Pozdro .
Po luźnych hasłach Nowotnego o licencji bankowej dla ESM, dziś nadzieje inwestorów rozpala Mario Draghi. Prezes EBC mówi o tym, iż Bank zrobi wszystko aby uratować euro, a jeśli premia od obligacji miałaby zakłócić mechanizm transmisji monetarnej, będzie ona w zasięgu mandatu EBC. To pokrętna zapowiedź tego, iż EBC jest gotowe kupować hiszpańskie obligacje. Ciekawe co na to Niemcy…
RobertFx pisze:Witajcie w I części - wstęp do Dynamic Tradingu.
Te wywody oparte są o wiedze zawartą w Książce Roberta Minera „High Probability Trading Staretegies” przy użyciu programu Dynamic Trader v.5
Podstawową koncepcją Minera jest uchwycenie zjawisk rynkowych bez względu na instrument i ramkę czasową w oparciu o ceny, wzorce (patterns) i czas. Dlatego też –(zakładam podstawowy zakres wiadomości) możemy stwierdzić, że w metodzie tej brane są pod uwagę następujące elementy:
1. Fale Elliota – w uproszczonej wersji – fale impulsowe (5 fal) i fale korekcyjne (abc)
2. Projekcje Fibo odkładane na falach E lub dokonujące predykcji w którychmomentach jest prawdopodobieństwo zakon cznia fal (stosujemy zniesienia, rozszerzenia i projekcje) Dodatkowo możemy dokonywać projekcji czasowych
3. Oscylatory na 2 TF precyzujące momenty wejścia w pozycje lub wyjście z niej.
Zaczniemy, tak jak wam obiecałem , od Oscylatorów.
Miner daje wolną rękę w doborze Oscylatora, ja stosuję dwa z nich oprogramowane przez Minera: DT Stoch i DTOsc(Stoch + RSI) Miner przywiązuje dużą wagę do dostrojenia instrumentu – dołki i górki wykresu musza pokrywać się z przecięciami oscylatora. Stąd też ustawienia na każdym TF na poniższych wykresach są różne. Jako ciekawostkę należy podkreślić, że w ustawieniach Minera spotykamy liczby z ciągu Fibo. W MT4 na którym mam platformę transakcyjną stosuje inne ustawienia – tek które kiedyś podał croco i dargoth – 8,3,3 i 9,3,3 – z reguły grają na każdym TF.
Zasada zastosowania Osylatorów jest taka: Oscylator na wyższym TF pokazuje kierunek momentum (nie trendu ! to jest ważne!) na niższym TF pokazuje moment wejścia. Ćwiczyłem różne ustawienia (D1 i H4;D1 i H1;H4 i H1) ale do tego trzeba mieć większe depo i więcej pipsów trzeba ryzykować. Teraz gram na H1 i M15.
I jak zobaczycie na wykresach Dt najlepsze ustawienia dla D1 to jest zestaw zaczynający się na 8, ale na H1 jest to 13. Wykres M15 pokazuje kilka oscylatorów z różnymi ustawieniami. Ja się przyzwyczaiłem choć nadal zgłębiam i interpretuje informacje podawane przez oscylatory. Jak macie pytania to śmiało