie będziemy nic dokładać, a początkowy SL jest tak szeroki i brak BE - caly czas przy otwartej pozycji ryzykujemy te 1-2%
Freddie pisze:U mnie short na kablu.
Dobry wybór, ladnie idzie w dol bez wiekszych wahniec. Na E/U sygnał byl podobny, juz mam zamknietet, potem wrzuce screen

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

bartek1916 pisze:Nakreslilem tez podobna sytuacje na USDCHF. Na screenach opisalem jak to wyglada wg tego co opisales.

Wyznaczenie strefy:
Obrazek

Moment otwarcia i prowadzenia pozycji. Sygnal podobny co na EURUSD, czyli swieca z gornym cieniem i nastepnie swieca wybijajaca w dol:
Obrazek

Mniej wiecej poprawnie to widze?
bartek jeżeli chodzi o wyznaczenie strefy z pierwszego zrzutu to czemu wybrałeś akurat tę dolną świecę open? Chyba, że źle widzę. I co to są te dwie linie close? Jeżeli mógłbyś oczywiście wyjaśnić :)
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

DonForex:-) pisze:czemu wybrałeś akurat tę dolną świecę open?
pytasz o otwarcie pozycji czy zaznaczona strefę?
DonForex:-) pisze:co to są te dwie linie close?
otwarcia i zamkniecia swiec H1 w strefie

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Pytam o zaznaczoną strefę :) Wyznaczyłeś ją tak jak S/D?
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

DonForex:-) pisze:Wyznaczyłeś ją tak jak S/D?
Tak - czyli od open/close do max swiec. Na H4 jest to lepiej widoczne, ale tak jak pisal sgorn poobserwuje H4 glownie w oparciu o H1 ze wzgledu na rozne strefy czasowe u brokerow. Czyli mocne wybicia z konsolidacji.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

bartek1916 pisze:Ciekawy jestem tylko jak to wygląda w przypadku gdy pozycja idzie przeciwko – czy jeżeli nadal uważasz, że sygnał jest aktualny do zmniejszasz po prostu pozycję czekając na odwrót czy wychodzisz od razu i czekasz na kolejny sygnał.
jesli jestem na rynku, i nakresilem sobie BOX w ktorym sa powiedzmy 2 istotne poziomy ktorych cena nie powinna przebic to redukuje jesli ktorys z nich bedzie przebity.(np Twoj screen USDCHF) jesli cena wyjdzie poza strefe S/D, to zamykam calkowicie.
Z wad wydaje mi się, że jest dosyć niski RR jeżeli nie będziemy nic dokładać, a początkowy SL jest tak szeroki i brak BE - caly czas przy otwartej pozycji ryzykujemy te 1-2%
zauwaz ze przy grze np 2 % depo, przy dobrze dobranym BOXie rzadko kiedy zamknie Ci pozycje na SL-max, wiec redukowanie pozycji skutkuje tym ze tracisz niewielki % depo. Oczywiscie ze zdarzaja mi sie transakcje, gdzie nawet przy dobranym BOX cena z impetem uderza w SL-max i trace 2 % depo. ale duzo czesciej mam tak ze cena nie dojdzie do krawedzi BOXa i zamkne duzo wczesniej z nieduza strata

ODPOWIEDZ