Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

WEJŚCIE NR 10

EURUSD
Long 1,2238
SL 1,2208
TP 1,2478

Zamknięcie 1,2208 (-1%)

LIPIEC:
Zysk 0,0%
DD -8,0%

BILANS od 05.07.2012:
0,0%
DD -8,0%

Poprzedni short z wejścia nr 9 wciąż oczywiście otwarty. Tak się śmiesznie składa, że poziomy otwarcia obu pozycji niemal identyczne.
EDIT:
Niestety nie udało się, ale jest jeszcze short.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2012, 11:03 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

andymen pisze:Poprzedni short z wejścia nr 9 wciąż oczywiście otwarty. Tak się śmiesznie składa, że poziomy otwarcia obu pozycji niemal identyczne.
Mógłbyś coś więcej napisać, co Cię skłoniło do otwarcia takich pozycji?

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze:Mógłbyś coś więcej napisać, co Cię skłoniło do otwarcia takich pozycji?
Strzałki na wykresie oznaczają poziomy i kierunki otwarcia najbliższych pozycji. Piotr ostatnio wrzucał je na wykresie w dzienniku. Otwarcie następuje na zamknięciu świecy z m30. Będąc skrupulatnym w przypadku ostatniego longa zabrakło niecałe 3 pipsy do tego poziomu, ale było tu widać wsparcie, które może okazać się trampoliną do wyższych poziomów. Te poziomy pojawiły się na wykresie jeszcze przed weekendem więc to nic innego jak realizowanie planu.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Czyli jednak ten long był naciągany? ;)
Chodzi mi o to, że w konsolidacji często mogą pojawiać się takie sygnały. Czy system ma na to jakąś specjalną procedurę, czy też nakazuje otwierać jak leci, gdy tylko powstanie sygnał?
I - idąc dalej - czy gdy pojawi się kolejny sygnał na longa, a Ty masz właśnie otwartego longa, to znów wchodzisz?

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze:Czyli jednak ten long był naciągany? ;)
Tylko jak będzie sl :D A poważnie, to 2 lub 3 pipsy to przecież żadna różnica jeśli mówimy o nanoszeniu poziomów minimum na h4, dziennym, tygodniowym, czy nawet miesięcznym wykresie, a wejściach na m30.
Wirus pisze:Chodzi mi o to, że w konsolidacji często mogą pojawiać się takie sygnały. Czy system ma na to jakąś specjalną procedurę, czy też nakazuje otwierać jak leci, gdy tylko powstanie sygnał?
I - idąc dalej - czy gdy pojawi się kolejny sygnał na longa, a Ty masz właśnie otwartego longa, to znów wchodzisz?
Nie ma potrzeby piramidowania pozycji. Przy otwartym longu są dwie opcje: zamknięcie pozycji, jeśli dochodzimy do dużego oporu blisko tp, lub otwarcie shorta niedaleko od miejsca wejścia.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

No, to był naciągany ;-)
Wiem, że Wasz system nie przewiduje myślenia ;) ale tak sobie myślę, czy Twój zyskowny już szort ma szanse dojść do TP... :think:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze:Wiem, że Wasz system nie przewiduje myślenia ;) ale tak sobie myślę, czy Twój zyskowny już szort ma szanse dojść do TP... :think:
Jeszcze nie jest zyskowny, bo na BE, zyskowny będzie powyżej 100 pipsów na plusie. :wink:
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Wirus pisze:No, to był naciągany ;-)
Wiem, że Wasz system nie przewiduje myślenia ;) ale tak sobie myślę, czy Twój zyskowny już szort ma szanse dojść do TP... :think:

No i co Ci z tego myślenia przyjdzie? Nie szkoda na to czasu? Nawet ja nie myślę o tym, to po co Ty to robisz? :roll: Nie lepiej poświęcić ten czas na budowę systemu, naukę, czytanie, testowanie itp?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Masz rację, Piotrze, przepraszam. Zaśmiecam tylko dobry dziennik.

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Nie o zaśmiecanie chodzi. Twoje pytania typu jak kilka postów wyżej: Czy system ma na to jakąś specjalną procedurę..., Mógłbyś coś więcej napisać, co Cię skłoniło do otwarcia takich pozycji? itp. mają jak najbardziej sens i nic nie zaśmiecają. Mogą Ci nawet pomóc, nakierować na coś ciekawego co rozwiniesz itp. Natomiast zastanawianie się czy dojdzie do TP jest całkowicie pozbawione sensu, i normalną stratą czasu. :) Pisz i zadawaj nawet tysiące pytań, bo po to są między innymi dzienniki, ale takich pytań które pomogą Tobie jak i nam rozwijać się. Ja już znikam z tego dziennika. Nawet nie będę go już czytał. Andrzej zostaje sam, więc traktujcie ten dziennik jako już całkowicie jego. Pomagać mu już też nie będę. Wystarczy, niech walczy już sam. Sądzę że jest już prawie gotowy i to prawie musi sam sobie zlikwidować. :)

ODPOWIEDZ