Nic, że droga wyboista; ważne, że kierunek słuszny!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Witaj Wirus taki jest moj punkt widzenia w skali MN1 , wkleilem do dzialu z analizami ale mysle ze tutaj to rownie dobre miejsce . :wink:
Pozdro .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

mariusz911
Mógłbyś dać jakiś ekran, jak to wygląda? Na razie staram się rezygnować ze wszelkich wskaźników. Jak mi się nie uda, przypomnę Ci się; dziękuję ;)
Jeszcze mam MACD, Stoch i RSI w jednym okienku, nakładają się na siebie. Używam ich tylko na M1 do uściślenia momentu wejścia i wyjścia.

rabit
Dzięki; każda mądra wypowiedź jest tu mile widziana ;)

Awatar użytkownika
mariusz911
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mariusz911 »

Wklejam screeny z DTOS

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Mariusz, jak to działa? ;)
U mnie Stoch, to te cienkie linie; grube i histogram, to MACD, szara - RSI. U Ciebie widzę tylko dwie. Co z RSI?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
mariusz911
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mariusz911 »

Musisz mieć niezłe oczy, żeby na tym twoim zestawie coś wypatrzyć :wink:

U mnie jeszcze na wykresach pozostała plątanina średnich po różnych koncepcjach ale będę się to starał wyeliminować i zostawić tylko 2 jakieś średnie

Jeśli chodzi o wskaźnik DTOS to nie wiem jak one jest liczony, wziąłem poprostu wskaźnik DTOS, który znalazłem dla MT4 i zleciłem jego przepisanie dla JForex.

Poprostu uznałem, że jak gość siedzi w tym 20 lat (to wskaźnik R.C. Minera) to można mu trochę zaufać bo ja sam na nowo Ameryki nie odkryję.

On łączy w sobie stocha i rsi ale dokładnie jak to nie wiem, dla mnie ważne jest że nie jest taki poszarpany i nie daje tyly fałszywych przecięć co stochastic.

Mam go narazie odpalony na wykresach i obserwuje i powiem szczerze że zapowiada się przyzwoicie gdy obserwuje się jedną parę na dwóch TFach

Zresztą potestuj sam, wklejam go w innym wątku, żeby nie robić śmietnika:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 160#493160

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Dzięki, Mariusz, wrzuciłem wskaźnik i obserwuję jego zachowanie.

Na rynku marazm, a właściwie tęskne oczekiwanie na pretekst do ruchu. Wczoraj wystarczyło, że niejaki Ewald Nowotny (szef Banku Austrii i członek Rady EBC) chlapnął w Bloombergu, że istnieją argumenty za przyznaniem funduszowi ESM licencji bankowej, choć prace nad tym nie są obecnie w EBC prowadzone, a wykresy doznały erekcji. W tej wyjątkowo niestabilnej sytuacji odpuszczam grę na realnym koncie, ewentualnie na rzecz demo, do czasu unormowania się jakiegoś trendu.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Mówiłem, że rynek czeka pretekstu:
Po luźnych hasłach Nowotnego o licencji bankowej dla ESM, dziś nadzieje inwestorów rozpala Mario Draghi. Prezes EBC mówi o tym, iż Bank zrobi wszystko aby uratować euro, a jeśli premia od obligacji miałaby zakłócić mechanizm transmisji monetarnej, będzie ona w zasięgu mandatu EBC. To pokrętna zapowiedź tego, iż EBC jest gotowe kupować hiszpańskie obligacje. Ciekawe co na to Niemcy…

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Góra urodziła mysz.
Miało być wielkie ajwaj, wszyscy oczekiwali na 14:30, co to nie będzie... i nic ;) Nawet nie było tak często obserwowanego ruchu ceny jeszcze przed ogłoszeniem danych. Wydawało się, że spekulanci nie bardzo wiedzą, co mają zrobić. PKB ogłoszono... chwila zastanowienia... no dobra, jedziemy w dół. Kilkadziesiąt pipsów, potem powrót.
Nastroje poprawiła kolejna wypowiedź o tym samym: tym razem Merkel i Hollande zapewnili, że są zdeterminowani zrobić wszystko co konieczne, żeby chronić strefę euro. Chociaż w zasadzie nic nie mogą ;)

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Co do wskaźnika to Wirusie zerknij na początek dziennika Andrzeja. On grał metodą Minera na początku. Wyjaśnia też z tego co pamiętam zasady używania tego wskaźnika.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Witaj Piotrze, miło Cię tu widzieć ;)
Dzięki, zajrzę.

PS Właśnie przypomniało mi się, że DTOS używał także Akhh:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19118

Jeszcze tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 613#139613
RobertFx pisze:Witajcie w I części - wstęp do Dynamic Tradingu.
Te wywody oparte są o wiedze zawartą w Książce Roberta Minera „High Probability Trading Staretegies” przy użyciu programu Dynamic Trader v.5
Podstawową koncepcją Minera jest uchwycenie zjawisk rynkowych bez względu na instrument i ramkę czasową w oparciu o ceny, wzorce (patterns) i czas. Dlatego też –(zakładam podstawowy zakres wiadomości) możemy stwierdzić, że w metodzie tej brane są pod uwagę następujące elementy:
1. Fale Elliota – w uproszczonej wersji – fale impulsowe (5 fal) i fale korekcyjne (abc)
2. Projekcje Fibo odkładane na falach E lub dokonujące predykcji w którychmomentach jest prawdopodobieństwo zakon cznia fal (stosujemy zniesienia, rozszerzenia i projekcje) Dodatkowo możemy dokonywać projekcji czasowych
3. Oscylatory na 2 TF precyzujące momenty wejścia w pozycje lub wyjście z niej.
Zaczniemy, tak jak wam obiecałem , od Oscylatorów.
Miner daje wolną rękę w doborze Oscylatora, ja stosuję dwa z nich oprogramowane przez Minera: DT Stoch i DTOsc(Stoch + RSI) Miner przywiązuje dużą wagę do dostrojenia instrumentu – dołki i górki wykresu musza pokrywać się z przecięciami oscylatora. Stąd też ustawienia na każdym TF na poniższych wykresach są różne. Jako ciekawostkę należy podkreślić, że w ustawieniach Minera spotykamy liczby z ciągu Fibo. W MT4 na którym mam platformę transakcyjną stosuje inne ustawienia – tek które kiedyś podał croco i dargoth – 8,3,3 i 9,3,3 – z reguły grają na każdym TF.
Zasada zastosowania Osylatorów jest taka: Oscylator na wyższym TF pokazuje kierunek momentum (nie trendu ! to jest ważne!) na niższym TF pokazuje moment wejścia. Ćwiczyłem różne ustawienia (D1 i H4;D1 i H1;H4 i H1) ale do tego trzeba mieć większe depo i więcej pipsów trzeba ryzykować. Teraz gram na H1 i M15.
I jak zobaczycie na wykresach Dt najlepsze ustawienia dla D1 to jest zestaw zaczynający się na 8, ale na H1 jest to 13. Wykres M15 pokazuje kilka oscylatorów z różnymi ustawieniami. Ja się przyzwyczaiłem choć nadal zgłębiam i interpretuje informacje podawane przez oscylatory. Jak macie pytania to śmiało

ODPOWIEDZ