Price Action - starcie z rzeczywistością

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Price Action - starcie z rzeczywistością

Nieprzeczytany post autor: CleverGuy »

Witam,
Na początek może taka krótka moja historia. Na forexie jestem już jakoś ponad pół roku, pierwsze 2 miesiace było demo i szukanie własnej drogi, potem pojawiło się PA i pierwsze eksperymenty, po jakimś czasie zebrałem i siebie i wszystko co wiedziałem w garść. Wyszło z tego jakiś miesiąc gry na lekkim +, ale niestety kolejny był mniej łaskawy bo przegrałem cały profit i nawet dołożyłem do interesu. Nie było jakiejś wtopy na xx pipsów, po prostu znacznie zwiększyła się liczba SL. Stąd moje zainteresowanie dlaczego to tak się właśnie dzieje. Mam nadzieję, że odpowiedzi w tym temacie pomogą mi poprawić błędy i zwiększyć skuteczność wejść.

Poniżej zamieszczam moje wejścia wraz z bardzo krótkimi komentarzami, jeśli chodzi o SL to zawsze jest ono poniżej/powyżej świecy, a TP znajduje się tuż przed najbliższym SR. Gra głownie interwały H1 i H4. Niebieskie linie to SR, niektóre mogą być już nieaktualne.
Niestety max. rozmiar załącznika to 256 kb wiec musiałem dać w 2 partach bo trochę tych wejść tam zamieściłem.
Jestem otwarty na wszelką krytykę, zakładam ten temat w celu wyłapania moich błędów i ich wyeliminowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Piszesz że wycina Ci SL i leci w Twoim kierunku. To jaki SL dajesz przy wejściach z H1 H4?

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

bardzo czesto jest tak:
"składam zlecenie sprzedaży z ustawionym stopem powiedzmy na 20 pips. w tym momencie rynek zatrzymuje się, wyczuł mojego stopa. zaczyna obwąchiwać, rozgląda się. jest znalazł!! zawraca, mozolnie pnie się po mojego stopa, czołga się pełznie na koniec jedną do granic możliwości wyciągniętą macką gasi mi stopa po czym natychmiast zawraca i podąża w pierwotnym kierunku. i to bez względu czy stop będzie na 10, 20 czy 30 pips ustawiony. powiedzcie czy też tak macie??"
CleverGuy pisze:Na forexie jestem już jakoś ponad pół roku
mimo wszystko troche malo :)
CleverGuy pisze:SL to zawsze jest ono poniżej/powyżej świecy, a TP znajduje się tuż przed najbliższym SR
ogolnie myslenie jak najbardziej dobrze :)
CleverGuy pisze:Niebieskie linie to SR
moze zamiast "linii"...powinny byc "obszary"...
kreslone za pomoca "prostokata" w MT4 :)
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: CleverGuy »

Cyb pisze:Piszesz że wycina Ci SL i leci w Twoim kierunku. To jaki SL dajesz przy wejściach z H1 H4?
Jak long to poniżej knota świecy, jak short to powyżej, nie mam ustalonego stałego SL.
seba pisze:bardzo czesto jest tak:
"składam zlecenie sprzedaży z ustawionym stopem powiedzmy na 20 pips. w tym momencie rynek zatrzymuje się, wyczuł mojego stopa. zaczyna obwąchiwać, rozgląda się. jest znalazł!! zawraca, mozolnie pnie się po mojego stopa, czołga się pełznie na koniec jedną do granic możliwości wyciągniętą macką gasi mi stopa po czym natychmiast zawraca i podąża w pierwotnym kierunku. i to bez względu czy stop będzie na 10, 20 czy 30 pips ustawiony. powiedzcie czy też tak macie??"
Gdzieś się już natknąłem na ten tekst :D Niestety jest to tylko i wyłącznie prawda.

Jeśli chodzi o doświadczenie, wiem, że pół roku to mało, ale nic nie poradze, na czas nie mam wpływu. :cry:
Co do rysowania linii zamiast obszarów - tak mi jest wygodniej, nie interpretuje narysowanej linii jako obszar SR o zakresie 2-3 pips, tylko szerzej, a przy prostokątach denerwuje mnie ich ciągłe przeciąganie, rozszerzanie.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Strefa SR rzadko jest idealnym punktem. Z reguły to raczej rozmyta kilku pipsowa strefa naturalnej zmienności.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2012, 14:33 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

CleverGuy pisze: Jeśli chodzi o doświadczenie, wiem, że pół roku to mało, ale nic nie poradze, na czas nie mam wpływu. :cry:
Swoje trzeba wycierpieć.
przy prostokątach denerwuje mnie ich ciągłe przeciąganie, rozszerzanie.
No bo kolego to jest właśnie Price Action. Patrzysz, co robi cena w interesującym Cię obszarze. Oducz się rysowania kresek, to jest mistyfikacja, że kreska zawróci cenę. Patrz co robi cena. Czy chce iść dalej, czy nie. Wsparcia i opory pokażą Ci same świece i ich knoty.

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

Stforex pisze:Oducz się rysowania kresek, to jest mistyfikacja, że kreska zawróci cenę. Patrz co robi cena. Czy chce iść dalej, czy nie. Wsparcia i opory pokażą Ci same świece i ich knoty.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nie lepiej. Nie są potrzebne. Czasem pomagają, ale czasem szkodzą. Wszystko zależy..

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

GosiaM pisze: Twoja opinia brzmi, jakby lepiej było nie stosować żadnych wskaźników, tylko patrzeć na cenę?
Wskaźnik wynika z ceny, a nie cena ze wskaźnika. Tak więc gdzie informacja będzie prędzej - w cenie czy we wskaźniku ?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Prędzej. Obraz czystszy.

Wskaźnik trzeba rozumieć, co pokazuje, jak i dlaczego. Bo inaczej patrzysz i nie wiesz.

ODPOWIEDZ