AliorTrader - ECN.
Odniosłem wrażenie, że ostatnio jakoś forumowicze "wieszają mniej psów" na platformie Aliora więc postanowiłem w końcu ją przetestować.
Pierwsze wrażenie negatywne. Cyferki i literki są bardzo małe. Na moim lapku z ekranem 15.6 ledwo co widać. Ponieważ mam szkła w okularach grube jak denka od butelek więc muszę patrzeć z bardzo bliska i bardzo mi to meczy wzrok.
Czy nie ma możliwości zwiększenia czcionki ?
Kolejna rzecz to ... mulenie platformy. Testowałem ją w weekend i 2 razy mi padła po 30 minutach klikania, a do tego udało jej się na moment zawiesić mi system. Czyli coś co na tym lapku jeszcze mi się nie przydarzyło.
Odpaliłem platformę dziś i od razu odczułem jak komp muli. Ponoć platforma wymaga procka 1.5, a mój lapek ma dual 2.1 więc w czym problem ?
Zamknąłem okno z wykresem i trochę się poprawiło, ale nadal komp jest nieco zamulony. Nie zdarzało mi się to nawet gdy miałem odpalone jednocześnie 4 różne platformy Metatradera.
Wniosek jest taki, że platforma chyba źle jest napisana.
Kolejnym problemem jest to,, że na demo nie pokazuje mi wartości depozytów ani wysokości prowizji. Rozmawiałem z kimś z infolinii Aliora i mówiono mi, że w chwili składania zlecenia widać takie rzeczy. Instrukcja podaje to samo. Widać dzieje się tak tylko na rachunku real, a na demo nie.
Dlatego mam takie pytanie :
Gdzie można sprawdzić wartości depozytów, pipsów i wysokości prowizji ?
Na infolinii dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości.
Czy prosty arkusz kalkulacyjny z tymi danymi to coś niewykonalne dla Aliora ?
Klikając zlecenie przekonałem się, że oferta instrumentów jest niejednorodna pod względem wielkości depozytów. Większość to miniloty, ale np. w przypadku, niektórych akcji są mikroloty.
Otworzyłem i zamknąłem kilka pozycji, ale znów mam pewien problem.
Gdzie jest podgląd do zamkniętych pozycji ?
Pierwsze wrażenie negatywne. Cyferki i literki są bardzo małe. Na moim lapku z ekranem 15.6 ledwo co widać. Ponieważ mam szkła w okularach grube jak denka od butelek więc muszę patrzeć z bardzo bliska i bardzo mi to meczy wzrok.
Czy nie ma możliwości zwiększenia czcionki ?
Kolejna rzecz to ... mulenie platformy. Testowałem ją w weekend i 2 razy mi padła po 30 minutach klikania, a do tego udało jej się na moment zawiesić mi system. Czyli coś co na tym lapku jeszcze mi się nie przydarzyło.
Odpaliłem platformę dziś i od razu odczułem jak komp muli. Ponoć platforma wymaga procka 1.5, a mój lapek ma dual 2.1 więc w czym problem ?
Zamknąłem okno z wykresem i trochę się poprawiło, ale nadal komp jest nieco zamulony. Nie zdarzało mi się to nawet gdy miałem odpalone jednocześnie 4 różne platformy Metatradera.
Wniosek jest taki, że platforma chyba źle jest napisana.
Kolejnym problemem jest to,, że na demo nie pokazuje mi wartości depozytów ani wysokości prowizji. Rozmawiałem z kimś z infolinii Aliora i mówiono mi, że w chwili składania zlecenia widać takie rzeczy. Instrukcja podaje to samo. Widać dzieje się tak tylko na rachunku real, a na demo nie.
Dlatego mam takie pytanie :
Gdzie można sprawdzić wartości depozytów, pipsów i wysokości prowizji ?
Na infolinii dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości.
Czy prosty arkusz kalkulacyjny z tymi danymi to coś niewykonalne dla Aliora ?
Klikając zlecenie przekonałem się, że oferta instrumentów jest niejednorodna pod względem wielkości depozytów. Większość to miniloty, ale np. w przypadku, niektórych akcji są mikroloty.
Otworzyłem i zamknąłem kilka pozycji, ale znów mam pewien problem.
Gdzie jest podgląd do zamkniętych pozycji ?
- BM Alior Bank
- Pasjonat
Jest taka możliwość w każdym panelu w jego ustawieniach (prawy przycisk myszyMarioDM pisze:Czy nie ma możliwości zwiększenia czcionki ?

Depozyty, swapy - panel złóż zlecenieMarioDM pisze:Gdzie można sprawdzić wartości depozytów, pipsów i wysokości prowizji ?

Wartość prowizji

Miniloty i mikroloty to określenie na wielkość pozycji, a nie wartość depozytu... Na FX oferowane są miniloty, natomiast na CFD transakcje zawierane są na krotności lota. Ile jednostek danego instrumentu zawiera się w jednym locie dla CFD określone jest w Specyfikacji Instrumentów Finansowych. A fakt że każdy CFD może mieć inny depozyt wynika ze specyfiki instrumentu po stronie Dostawcy instrumentów CFD (GFT)MarioDM pisze:Klikając zlecenie przekonałem się, że oferta instrumentów jest niejednorodna pod względem wielkości depozytów. Większość to miniloty, ale np. w przypadku, niektórych akcji są mikroloty.
Informacja ta znajduje się w raportach.MarioDM pisze:Gdzie jest podgląd do zamkniętych pozycji ?
Pozdrawiam
- BM Alior Bank
- Pasjonat
W Specyfikacji Instrumentów Finansowych dostępnej pod adresem:MarioDM pisze:Gdzie można znaleźć pełną listę instrumentów dostępnych na real ?
http://www.aliorbank.pl/resources/res/r ... mentow.pdf
Dariusz WiśniewskiMaRCHeW
Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź.
Dariusz Wiśniewski
W zestawieniu instrumentów nie znalazłem Cattle i Leanhogs, więc jak rozumiem nie macie ich. W miarę często grywam na nich więc spytam :
Czy są szanse aby pojawiły się w Waszej ofercie w niedługim czasie ?
Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź.
Dariusz Wiśniewski
W zestawieniu instrumentów nie znalazłem Cattle i Leanhogs, więc jak rozumiem nie macie ich. W miarę często grywam na nich więc spytam :
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
- BM Alior Bank
- Pasjonat
Niestety tak. Trwają prace nad przywróceniem łączności. Poinformuję, jak tylko przywrócimy możliwość logowania. Zlecenia SL i TP są wykonywane.KriSS74 pisze:Czy mamy znów zgon? Brak połączenia z serwerem..
Dodano po 13 minutach:
Serwer produkcyjny już działa.Dariusz Wiśniewski pisze:Niestety tak. Trwają prace nad przywróceniem łączności. Poinformuję, jak tylko przywrócimy możliwość logowania. Zlecenia SL i TP są wykonywane.
Pozdrawiam
Dodano po 1 godzinach 38 minutach:
Do dziś nikt nie wyrażał zainteresowania tymi instrumentami dlatego też nie wprowadzaliśmy nowych commodities, ale będziemy mieć to na uwadzeMarioDM pisze:W zestawieniu instrumentów nie znalazłem Cattle i Leanhogs, więc jak rozumiem nie macie ich. W miarę często grywam na nich więc spytam :
Dariusz Wiśniewski
A propo's prowizji.
Porównywałem Waszą ofertę z ofertą GO4X. Na razie luknąłem tylko SnP i Nasdaq.
W GO4X na Nasdaq jest spread 10 pipsów co daje koszt na najmniejszej pozycji 0.6 PLN. U Was nawet gdyby wejść bez spreadu (ustawiając sprzedaż po cenie z prawej) to prowizja w obie strony wyniesie 0.88 PLN.
Na SnP w GO4X spread jest 5 pipsów co daje koszt 0.75 PLN, u Was sama prowizja wynosi 0.92 PLN.
Może powinniście przemyśleć stawki prowizji bo w w/w przypadkach są nieatrakcyjne.
Dla porównania na ropie prowizja w jedną stronę ma wartość 1 pipsa i to ma sens.
Zerknąłem jeszcze w specyfikację na swap. Na CFD na polskie akcje jest swap ujemny na poziomie 8.5% . Ta sama waluta (PLN) i ujemny swap , a w dodatku aż taki ? Czy to jest swap w stosunku rocznym czy dzienny ? Jeśli dzienny to w życiu bym na tym nie zagrał bo swap zjadłby mnie z kopytami.
A propo's prowizji.
Porównywałem Waszą ofertę z ofertą GO4X. Na razie luknąłem tylko SnP i Nasdaq.
W GO4X na Nasdaq jest spread 10 pipsów co daje koszt na najmniejszej pozycji 0.6 PLN. U Was nawet gdyby wejść bez spreadu (ustawiając sprzedaż po cenie z prawej) to prowizja w obie strony wyniesie 0.88 PLN.
Na SnP w GO4X spread jest 5 pipsów co daje koszt 0.75 PLN, u Was sama prowizja wynosi 0.92 PLN.
Może powinniście przemyśleć stawki prowizji bo w w/w przypadkach są nieatrakcyjne.
Dla porównania na ropie prowizja w jedną stronę ma wartość 1 pipsa i to ma sens.
Zerknąłem jeszcze w specyfikację na swap. Na CFD na polskie akcje jest swap ujemny na poziomie 8.5% . Ta sama waluta (PLN) i ujemny swap , a w dodatku aż taki ? Czy to jest swap w stosunku rocznym czy dzienny ? Jeśli dzienny to w życiu bym na tym nie zagrał bo swap zjadłby mnie z kopytami.