Czy Amber Gold jest firmą wiarygodną i wypłacalną?

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
ODPOWIEDZ

Czy Amber Gold jest wiarygodną firmą ?

tak, jest. Napewno się utrzyma na rynku
8
9%
nie jest. Prędzęj czy później stanie się niewypłacalna
81
91%

Liczba głosów: 89

Awatar użytkownika
mariusz911
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: mariusz911 »

kupidyn pisze:Skoro kara 20% była w umowie i wpłacający ją podpisał, to chyba za późno trochę na dyskutowanie nad jej wysokością? Skoro podpisał to znaczy że zgodził się na wszystkie zapisy.
Absolutnie nie za późno. Na szczęście przepisy są tak skonstruowane, że pomimo tego że w Polsce istnieje dowolność kształtowania umów, to inne przepisy określają "granice przyzwoitości" Nawet więcej, taki zapis można uznać za niedozwolone postanowienie umowne i uznać w całości za nieważny.

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Post autor: altmer »

kupidyn pisze:
altmer pisze:Ale to NIE JEST bank, przecież wszyscy o tym trąbią. Amber Gold nie ma żadnego prawa, aby finansować pożyczki z kasy wpłacanej przez deponentów (chyba że ja o czymś nie wiem, bo szczegółami interesuję się tyle o ile).
niby chyba nie finasuje tego z depozytów, tylko z zysków, a jak jeest naprawdę to kto wie
No tak, tylko skąd te opóźnienia w wypłatach - bezgotówkowych? W banku wiadomo jak jest, tym bardziej kasa oddziału banku nie ma niezliczonych rezerw gotówki, a w Amber nie wiadomo, stąd imo porównywanie do banków nie na miejscu. Jeśli dwa dni na zwrot za złoto to za mało, to powinno być zapisane w umowie tyle czasu ile rzeczywiście potrzeba na sprzedaż złota. I nie powinno być żadnych opóźnień. W przeciwnym razie rodzą się wątpliwości.

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Post autor: kupidyn »

altmer pisze:Absolutnie nie za późno. Na szczęście przepisy są tak skonstruowane, że pomimo tego że w Polsce istnieje dowolność kształtowania umów, to inne przepisy określają "granice przyzwoitości" Nawet więcej, taki zapis można uznać za niedozwolone postanowienie umowne i uznać w całości za nieważny.
nie wiem czy to coś da, jeśli cała kasa jest już wytransferowana :D

altmer pisze:No tak, tylko skąd te opóźnienia w wypłatach - bezgotówkowych? W banku wiadomo jak jest, tym bardziej kasa oddziału banku nie ma niezliczonych rezerw gotówki, a w Amber nie wiadomo, stąd imo porównywanie do banków nie na miejscu. Jeśli dwa dni na zwrot za złoto to za mało, to powinno być zapisane w umowie tyle czasu ile rzeczywiście potrzeba na sprzedaż złota. I nie powinno być żadnych opóźnień. W przeciwnym razie rodzą się wątpliwości.

Przecież tak naprawde tam złota nie kupują, skoro w umowie stoi jak wół, że kupno i sprzedaż odbywa sie po takim samym kursie a amber płaci ludziom kasę za możliwość przechowanie u siebie ich złota.
Trzeba by dokładnie przeczytać ich umowę, na co nie mam ochoty, bo i tak nic mi to nie da.

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Post autor: altmer »

Mi też nie :)
Jednakże, tak czy siak, mają posiadać na przechowaniu co najmniej tyle złota, ile jest depozytów. Amber jest zdaje się posiadaczem / właścicielem tego złota. Jesli dobrze rozumiem, tak na logikę wartość złota ma stanowić odpowiednik wartości depozytów. Więc tezę o czasie potrzebnym na upłynnienie sztabek podtrzymuję :) A zwłaszcza, że ludzie piszą że mają problem nie z nagłymi zerwaniami umów z Amber, ale ze zwykłym terminowym zakończeniem umowy. Przychodzi dzień wymagalności, a kasy nie ma.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Tig3r »

mariusz911 pisze:Jeśli chodzi o 20% karę umowną za "zerwanie lokaty" to taki zapis nie obroni się w żadnym Sądzie.
U tu się mylisz. Podpisujesz umowę i jeśli jest ona zgodna z prawem (nie zawiera zapisów niedozwolonych albo praw tylko dla jednej ze stron (jak to że amber może w każdej chwili zmienić tabelę opłat i prowizji - to by nie przeszło).
mariusz911 pisze:Zakładając, że złoto miało leżeć na kupie i czekać to w zasadzie o żadnej szkodzie nie może być mowy.
W regulaminie pisze że złoto nie leży że dysponuje nim w dowolny sposób i jest właścicielem tego złota amber!
mariusz911 pisze:Po drugie jeśli istnieje uzasadnione przypuszczenie że druga strona nie wywiąże się z umowy w ustalonym terminie (co widać słychać i czuć) to klient ma prawo od umowy odstąpić.
Nie słyszałem o taki m prawie, masz na to jakiś przepis?
kupidyn pisze:W ogóle to nie słyszałem, że jest takie prawo, że jeśli uważam że kontrahent się z czegoś nie wywiąże, to mogę z nim rozwiązać umowę bez żadnych konsekwencji, bo wlaśnie, kto ma stwierdzić, czy się wywiąze, czy nie ?
Jest chyba domniemanie niewinności, i umowy zerwać przed czasem nie możesz - no chyba że regulaminowo -20%.

Dodano po 2 minutach:
altmer pisze:Jednakże, tak czy siak, mają posiadać na przechowaniu co najmniej tyle złota, ile jest depozytów.
Podawałem tutaj wpis że tak nie jest, jest brak jakieś 70-80% depo:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 003#494003

Sam właściciel nie wie ile miał kasy zebranej i zainwestowanej w OLT..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
mariusz911
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: mariusz911 »

Tig3r pisze:
mariusz911 pisze:Jeśli chodzi o 20% karę umowną za "zerwanie lokaty" to taki zapis nie obroni się w żadnym Sądzie.
U tu się mylisz. Podpisujesz umowę i jeśli jest ona zgodna z prawem (nie zawiera zapisów niedozwolonych albo praw tylko dla jednej ze stron (jak to że amber może w każdej chwili zmienić tabelę opłat i prowizji - to by nie przeszło).
http://lexplay.pl/artykul/Prawo-Umow/Ma ... ry-umownej

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: mah1y »

kupidyn pisze:

A właśnie że nie, bo jeśli firma (jesli to nie piramida) ma u siebie tylko powiedzmy 15 % wpłaconych depozytow, to jesli nagle wszyscy zechcą wypłacić swoją kasę, to żeby nie wiem co, to bedzie problem z wypłaceniem kasy.

Każdy bank miałby taki problem, wystarczy że ludzie rzucą się do kas i bank cienko przędzie i wstrzymuje wypłaty.
Tu sie mylisz moim zdaniem.
zalozmy ze amber ma ta kase zainwestowana gdzies, gdzie jej nie straci: jakies kredyty, jakies metale, cos tam w OLT (przynajmniej nie straci wiecej niz 10% rocznie)
teraz, zakladajac ze cena zlota nie poszla w gore, zgodnie z umowa klient musi odsprzedac zloto po cenie jaka ustala amber - czyli spread 20% pozniej kara za zerwanie umowy i kolejne 20% poszlo.
teraz nawet dla ambera oplaca sie wziasc kredyt z banku na wyplaty dla klientow i oddac wszystkim 55% zainwestowanej kasy. Pozniej zaczekac az zwolnia sie srodki z tego w co zainwestowal amber i splacic kredyt do banku.
Amber nie upadnie, zarobi jakies pieniadze i utrzyma renome.
Po takim zabiegu amber zyskalby wielki kredyt zaufania i nastepne lokaty w ich niby zloto bylyby 10 razy wieksze. No i wtedy zwinac interes :)

oczywiscie druga strona medalu to oczywiscie sens takiej zabawy, lepiej zwijac interes juz teraz, wymowka jest dobra z OLT i amber ma grubego golebia w garsci.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: xpep »

juz sa problemy z wyplatami z amber, takze tydzien max 2 i bedziemy swiadkami bursztynowo zlocistej masakry :D

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Tig3r »

mah1y pisze:Tu sie mylisz moim zdaniem.
zalozmy ze amber ma ta kase zainwestowana gdzies, gdzie jej nie straci: jakies kredyty, jakies metale, cos tam w OLT (przynajmniej nie straci wiecej niz 10% rocznie)
teraz, zakladajac ze cena zlota nie poszla w gore, zgodnie z umowa klient musi odsprzedac zloto po cenie jaka ustala amber - czyli spread 20% pozniej kara za zerwanie umowy i kolejne 20% poszlo.
teraz nawet dla ambera oplaca sie wziasc kredyt z banku na wyplaty dla klientow i oddac wszystkim 55% zainwestowanej kasy. Pozniej zaczekac az zwolnia sie srodki z tego w co zainwestowal amber i splacic kredyt do banku.
Aby dostać kredyt musiałby przedstawić sprawozdanie fin. sporządzone przez biegłego rewidenta a tego nawet nie przedstawia corocznie w monitorze polskim do czego jest zobligowany.
Dzięki za info, o tym nie słyszałem.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Cadermo

Post autor: Cadermo »

ODPOWIEDZ