wzmagania pozytywa
- adamkaluza
- Pasjonat
Jak się wnosi o pochwałę?Ink. pisze:Rynek porusza sie w dość specyficzny sposób, pewnie wszyscy to wiedzą ale ile osób korzysta z tej wiedzy?, rzecz jest banalna czyli high i low, w screenach opisałem 2 sytuacje czerwoną i zieloną, dla każdego powinno byc oczywiste która opcja wchodzenia w trejdy jest lepsza i tego schematu powinniśmy sie trzymać, SL będzie wyłapywane tylko w przypadku zmiany trendów, jak rozpoznawać te miejsca? trzeba po prostu poćwiczyć

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
Pochwała przyznana, cieszę się, ze zajrzałeś Ink.. Obrazowo to wyjaśniłeś. Niby oczywista oczywistość
w tym co opisałeś a jednak problemów przy zawieraniu transakcji mam multum. Kiedy czekam na lepszą cenę to ona po prostu odjeżdża beze mnie, jeśli postawię zlecenie to wybija mnie na SL (często dużym). Domyślam się, że tak jak pisałeś trzeba to ćwiczyć. Jako, że nie zagrzałem na długo miejsca przy jednym systemie, obawiam się, ze i tym razem zanim dojdę do wprawy to przeskoczę na coś innego chociaż z drugiej strony mam nadzieję, że tym razem pozostanę na dłużej. Przyglądam się Twojemu dziennikowi od początku ale nie chcę tam wklejać nawet tych udanych trejdów które pewnie są kwestią szczęścia i nikt nic wartościowego z nich nie wyniesie. Wystarczy, ze zaśmieciłem trochę dziennik Adama (Pie). Wtedy też wydawało mi się, że wiem o co biega w SD ale chyba się myliłem. W okresie zysków myślę, że to dzięki dobrej strategii ale po kilku SL ciężko mi się zorganizować do dalszych trejdów (takie przemyślenia po weekendzie).

Spiesz się powoli.
Witam, co do LT dodam,że warto jest zwrócić uwagę na dodatkowy czynnik jakim jest np SR, wtedy jest pewniejszy setup.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...
Cześć mandrejk. Z SR również mam problem bo ja wsparcia i opory widzę wszędzie
. Jak nie na M5 to na M15, D1, albo albo jeszcze gdzie indziej. Kiedy naniosę je na wykres to nie mam miejsca żeby grać:). Wiem, że to kwestia odpowiedniego doboru ale mam z tym problem. Może brać pod uwagę tylko świeże...? Z wyższego TF niż tego na którym gram...?
PS. pamiętam, jak kiedyś brałem z LT na M1 większość górek i dołków, około pół roku temu. Szło nieźle. Mówiłeś, że długo się tak nie pociągnie. Miałeś rację, padłem
(Dziennik Cadermo)

PS. pamiętam, jak kiedyś brałem z LT na M1 większość górek i dołków, około pół roku temu. Szło nieźle. Mówiłeś, że długo się tak nie pociągnie. Miałeś rację, padłem

Spiesz się powoli.
Cześć Pozytyw, co do wyznaczania SR chyba nie ma złotego środka, jak ze wszystkim na FX ale jest "ale" no właśnie, SR'y raz dobrze wyznaczone działają przez długie lata.pozytyw pisze:Cześć mandrejk. Z SR również mam problem bo ja wsparcia i opory widzę wszędzie. Jak nie na M5 to na M15, D1, albo albo jeszcze gdzie indziej. Kiedy naniosę je na wykres to nie mam miejsca żeby grać:). Wiem, że to kwestia odpowiedniego doboru ale mam z tym problem. Może brać pod uwagę tylko świeże...? Z wyższego TF niż tego na którym gram...?
PS. pamiętam, jak kiedyś brałem z LT na M1 większość górek i dołków, około pół roku temu. Szło nieźle. Mówiłeś, że długo się tak nie pociągnie. Miałeś rację, padłem(Dziennik Cadermo)
Najlepiej dla mnie wyznaczało się SR na Ducasie (jforex) dlatego ,że mogę się cofnąć daleko w historię na zasadzie przesuwania myszką i sprawdzam jak cena reagowała na dany SR.
Wyznaczania SR zaczynam od D1 a na M15 kończę czyli poprawiam z precyzją do kilku pipsów
To jest chyba najlepszy sposób wyznaczania SR'ów jaki znam i jaki o dziwo działa

kiedyś wyznaczałem sobie tzw. świeże SR'y ale było ich za dużo i miałem problem ,który jest prawidłowy.
Teraz staram się mieć SR'y nie mniejsze jak 30 pipsów między sobą.
po za tym Musisz obserwować rynek, patrzeć jak cena zachowuje się na danym SR i czy go respektuję czy nie.
Dobrze wyznaczony SR, na pewno będzie działał, oczywiście czasami cena przelatuje przez kilka SR'ów jak są jakieś fundamenty czy wybicia z konsoli.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...
Dzięki, popróbuję. Poniżej na skreenie kiepski opór (M1)
ale chodzi mi i samo wejście. Coś takiego? Wejście po teście oporu.

Uploaded with ImageShack.us
ale chodzi mi i samo wejście. Coś takiego? Wejście po teście oporu.

Spiesz się powoli.
Dwa wejścia GBP/USD. 2xBE przestawiane po 21p.
Było jeszcze zagranie EUR/USD skończone na - 10 ale wejście na samej LT na czuja i te dwa zagrania powyżej skończone na BE.

Było jeszcze zagranie EUR/USD skończone na - 10 ale wejście na samej LT na czuja i te dwa zagrania powyżej skończone na BE.

Spiesz się powoli.