Dziennik S/D, ZL, S/R

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

gutek04 pisze:Bartek, jakoś bardzo wybiórczo rysujesz te S/D, na historii to ładnie wygląda w grze nałapałbyś SL'ów jesli mogę się wtrącić oczywiście...
Wszelkie uwagi mile widziane. Dopiero nabieram doswiadczenia w tym temacie. Rozumiem, ze stosujesz u siebie S/D? Mozesz wiec pokazac jak Ty to widzisz?

P.S. Spisalem sobie kilka zasad wg ktorych wyznaczam S/D:

Aby poziom można było uznać za S/D cena musi się od niego oddalić minimum 3x szerokość ranga z którego się wywodzi
W jaki sposób cena opuściła poziom? (duże Momo/małe Momo itp.)
Ile czasu cena spędziła na tym poziomie zanim go opuściła? (im dłużej tym gorzej)
Ile razy dany poziom był już testowany? (bardzo ważne)
Jak daleko znajduje się następny poziom S/D?
Żeby znaleźć poziom muszą być spełnione warunki. Podstawowe to silny ruch z poziomu i mały okres czasu spędzony w tej strefie

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Ruch z rana byl na 40 pipsow. Moglem zostawic druga polowke ale i tak wyszlo ok. Jak zejda do ZL H4 to mozna sie zastanowic nad kolejnym wejsciem.

Obrazek

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

bartek1916 pisze:Jak zejda do ZL H4 to mozna sie zastanowic nad kolejnym wejsciem.
Strefa czasowa czasem wprowadza małe zamieszanie. Porównanie Alpari z GTM +2 i Bossa GTM+1 na którym ćwiczę, to w końcu sygnał na wejście w Longa był czy go nie było? :lol:

https://dl.dropbox.com/u/3170326/Zrzut% ... .05.13.png

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Najlepiej skupic sie na jednej strefie czasowej. Ja gram czasu londynskiego.

Wczoraj zagralem jeszcze S na ZL z H1. Nie bylo mnie w domu wiec ustawilem sztywny TP dla drugiej polowki bo by mi nie przesunelo na BE.

Obrazek

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

to cos dodam od siebie. a tak wogole to najlepiej nie patrzec na kształt świeczek H4 a tylko pozostać na H1 bo te wszędzie powinny być jednakowe( w granicy małego błędu). A ZL z H4 widać bardzo ładnie na H1 jako typowe breakouty. Wygląd H4 moze wogole nie świadczyć o ZL ale jak się zejdzie do 1H to już widać wszystko. Często strefy S/D z 1H zaczynają w pierwszej kolejności tworzyc właściwą ZL z 4H. mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem :) u mnie to tak wyglada, brązowo to z H4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

sgorn pisze:mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem
Wszystko jasne, dzieki za wpis. Czyli tak jak wczesniej zauwazylem ze S/D = ZL.

A patrzysz dodatkowo na to co sie dzieje na wyzszych TF D1 czy W1 i szukasz ZL tylko z tym kierunkiem czy wchodzisz po samej ZL na H1?

I, czy czekasz na reakcje (M15, albo zamkniecie H1 przed ZL) czy wchodzisz jak tylko cena dociera do linii?

Dobrze jest zebrac zasady od kilku osob dzialajacych na ZL :)

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

bartek1916 pisze:A patrzysz dodatkowo na to co sie dzieje na wyzszych TF D1 czy W1 i szukasz ZL tylko z tym kierunkiem czy wchodzisz po samej ZL na H1?
patrze tylko na 1H bo na tym TF widze ZL z 4H, tak jak pisalem powyzej. I dodatkowo czarne linie- to ZL z 1H, ktore widze ladnie na 15M( jako breakouty).
I, czy czekasz na reakcje (M15, albo zamkniecie H1 przed ZL) czy wchodzisz jak tylko cena dociera do linii?
jak juz mam nakreslone wszystko to czekam na reakcje świecy 1H na ZL z 1H w strefie ZL z 4H. reakcja dla mnie to świeca z knotem w kierunku strat i ciałem w kierunku zyskow, tylko i wyłącznie
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Czyli jesli dobrze zrozumialem grasz tylko na ZL H1, ktora znajduje sie w strefie ZL z H4? Nigdy inaczej? To w takiej sytuacji musisz obserwowac wiecej par bo na E/U szybko nie doczekasz sie sygnalu.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Czyli jesli dobrze zrozumialem grasz tylko na ZL H1, ktora znajduje sie w strefie ZL z H4? Nigdy inaczej?
tak nigdy inaczej
bartek1916 pisze:To w takiej sytuacji musisz obserwowac wiecej par bo na E/U szybko nie doczekasz sie sygnalu.
Bartku powiem Ci ze EU mi wystarcza. Sygnaly za czesto sie nie trafiaja,to fakt. Czasem w tyg sa 1-2 sygnaly czasem wiecej. Ale dzieki temu nie siedze ciagle przed kompem, robie inne rzeczy. Taki obraz mi pasuje najbardziej :)
Swego czasu faktycznie gralem na innych parach ale wiazalo to sie z tym ze ciagle siedzialem przed kompem, zmęczony od gapienia sie w ekran.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Od kilku dni sa jakies problemy z forum:

503 Service Unavailable
Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress.

ODPOWIEDZ