Strategia oparta tylko na średnich.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

średnie kroczące....potężne narzędzie...inteligentnie zastosowane
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

W temacie odezwało się kilka osób z wypowiedzi których wnioskuję ze mają pojęcie na temat średnich. Przez weekend przemaglowałem co dałem rade znaleźćodnośnie średnich i wszystko sprowadza się do jednego czyli przecięcia a z tego co twierdzicie nie o to chodzi. Było też o wspomaganiu się kopertami, wstęgami i poziomami SR ale nie tego szukam. Korzystając z okazji że temat jeszcze się nie wykasował chciał bym prosić o rade wypowiadających się wcześniej osób. Mianowicie na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę obserwując średnie? Nie pytam o magiczne ustawiania pod konkretny interwał na konkretnej parze tylko o zwykła wskazówkę jesli taka istnieje.

Pozdrawiam
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

colt113 pisze:wszystko sprowadza się do jednego czyli przecięcia
a skąd takie wnioski? przecięcie to system wręcz starożytny.

colt113 pisze:Było też o wspomaganiu się kopertami, wstęgami i poziomami SR ale nie tego szukam
A czego szukasz? Jeśli się dowiemy to może łatwiej uda się znaleźć odpowiedź.

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

Szukam podstaw do budowy systemu opierającego się tylko na średnich. Na początku myślałem że sygnał musi wychodzić z przecięcia sie średnich ze sobą bądź z ceną i przez jakiś czas testowałem różne ustawienia średnich na EURUSD najlepiej spisywały się 2 SMA 50 i 200 na M1 (SL i TP=10) w godzinach sesji europejskiej. Z tym że najlepiej oznacza że przynosiły najmniejsze straty :P I stwierdziłem że chyba nie da sie takiego systemu opracować bo sygnały wychodzą z dużym opóźnieniem. Dlatego też założyłem ten temat aby dowiedzieć sie czy komuś udało sie coś takiego. Teraz już wiem że sie udało ale nie w oparciu o przecięcie tylko o cos innego więc szukam osochosi :P
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

Awatar użytkownika
szarki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szarki »

Barabasz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Barabasz »

colt113 pisze:Mianowicie na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę obserwując średnie? Nie pytam o magiczne ustawiania pod konkretny interwał na konkretnej parze tylko o zwykła wskazówkę jesli taka istnieje.
Pozdrawiam
Nie pytaj "na co jeszcze". Pytaj "na co szczególnie" :)

Tajemnica ujawniona: Względne położenie średnich: czy są blisko siebie czy się "rozłażą". Szukasz rynków gdzie średnie są zbite blisko siebie i czekasz na ponadprzecietny ruch ceny (volatility breakout) w któryms z kierunków. Jedziesz z trendem, który wytwarza się po tym wybiciu tak długo aż średnie się rozjadą albo cena trafi na wiekszy S/R. Jeśli breakout jest fałszywy i nie tworzy sie trend to szybciutko wychodzisz z mała stratą.

Obserwujesz 5-8 nieskorelowanych rynków.

Tym systemem nie da się tracic jeśli będziesz konsekwentny. Powodzenia :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Barabasz pisze:Obserwujesz 5-8 nieskorelowanych rynków.
Możesz podać 5-8 przykładów nieskorelowanych rynków?

Barabasz
Stały bywalec
Stały bywalec

Wirus pisze:
Barabasz pisze:Obserwujesz 5-8 nieskorelowanych rynków.
Możesz podać 5-8 przykładów nieskorelowanych rynków?
Zależy jakie kryteria korelacji przyjmiesz. Jak dla mnie wystarcza to co jest w ofercie Equity CFD na GPW u jednego z polskich brokerów. Np. AGO, CPS, PBG, LTS, TPS, BDX. Zaznaczam, ze nie zamierzam sie kłócić jeśli ktoś uważa, że te rynki są skorelowane.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

A tak wygląda mój podstawowy rzut ekranu do handlu na polskich akcjach, w tym przypadku WIG20 - KGHM, płynny i ruszający się w wyraźnych trendach, na dodatek ulubieniec 'grubasów'.
Rocznie daje 4-5 wejść na ok. +10. Interwał W1.

Jak widać odpowiednio dobrane średnie z SENSOWNYCH, MAJĄCYCH ZNACZENIE okresów dają b.wyraźny obraz trendu, w jakim znajduje się walor.

A nie fibo-bibo 5,13,21,55, pińcet, dwadziwińcet, pierdyliard siedem etc, etc...

Opisywać chyba nie muszę.

Swoją drogą im większy interwał tym i bardziej pewne zachowanie waloru przy układzie średnich. Co prawda gdzieś na forum rozgorzała dyskusja, że zarówno Minuta1 jak i Month1 to w sumie 'ten sam wykres i te same zasady' jednak jakoś przy większych interwałach handluje się zdecydowanie lepiej i zyskowniej. IMHO.

J.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Barabasz
Stały bywalec
Stały bywalec

chojnak pisze: Jak widać odpowiednio dobrane średnie z SENSOWNYCH, MAJĄCYCH ZNACZENIE okresów
J.
Czy mógłbys to rozwinąć? Jakie okresy są sensowne a jakie nie? I co to znaczy, że okres ma znaczenie?

ODPOWIEDZ