Price Action - starcie z rzeczywistością
Price Action - starcie z rzeczywistością
Witam,
Na początek może taka krótka moja historia. Na forexie jestem już jakoś ponad pół roku, pierwsze 2 miesiace było demo i szukanie własnej drogi, potem pojawiło się PA i pierwsze eksperymenty, po jakimś czasie zebrałem i siebie i wszystko co wiedziałem w garść. Wyszło z tego jakiś miesiąc gry na lekkim +, ale niestety kolejny był mniej łaskawy bo przegrałem cały profit i nawet dołożyłem do interesu. Nie było jakiejś wtopy na xx pipsów, po prostu znacznie zwiększyła się liczba SL. Stąd moje zainteresowanie dlaczego to tak się właśnie dzieje. Mam nadzieję, że odpowiedzi w tym temacie pomogą mi poprawić błędy i zwiększyć skuteczność wejść.
Poniżej zamieszczam moje wejścia wraz z bardzo krótkimi komentarzami, jeśli chodzi o SL to zawsze jest ono poniżej/powyżej świecy, a TP znajduje się tuż przed najbliższym SR. Gra głownie interwały H1 i H4. Niebieskie linie to SR, niektóre mogą być już nieaktualne.
Niestety max. rozmiar załącznika to 256 kb wiec musiałem dać w 2 partach bo trochę tych wejść tam zamieściłem.
Jestem otwarty na wszelką krytykę, zakładam ten temat w celu wyłapania moich błędów i ich wyeliminowania.
Na początek może taka krótka moja historia. Na forexie jestem już jakoś ponad pół roku, pierwsze 2 miesiace było demo i szukanie własnej drogi, potem pojawiło się PA i pierwsze eksperymenty, po jakimś czasie zebrałem i siebie i wszystko co wiedziałem w garść. Wyszło z tego jakiś miesiąc gry na lekkim +, ale niestety kolejny był mniej łaskawy bo przegrałem cały profit i nawet dołożyłem do interesu. Nie było jakiejś wtopy na xx pipsów, po prostu znacznie zwiększyła się liczba SL. Stąd moje zainteresowanie dlaczego to tak się właśnie dzieje. Mam nadzieję, że odpowiedzi w tym temacie pomogą mi poprawić błędy i zwiększyć skuteczność wejść.
Poniżej zamieszczam moje wejścia wraz z bardzo krótkimi komentarzami, jeśli chodzi o SL to zawsze jest ono poniżej/powyżej świecy, a TP znajduje się tuż przed najbliższym SR. Gra głownie interwały H1 i H4. Niebieskie linie to SR, niektóre mogą być już nieaktualne.
Niestety max. rozmiar załącznika to 256 kb wiec musiałem dać w 2 partach bo trochę tych wejść tam zamieściłem.
Jestem otwarty na wszelką krytykę, zakładam ten temat w celu wyłapania moich błędów i ich wyeliminowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bardzo czesto jest tak:
"składam zlecenie sprzedaży z ustawionym stopem powiedzmy na 20 pips. w tym momencie rynek zatrzymuje się, wyczuł mojego stopa. zaczyna obwąchiwać, rozgląda się. jest znalazł!! zawraca, mozolnie pnie się po mojego stopa, czołga się pełznie na koniec jedną do granic możliwości wyciągniętą macką gasi mi stopa po czym natychmiast zawraca i podąża w pierwotnym kierunku. i to bez względu czy stop będzie na 10, 20 czy 30 pips ustawiony. powiedzcie czy też tak macie??"

kreslone za pomoca "prostokata" w MT4
"składam zlecenie sprzedaży z ustawionym stopem powiedzmy na 20 pips. w tym momencie rynek zatrzymuje się, wyczuł mojego stopa. zaczyna obwąchiwać, rozgląda się. jest znalazł!! zawraca, mozolnie pnie się po mojego stopa, czołga się pełznie na koniec jedną do granic możliwości wyciągniętą macką gasi mi stopa po czym natychmiast zawraca i podąża w pierwotnym kierunku. i to bez względu czy stop będzie na 10, 20 czy 30 pips ustawiony. powiedzcie czy też tak macie??"
mimo wszystko troche maloCleverGuy pisze:Na forexie jestem już jakoś ponad pół roku

ogolnie myslenie jak najbardziej dobrzeCleverGuy pisze:SL to zawsze jest ono poniżej/powyżej świecy, a TP znajduje się tuż przed najbliższym SR

moze zamiast "linii"...powinny byc "obszary"...CleverGuy pisze:Niebieskie linie to SR
kreslone za pomoca "prostokata" w MT4

Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL
Jak long to poniżej knota świecy, jak short to powyżej, nie mam ustalonego stałego SL.Cyb pisze:Piszesz że wycina Ci SL i leci w Twoim kierunku. To jaki SL dajesz przy wejściach z H1 H4?
Gdzieś się już natknąłem na ten tekstseba pisze:bardzo czesto jest tak:

Jeśli chodzi o doświadczenie, wiem, że pół roku to mało, ale nic nie poradze, na czas nie mam wpływu.

Co do rysowania linii zamiast obszarów - tak mi jest wygodniej, nie interpretuje narysowanej linii jako obszar SR o zakresie 2-3 pips, tylko szerzej, a przy prostokątach denerwuje mnie ich ciągłe przeciąganie, rozszerzanie.
Swoje trzeba wycierpieć.CleverGuy pisze: Jeśli chodzi o doświadczenie, wiem, że pół roku to mało, ale nic nie poradze, na czas nie mam wpływu.
No bo kolego to jest właśnie Price Action. Patrzysz, co robi cena w interesującym Cię obszarze. Oducz się rysowania kresek, to jest mistyfikacja, że kreska zawróci cenę. Patrz co robi cena. Czy chce iść dalej, czy nie. Wsparcia i opory pokażą Ci same świece i ich knoty.przy prostokątach denerwuje mnie ich ciągłe przeciąganie, rozszerzanie.
Twoja opinia brzmi, jakby lepiej było nie stosować żadnych wskaźników, tylko patrzeć na cenę?Stforex pisze:Oducz się rysowania kresek, to jest mistyfikacja, że kreska zawróci cenę. Patrz co robi cena. Czy chce iść dalej, czy nie. Wsparcia i opory pokażą Ci same świece i ich knoty.